[Blog] Niet snel genoeg

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
kyrkelover
Blogger

Berichten: 8427
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

[Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-19 16:02 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Blog

Afbeelding


Regelmatig krijg ik de vraag, maar wat als: ze niet meer winnen, ouder worden, geen zin meer hebben, wat doen eigenlijk die renpaarden nou die niet snel genoeg (meer) zijn?!
Daar kan ik het beste op antwoorden met een: “wat doen ze niet?”
Want ja, bijna iedere volbloed komt ter wereld met als doel de rensport in te gaan. Zeker bij de Engels volbloeden is dit zo, maar ook bij een groot gedeelte van de sport-arabieren.

Een will to win en een gigantisch karakter is iets wat al jaren in deze machtige dieren gefokt wordt. Een ieder die wel eens op een volbloed gezeten heeft, zal herkennen hoe graag deze dieren hun power gebruiken om zo snel mogelijk te zijn en regelmatig hun soortgenoten uitdagen voor een wedstrijdje. Het is geen kunst om met deze paarden hard te gaan, de echte kunst is om hun wilskracht en power in goede banen te leiden en rustig te gaan. Vindt de ene volbloed dit heel wat jaren leuk, heeft de andere het na een 2 tal jaren ook wel gezien. Daarnaast heb je, net zoals bij andere fokrichtingen, ook onder de volbloeden paarden die er vanaf het begin af aan de lol echt niet van inzien om met zijn allen zo hard mogelijk te rennen. Of die echt geen behoefte hebben aan hun neus als eerste over de finishlijn te krijgen. Het blijven koersen met deze paarden heeft voor niemand zin en doe je niemand een plezier mee.


Afbeelding

Nu hoor ik jullie denken, “ja ja die enkele paarden die wel de kans gekregen hebben om iets anders te doen en niet stuk waren.” Nou om eerlijk te zijn, alleen al in Nederland en België ken ik legio volbloeden die tegenwoordig heel wat anders doen dan zo hard mogelijk over de baan te rennen. Nouja, zo nu en dan voor de lol het gaspedaal open zetten blijft leuk. Aangezien ik ook wil laten zien dat een volbloed paard zo veel meer is dan alleen maar de rensport en het zeker wel zinvol en mogelijk is om deze dieren om te scholen en nog heel veel plezier van te hebben, zal dit een item worden waar ik meerdere blogs aan ga besteden. Er zijn immers veel en veel te veel leuke verhalen en succesverhalen om slechts 1 blog hieraan te wijden.

Een tweede kans
Legio volbloeden die in een andere discipline veel meer tot hun recht komen of na een succesvolle koerscarrière hun kwaliteiten en ziel en zaligheid in iets anders kunnen stoppen. Van polo tot eventing, endurance en zelfs coaching voor gehandicapten, niets is te gek voor de volbloeden.
Bekijk een gemiddelde endurance startlijst en het wemelt er van de uitgekoerste Arabieren en dravers. Dat ze maar al te vaak verkeerd begrepen worden of negatief afgeschilderd, oa. door de tegenstrijdige rijstijlen wordt te vaak niet herkend. Want ja, als ik langzamer wil, pak ik de teugels toch gewoon korter en in een keer ga je niet zachter, maar juist 5x zo hard.
Met andere woorden, hoe komt het dan toch dat het maar al te vaak gebeurt dat een nieuwe carrière voor deze dieren niet lukt, waar gaat het mis en waar moet je op letten? En als het wel gelukt is, in welke disciplines lopen deze paarden allemaal mee? Ik hoop jullie in mijn blogs de aankomende tijd mee te nemen in de andere kant van de volbloed en wat er allemaal bij komt kijken.
En daarom als afsluiting een van mijn favoriete paarden, een arabier waar ik het geluk heb gehad hem na zijn koerscarriére om te scholen voor de eigenaar tot voorbeeldig endurance paard om zelfs de hippiade te winnen in de klasse 2 endurance. (Inmiddels loopt hij onder een andere ruiter nog steeds succesvol in de endurance)

Afbeelding

Afbeelding


hagelslag
Berichten: 6026
Geregistreerd: 18-09-10

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-19 18:17

Prachtig geschreven!

oh no, my dreamprins fell off his horse again

Secretly
Berichten: 309
Geregistreerd: 23-04-16

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-19 19:53

Super goed geschreven!

PowerOfZoef

Berichten: 860
Geregistreerd: 05-05-16
Woonplaats: Gelderland

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-19 20:18

Interessant!

Queeny
Ulkje
Cooper
Dessa

ruitje

Berichten: 10584
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-19 20:35

Mooi stuk!

Lees het als draver-eigenaar met veel herkenning. Alhoewel ik eerlijkheidshalve denk dat volbloeden iets breder inzetbaar zijn dan dravers vanwege hun betere galop.

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

Veraaaaah

Berichten: 2118
Geregistreerd: 05-07-15
Woonplaats: Breda

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-19 20:55

Ik ben niet thuis in de volbloed wereld, maar ik ga zeker je blogs volgen!

Nuelle nieuwe hoofdstuk in mijn leven!
Glamour Girl je hebt me zoveel gegeven, ik ga je missen 20-01-2021
Rinda, you're a star in heaven 7-6-2017

Jennyj01
Berichten: 4904
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-19 07:04

Leuk stukje weer. Wanneer komt de volgende?

Babybeertjes

Berichten: 432
Geregistreerd: 11-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-19 11:21

Jammer genoeg lees ik in het stukje toch wat negativiteit. Is het echt zo dat men denkt dat er geen leven is voor de ren paarden na het koersen?
Ik kom niet uit het ren wereldje en heb al mijn arabieren van de fokker gekocht die ook niets met rennen doet. Veel van mijn kennissen zijn ook gewoon met lekker rijden bezig. Ik ben dus zeker bekend met arabieren maar slechts van een enkele weet ik dat hij op de baan heeft gelopen.
Wat ik wel vreemd vind is dat arabieren als lastig en heet te boek staan. Deze ervaring heb ik niet. Nou ze hebben power zoals je al zegt maar die is veel beter in banen te leiden dan van mijn grote KWPN’er en Hannoveraan vroeger.
Toen ik endurance ging rijden viel het me op hoe lief en meegaand de meeste zijn. Hoeveel er om hun heen gebeurd en hoe makkelijk ze daarmee om gaan. Ik besloot ook een arabier te nemen en ben helemaal verkocht aan dit slimme lieve multi inzetbare raspaard.

Ben benieuwd naar je volgende blog!

Westernfreak

Berichten: 5415
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-19 12:55

Dit gaan leuke, herkenbare blogs worden. :)

Dravers hebben imo inderdaad de extra 'handicap'als rijpaard dat de galop van nature al minder goed ontwikkeld is.

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Unseen

Berichten: 7297
Geregistreerd: 22-04-05
Woonplaats: Drenthe

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-19 13:25

Leuke blog! Ik heb zelf voornamelijk ervaring met Engels volbloeden na de koers, bij ons in de sport lopen juist voornamelijk ex-racers mee op het hoogste niveau. Die van mij heeft ook gekoerst en ik heb zelden een paard gereden dat zo werkwillend is. Hij is enorm slim en pakt nieuwe dingen zo gemakkelijk op. Dat ze veelzijdig zijn staat vast!

Ik stuur je ook even een pm.

Thioro

Berichten: 3448
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-19 13:58

Leuk stuk.

Uitgekoerste paarden kunnen idd makkelijk nog een 2de carrière aan.
Er is ook best een markt voor. Maar het blijft helaas een realiteit dat er nog een hoop toch naar de slacht gaan of bij onervaren mensen terechtkomen die er geen blijf mee weten.
Hier (Frankrijk) hebben ze zelfs een premie ingesteld voor fokkers die een minder kwalitatieve merrie uit de fok halen, om het overschot tegen te gaan (was een aantal jaren geleden zo, weet niet of ze nu nog steeds van kracht is).

De kansen voor een uitgekoerst paard hangen veel van de fokker af is mijn ervaring.
Sommigen melken ze niet uit en zoeken een geschikte plaats of verkopen ze aan een handelaar/vereniging die zich in uitgekoerste paarden specialiseert.
Bij anderen is het koersen of laatste vrachtwagen, vooral de oudere garde redeneert nog zo. Al begint die ook bij te draaien (en ze zijn nu ook minder talrijk).

Heb zelf een volbloed die wel getraind is geweest maar nooit echt gekoerst heeft. Ze is 1 keer ingeschreven maar toen uiteindelijk niet aan de start gekomen. Daarna gelijk 'gereformeerd', de fokker had ook de moeite genomen om haar uit te sluiten voor slacht en je kan aan haar merken dat ze een goede start heeft gekregen in haar leven. Ze is nu professioneel boshobbelpaard maar had bij een ruiter met meer ambitie ook de basissport in kunnen gaan.

Hier zijn de dravers heel populair in de (basis) springsport.
Volbloeden hebben nog meer de naam lichtelijk gestoorde en fysiek fragiele beesten te zijn, dus zie je minder.
Dravers beschouwt men als robuust en betrouwbaar.
De galop is idd wel een puntje.

Enige wat ik spijtig vind is dat je ze hier voor geen geld kan kopen. Dat trekt niet altijd het juiste publiek aan en de paarden worden er dan ook niet beter van.

rkvdh

Berichten: 50
Geregistreerd: 20-07-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-19 01:13

Heb al jaren volbloeds. Als je een goed en intelligent paard wil hebben kies je voor een volbloed. Je moet wel goed kunnen rijden om ze een nieuw leven te gunnen en het moet zeker klikken anders heb je een probleem! :)

kyrkelover
Blogger

Berichten: 8427
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-10-19 11:02

Thioro schreef:
Leuk stuk.

Uitgekoerste paarden kunnen idd makkelijk nog een 2de carrière aan.
Er is ook best een markt voor. Maar het blijft helaas een realiteit dat er nog een hoop toch naar de slacht gaan of bij onervaren mensen terechtkomen die er geen blijf mee weten.
Hier (Frankrijk) hebben ze zelfs een premie ingesteld voor fokkers die een minder kwalitatieve merrie uit de fok halen, om het overschot tegen te gaan (was een aantal jaren geleden zo, weet niet of ze nu nog steeds van kracht is).

De kansen voor een uitgekoerst paard hangen veel van de fokker af is mijn ervaring.
Sommigen melken ze niet uit en zoeken een geschikte plaats of verkopen ze aan een handelaar/vereniging die zich in uitgekoerste paarden specialiseert.
Bij anderen is het koersen of laatste vrachtwagen, vooral de oudere garde redeneert nog zo. Al begint die ook bij te draaien (en ze zijn nu ook minder talrijk).

Heb zelf een volbloed die wel getraind is geweest maar nooit echt gekoerst heeft. Ze is 1 keer ingeschreven maar toen uiteindelijk niet aan de start gekomen. Daarna gelijk 'gereformeerd', de fokker had ook de moeite genomen om haar uit te sluiten voor slacht en je kan aan haar merken dat ze een goede start heeft gekregen in haar leven. Ze is nu professioneel boshobbelpaard maar had bij een ruiter met meer ambitie ook de basissport in kunnen gaan.

Hier zijn de dravers heel populair in de (basis) springsport.
Volbloeden hebben nog meer de naam lichtelijk gestoorde en fysiek fragiele beesten te zijn, dus zie je minder.
Dravers beschouwt men als robuust en betrouwbaar.
De galop is idd wel een puntje.

Enige wat ik spijtig vind is dat je ze hier voor geen geld kan kopen. Dat trekt niet altijd het juiste publiek aan en de paarden worden er dan ook niet beter van.


Hierin kan ik mij compleet vinden.
Het is een beetje een wisselwerking. Helaas genoeg eigenaren en/of trainers die helaas niet de moeite nemen een passend en goed adres te vinden. Ook het investeren in omscholing etc. vinden nog te veel eigenaren onzin. Even voor de duidelijkheid ik ken ook genoeg eigenaren en trainers die hier wel aandacht en tijd en energie in steken, maar van mij mocht dit een grotere groep zijn.
Daarnaast merk ik ook hier zeker bij de engels volbloeds, maar ook bij de dravers (dravers zit ik zelf een stuk minder in) dat ze voor zeer lage prijzen weg gaan. Immers iedere maand in training kost bakken met geld. Je praat dan niet over bijvoorbeeld €800 net zoals bij een trainingsstal voor een springpaard. Boven de €1000 komt eerst kijken.
Door deze lage bedragen komen er doorgaans niet de juiste mensen op af. Zo heb ik mijn volbloed begin van het jaar verkocht en dat was echt een hele lieve makkelijke sul, maar ik heb meer als de helft van de kandidaten toch moeten zeggen dat het hem niet ging worden. Vervolgens komt dan het ding om de hoek kijken dat als je een volbloed vers van de baan koopt die niet omgeschoold is, deze toch net wat andere gebruiken gewend is. Neem kleine dingen als stilstaan bij het opstappen, gebruik van beenhulpen, anders kwa teugelvoering etc etc.
Hierdoor heb ik het helaas maar al te vaak fout zien gaan.
En dan nog het laatste puntje dat ze inderdaad zeker in Nederland een erg slechte naam hebben als kapot, versleten, wild, gek you name it wat niet in voordeel is voor verkoop .
Ik zelf zou mij geen ander ras wensen overigens en ik heb ze het liefste van de baan dan weet ik dat ze een degelijke opvoeding gehad hebben, dat ze goed uitgehard zijn, veel kennen etc etc. maar de algemene opinie is anders.

Thioro

Berichten: 3448
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-19 13:25

Idd, er zijn een paar basisdingetjes die ze even moeten leren omdat het anders door onbegrip snel uit de hand kan lopen.

Maar ze leren snel.
Stilstaan bij het opstappen heeft de mijne moeten leren, was na 2x uitleggen wel ok.
Stilstaan aan een touwtje geparkeerd heeft me een paar halstertouwen gekost en weet ze nu wel maar het is toch haar ding niet. Héél soms zie je haar nog aanstalten maken om te hangen en los te trekken, een simpele 'Nee' volstaat om haar van gedachten te veranderen.

Bit loslaten ipv erop gaan hangen hebben we beiden moeten leren.

Eerst nadenken voor het gas er op te zetten als ze het niet snapt heeft ze moeten leren.

Geven en nemen heb ik moeten leren.

Etc etc.

Ik vind het toffe paarden, maar niet geschikt voor iedereen.
Ook de brave kunnen vrij snel omslaan als ze geen duiding krijgen.

Een vriendin van me bvb. Haar eerste paard was een volbloed recht van de baan. Kind was 16 en had hooguit wat manege ervaring, ouders wisten niks van paarden. Paard kwam vers van de renbaan.
Ja dat gaat dus fout en dat is imo toch voor de rekening van de verkoper.
Ze heeft de volbloed nog steeds, die dient nu als weidedecoratie. Voor het rijden heeft ze een selle francais genomen. Ze wilde absoluut geen volbloed meer.
In haar zoektocht bood een handelaar haar toch een 3-jarige volbloed aan want hij was zo braaf. Ja dat was haar vorige ook toen ze die kocht.
Ze wilde niet 2x dezelfde fout maken dus heeft het paard geweigerd.
Waarop de handelaar publiekelijk op Facebook een heel verhaal afstak over de vooroordelen over volbloeden etc etc.
Ik vind dergelijke 'verkooptechnieken' niet kunnen en heb hem even publiekelijk geantwoord dat handelen niet alleen om het verkopen zou moeten gaan, maar ook om de juiste combinatie te vinden. En mijn vriendin en volbloed is dat niet.
Ze is nu verder heel tevreden over de 2 paarden die ze heeft. De selle geeft haar veel plezier bij het rijden en de volbloed blijft ondanks alles toch haar eerste knuffelkijkpaard. Iedereen tevreden.

dianem
Berichten: 23
Geregistreerd: 27-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-19 16:16

ben in het bezit van een 13 jarige engelse volbloed merrie,heb haar vanaf 4 maanden oud en kan me alleen maar bij de diverse meningen aansluiten:zit wel een kopje op,maar ontzettend intelligent,je hoeft alles maar 1 keer te doen en ze weet het,heeft een fantastische galop maar kan ook geweldig springen,dankzij vaders kant,maar is ook gek op grondwerk,op spelletjes,nou kortom een geweldig fijn paard en heel koel in het hoofd!

Ymke_Z

Berichten: 879
Geregistreerd: 21-08-09

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-19 13:07

Goed stuk! Eindelijk een keer een beetje positiviteit over de volbloeden/ rensport

Take the risk or lose a chance

LadyUrsy

Berichten: 651
Geregistreerd: 20-10-13

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-19 13:18

Super interessant, leuk om deze kant te horen en wellicht vooroordelen weg te nemen. Ga volgen!

wortel115

Berichten: 1335
Geregistreerd: 14-06-11
Woonplaats: Kooloonong, Australië

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-19 12:55

Leuk geschreven. Ben wel nieuwsgierig want kon het niet helemaal uit het stukje halen. Hier in Australie hebben we de voldbloed die het rennen onder het zadel doet en dan de standardbred (draver) die voor de sulky loopt. Na het racen zijn deze 2 toch best verschillend van karakter. Misschien heb ik daar eerder in Nederland niet genoeg aandacht aan besteed maar leek het vaak dat er weinig verschil was?

Never give up, if you want to succeed. Life has no limitations, except the ones you make.

kyrkelover
Blogger

Berichten: 8427
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Re: [Blog] Niet snel genoeg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-19 19:50

Mijn blogs zullen met name gaan over de engels en arabische volbloeden die dus rennen onder het zadel gelopen hebben.
Ken oa in de endurance ook heel veel dravers, maar in die wereld zit ik niet echt.

WesterGinger
Berichten: 12
Geregistreerd: 11-04-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-19 20:35

Volbloeds zijn fantastische sportpaarden als ze je liggen. Ik heb een voormalig renpaard dat in Zweden serieus gewonnen heeft toen ze jong was. Ze is even als fokmerrie gebruikt en daarna van een deel van de winsom, omgeschoold. Het is een fantastisch jachtpaard geweest. Geen sloot te breed, geen haag te hoog. En hard, dat kleine ding!! Ik ben heel blij met haar geweest al die jaren. Na 4 jaar van haar pensioen te hebben kunnen genieten moet ik haar binnenkort wel laten inslapen. Maar mocht ik ooit nog een paard kopen, dan zeker weer een engels volbloed!

kyrkelover
Blogger

Berichten: 8427
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-19 15:13

Dit is ook mooi. Paarden die wel snel genoeg waren maar tegenwoordig met pensioen of in de fokkerij.
Ieder jaar vindt in Australie de Melbourne Cup plaats en voorafgaande aan dit event is er altijd een parade met voormalige winnaars.
Zie hier:
Afbeelding
Might And Power van 26 jaar oud die in 1997 won en Brew 25 jaar oud de winnaar van de cup in 2000.
Might and Power en Brew staan tegenwoordig bij de organistaie Living Legends in de buurt van Melbourne.
Deze organisatie heeft als doel zogenaamde kampioenspaarden terug te brengen naar het publiek.
Dat wil zeggen dat ze daar van hun pensioen mogen genieten en bezoekers de paarden op kunnen zoeken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dido2316, Dunkeedoo, GrapeshotBot, Horse_Jo, Lisette0, Mar_X, Nicolee_, RBR, sjaslique, Temeraire, TheWelsh, Ubermetrics en 19 bezoekers