Sterrehof’s Edinus kroon op het werk

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9909
Geregistreerd: 20-04-16

Sterrehof’s Edinus kroon op het werk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-09-19 18:11 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij


De op jonge leeftijd aangeschafte Zeus-dochter Dominka groeide onder Carolein Lankester uit tot een Grand Prix-springpaard en met haar kleinzoon Sterrehof’s Edinus hebben Jan en Carla Euverman hun eerste Grand Prix-paard gefokt. Met naar eigen zeggen ‘meer geluk dan wijsheid’ hebben de fokkers uit deze lijn al meerdere internationale springpaarden gefokt. Teveel om nog van toeval te doen spreken.
In 2018 won Marc Houtzager met Sterrehof’s Edinus het 1.55m op het GLOCK’s CSI5* in Treffen, werd hij tweede in de 1.60m-Grand Prix van CSI4* Dortmund en begin dit jaar eindigde het duo als vijfde in de 1.60m-Grand Prix van Jumping Amsterdam. Het zijn slechts enkele noemenswaardige resultaten van de goed springende Padinus-zoon, die in 2009 werd gefokt door het echtpaar Euverman uit de Columbus-merrie Idylle.

Luisteren naar advies
Jan en Carla begonnen deze stam met de tot Grand Prix-­merrie uitgegroeide Dominka. Zij was in 1985 geboren bij Johan Scholten. “Van kinds af aan heb ik bij hem gereden. Hij had een manegebedrijf en fokte af en toe een veulen”, vertelt Carla. “Johan had wel neus voor een goed paard. Hij liet zijn Notaris-merrie Vally destijds dekken door de hengst Zeus, die stond toen bij Hans Rhebergen en in die tijd koos je bijna altijd een hengst uit de buurt. Van Zeus kwamen op dat moment al wel goede paarden en het bleek een goede match.” Het merrieveulen Dominka ontwikkelde zich positief en op driejarige leeftijd wilde Carla haar laten dekken. “Eigenlijk had ik geen notie van de fokkerij, maar ik zag het wel zitten om haar te laten dekken. Van Johan, die een dagje ouder werd, hoefde dat niet meer zo nodig, maar gelukkig zijn we toch tot overeenstemming gekomen om haar te laten dekken door de hengst Columbus. Ook hij stond in de buurt, en het was een zoon van Lucky Boy xx. Van die volbloedhengst kwamen al wel goede paarden. Het waren totaal andere tijden dan nu, er was nog geen internet dus als beginnende fokkers waren we afhankelijk van de mening van anderen. En een vriend kwam met de optie Columbus aan.”

Sportcarrière
Nadat Dominka eerst een hengstveulen bracht, werd ze teruggedekt met Columbus en dat leverde de latere moeder van Sterrehof’s Edinus op. “We hebben Idylle bewust voor de fokkerij aangehouden. Ze heeft op jonge leeftijd een IBOP van 83 punten gelopen en tussen de jaarlijkse veulens door een paar wedstrijden op M-niveau gesprongen. In het begin hebben we eigenlijk alles uit deze stam aangehouden, dus dan gaat het vrij hard. Onze zoons Roderik en Jan-Willem waren beiden actief in de springsport en hebben een heel aantal paarden uit deze stam naar het Z, ZZ of nationaal gereden”, blikt Jan terug. Inmiddels hebben beide zoons de rijlaarzen aan de wilgen gehangen en dat heeft ook invloed op de paardenstapel, die de laatste jaren bewust wat teruggebracht is. Jan en Carla werden officieel eigenaar van Dominka toen ze vijf jaar was, en hebben haar later voor de sport verkocht. “Als jong paard heb ik haar zelf gereden. Ze had een apart karakter, oversprong zich altijd op het lage werk en maakte enorme luchtreizen. Op concours was er veel vraag naar haar, maar ze had toen steeds óf een veulen aan de voet óf ze was drachtig. Johan Scholten kreeg op een gegeven moment een serieus bod waar hij toch wel over na wilde gaan denken. Maar omdat wij zo gek van de merrie waren, konden wij haar voor hetzelfde bedrag kopen. Dat was voor Johan ook leuk, want dan bleef Dominka gewoon bij hem op stal. Voor ons was dat best een hele stap, maar we hadden veel vertrouwen in de merrie.” (…)

Edinus
Zoals veel fokproducten van familie Euverman is ook Edinus zelf opgeleid. “Hij was als veulen al heel scherp, echt een stoer bommetje. Onze zoon Roderik is hem gaan rijden en nam met hem als zesjarige deel aan de KWPN Kampioenschappen. Gelijk op de eerste dag op het voorterrein kwam Roel Koopmans al naar ons toe, die zocht samen met Marc Houtzager een goed paard en hun oog was direct op Edinus gevallen. Vervolgens sprong hij foutloos, en toen ik van tribune af liep kwamen er ook al andere mensen naar ons toe. Maar we hielden ons aan de afspraak met Roel en Marc, zij hebben hem ’s maandags geprobeerd en daarna kon hij gelijk gekeurd worden en was gelukkig de koop rond.” Niet lang daarna nam Stoeterij Sterrehof de helft van Roel Koopmans over, en later zijn zij volledig eigenaar geworden. Edinus is in de beginjaren afwisselend door Marc en zijn vrouw Julia Houtzager-Kayser uitgebracht, en sinds begin 2017 behoort hij tot Marc’s paarden voor de hogere proeven. “Dat geluk moet je als fokker hebben, dat het paard bij zo’n ruiter terecht komt en dat hij zo goed gemanaged wordt. Omdat we hem de eerste jaren zelf hebben kunnen opleiden, heeft hij mooi de tijd gekregen en wisten we al wel dat het een goed paard was. Hij is top voorzichtig maar dat hij zo ver zou komen, daar hadden we niet op durven rekenen. Hij springt veel foutloos en is er mooi ingegroeid. Soms verliest hij nog wel wat tijd boven de hindernissen, dus dat maakt hem niet het allersnelste paard, maar hij is al wel regelmatig in staat gebleken om te winnen.”

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Myrsky en 15 bezoekers