Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11095
Geregistreerd: 20-04-16

Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-04-19 21:05

*ad
Overige
Ingezonden door meerdere bokkers
Afbeelding

Kunnen dieren, net als mensen, huilen van verdriet? Onderzoekers hebben daar vooralsnog geen bewijs voor gevonden, maar voor paardentrainster Moniek Valk (33) uit Sprundel bestaat er geen enkele twijfel: haar merrie heeft dit weekend van verdriet een traan gelaten. ,,Ik vond het zo bijzonder dat ik er wel een foto van móest maken.”

De geboorte van een veulen blijft voor Moniek Valk een bijzondere gebeurtenis. In de meeste gevallen gaat het ook goed en komt het veulen gezond ter wereld, maar afgelopen vrijdag moesten bij de fokkerij van Van der Sanden in Sprundel alle zeilen bijgezet worden om de paardenbaby, die voor haar leven aan het vechten was, te redden.

Samen met twee anderen probeerde Valk het veulen los te rukken. ,,We probeerden van alles, riepen meer sterke mannen om hulp, maar niets lukte”, verzucht Valk.

Wat bleek: de merrie lag in een verkeerde houding en blokkeerde daardoor een gezonde uitdrijving. ,,We moesten heel snel met een oplossing komen anders zou het veulen het niet gaan redden”, zegt Valk.

‘Compleet in shock’
Uiteindelijk waarschuwde de fokker de dierenarts die met spoed ter plekke kwam. Die probeerde nog van alles, maar moest al snel constateren dat het veulen inmiddels al was overleden. Hij was er bovendien bang voor dat ook de merrie het niet zou gaan overleven als het jong niet binnen een paar uur zou worden weggehaald.

,,We hebben uiteindelijk door middel van een shovel het paard opgetild en het veulen op die manier veilig kunnen verwijderen. Nogal gruwelijk om het op zo'n manier te doen, maar we hadden helaas geen andere keus.” Wonder boven wonder mankeerde de merrie uiteindelijk niets. Wel was ze compleet in shock.

,,Ze stond vlakbij haar overleden baby en je kon goed zien dat het verlies haar veel pijn deed”, zegt Valk. ,,Toen ik wat meer dichterbij kwam, zag ik zelfs een traan over haar kop rollen. Toen ik dat zag, brak mijn hart in duizend stukjes. Aan de andere kant vond ik het ook heel mooi en bijzonder. Zoiets had ik echt nog nooit eerder gezien.” Valk plaatste de foto op haar Facebook en werd al snel bedolven onder de reacties.

Kunnen dieren huilen?
Of het paard in dit verhaal écht heeft gehuild van verdriet, is volgens Ellen de Boer moeilijk vast te stellen. Zij is psycholoog en gespecialiseerd in gedragstherapie voor dieren. ,,Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast. Paarden zijn hele sociale dieren die zich snel hechten aan mensen en andere dieren. Zeker als een paard haar jong verliest, dan kan dat net zo hard aankomen als bij mensen. Maar of ze er ook om kunnen huilen? Ik vind het lastig... het zou kunnen.”

Volgens gedragsbioloog Claudia Vinke houden diverse wetenschappers die dieren in het wild of in dierentuinen observeren er verschillende theorieën op na. ,,Zo zou de Afrikaanse olifant niet, maar de Indische olifant wel huilen bij verwondingen, de ene apensoort wel en de andere weer niet. De vraag of dieren kunnen huilen van verdriet is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eerst moet je zeker weten dat een dier verdriet heeft, en dan kun je vaststellen of huilen één van de uitingsvormen van dat verdriet is”, schreef ze eerder.

Hoornvlies
Marc Hauser, hoogleraar psychologie aan de Harvard University, tast eveneens in het duister. ,,Waarom de mens de enige soort is die huilt met tranen, weten we niet”, zo citeerde Trouw hem eens. ,,Het is net als met het ontstaan van taal. We hebben nog te weinig fossiele gegevens en te weinig kennis van de hersenen om die vragen te beantwoorden. Dan vervallen we snel in het bedenken van verhalen die plausibel klinken, maar moeilijk experimenteel te testen zijn.”

Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.

Update
ad

Groot verdriet bij de paardenfokkerij van Van der Sanden in het Brabantse Sprundel. De merrie die vrijdag ‘huilend’ werd gefotografeerd na een pijnlijke miskraam, is dit weekend alsnog aan haar verwondingen overleden. Op sociale media werd eerder diep ontroerd gereageerd op de foto van het paard met een traan in haar ooghoek.
Laatst bijgewerkt door aniek1985 op 14-04-19 11:07, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Update toegevoegd

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


denice

Berichten: 9296
Geregistreerd: 02-09-04

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-19 21:08

Ik heb ooit eens een merrie gehad waarvan het veulen verdronk. We haalden het uit de sloot en de merrie gaf letterlijk een paar brullen. Echt hartverscheurend.

Sunnda

Berichten: 7420
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 06:13

Tja, ik heb er niet zoveel geloof in.
We weten niet of de emotie verdriet bij paarden gekoppeld is aan tranen.
Ik zie wel vaker tranen bij mijn paarden, maar daar is geen emotionele aanleiding voor.

Ik kan mij zo voorstellen dat de lichamelijke belasting (en droge oge) van de merrie ook prima voor de traan gezorgd kan hebben.

Het blijft lastig, mensen zien toch ook graag wat ze willen zien.

StalNollie

Berichten: 8499
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Brabant

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 07:41

Afbeelding
Mijn veulen bij zijn Moeder die net was overleden

Elisa2

Berichten: 27418
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 08:51

Ah gosh, die heeft ook een traanoog?

Ik heb nog nooit een paard echt zien "huilen" dus ik kan er niks over zeggen, het lijkt me wel bijzonder als je het in zo'n context ziet.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

AnnoNiemand

Berichten: 589
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 08:53

Het huilen als in dit bericht is puur antropomorfisme.
Laatst bijgewerkt door AnnoNiemand op 14-04-19 09:03, in het totaal 1 keer bewerkt

Muronia

Berichten: 17961
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 08:55

Huilen met tranen durf ik niet te zeggen. Intens verdrietig zijn wel. Een paar maanden geleden moest onze ruin afscheid nemen van zijn vriendin. Zijn hele leven is ze bij hem geweest en ohw wat had hij het er moeilijk mee.
Afbeelding

Stal Muronia - Groninger Paarden fokkerij
Veronia (v. Macho Polo) voor maart '23 drachtig van Löwenkönig- Elonia (v. Ecksteins Eminenz) - Florentino (v. Florencio) - Wainonia (v. Oliver) - Elmira (v. Krimh)
[KS-MK] Zal '23 Stal Muronia weer een Groningertje brengen?

Ayasha
Blogger

Berichten: 55085
Geregistreerd: 24-02-04

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:08

Huilen weet ik niet al zie ik ook geen enkele reden waarom het niet zou kunnen.

Dat ze verdriet kunnen hebben ben ik zeker van. Ik heb nog nooit een paard zo hartverscheurend horen hinniken als toen mijn witte stierf. Hij was ouder maar nog goed (pas nagekeken door de DA toevallig) dus ik verwachtte eigenlijk niet dat hij dood zou zijn maar zodra ik het gehinnik van zijn maatje hoorde wist ik dat hij dood was. Nog voor ik het gezien had. :(:)

Ze kunnen absoluut verdriet hebben.

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:13


*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Kendra

Berichten: 8375
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:19

Bijzonder verhaal en veel sentiment. Paardenbaby's en huilen, niet mijn wereld.
Als een veulen niet goed ligt (ik ga er vanuit dat het veulen verkeerd lag en niet de merrie) moet DIRECT de dierenarts worden gebeld en ga je met je paard lopen. Dat moet iedere paardenhouder weten.

Elisa2

Berichten: 27418
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:27

Het verhaal kwam mij ook wat amateuristisch over inderdaad, maar ik weet er het fijne niet van.

Dat ze intens verdriet kunnen hebben en kunnen rouwen ben ik ook bekend mee.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:35

Ah, de naam Moniek Valk kwam me al zo bekend voor. Nu weet ik weer waarom.. :x

Edit: het bericht is verwijderd? :?

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Jilletje

Berichten: 8077
Geregistreerd: 18-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:44

Krijgt deze dame nou serieus een aah kijk eens hoe leuk topic? :=

Liezel1
Berichten: 14930
Geregistreerd: 20-10-04

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:50

Dit is toch niet de Moniek Moniek he?
Die hier al meermaals in het nieuws is geweest....

Een mening is net als een kont.... Iedereen heeft er een.... De één wat duidelijker aanwezig dan de ander, maar toch....

Femke_Tweety

Berichten: 10791
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:53

Bijzonder inderdaad.

Maar goed, het is het AD dat er aandacht aan besteedt.
Ik neem aan dat die iets minder op de hoogte zijn van de handel en wandel van deze dame in paardenland.
Tros radar wat beter zeg maar.
De handel dan vooral... -O-


__


Goed, meer on topic.

Ik denk dat de traan zien als huilen en uiting van emotie inderdaad antropomorfisme is.
Dus menselijk gedrag willen zien in het gedrag van dieren.


Overigens geloof ik absoluut dat dieren emoties kunnen hebben.
Voldoende gezien bij dieren om daar wel zeker van te zijn.


En traanvorming bij pijn: geloof ik ook, hoewel dam niet als klassiek huilen zoals we dat bij mensen zien.
Simpel voorbeeld, afgelopen donderdag stond mijn paard helaas met gruwelijk veel pijn.
Hij stond, door de pijn, helemaal strak, en stond ook heel erg met vooral zijn rechteroog te knijpen.
En daar kwamen ook wat losse tranen bij.
Ik ga ervan uit dat dat dus door de druk en de irritatie van dat knijpen is.
Ik ga even zoeken, heb er volgens mij zelfs foto's van.
Laatst bijgewerkt door Femke_Tweety op 14-04-19 10:03, in het totaal 1 keer bewerkt

Femke_Tweety

Berichten: 10791
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:01

Gezocht:

2 foto's met een paar uur ertussen.
De eerste is het duidelijkst, de tweede ook wel zichtbaar.

Hij heeft niets aan zijn ogen overigens, maar had donderdag een extreem pijnlijke koliek gevolgd door heel heftige maagpijn.
(We hebben op het randje gestaan van opname kliniek, veearts er 2 x bijgeweest en 8 x telefonisch overleg)

Het goede nieuws voor mijn paard is dat hij gelukkig goed aan het opknappen is.
Hier de foto's:


Afbeelding


En paar uur laterAfbeeldingHier geen traan, naar wel het knijpen goed zichtbaar.
Hij bàrst hier echt zowat van de pijn.


Afbeelding

Femke_Tweety

Berichten: 10791
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:11

Ik lees nog even verder, maar het artikel zelf of liever het gedrag van de eigenaresse heel bijzonder.


Het merrieveulen lag blijkbaar verkeerd.
Dus gaan ze er met een paar mensen aan rukkenn om het los te krijgen? :?

En als dát niet lukt wordt de veearts pas ingeseind? :?


Oef.


Een verkeerde ligging van het veulen: er met kracht en een paar man aan rukken als het verkeerd ligt is in beginsel nu net het beroerdste dat je kunt doen.

Veearts, zó snel mogelijk bij een bevalling die niet volgens plan verloopt, opvoelen, waar mogelijk goed draaien en dan helpen.

En anders aan de veeartsen overlaten wat er nog mogelijk is, medicinaal, door gericht op het juiste moment en op de juiste manier aan het veulen te trekken, of zelfs ooit van relatief dichtbij meegemaakt het veulen in een aantal stukken naar buiten halen.

Maar aan het ongeboren veulen rukken terwijl het verkeerd ligt kan je álles kosten, inclusief de merrie.
Zeker als er bijvoorbeeld ook nog de verkeerde kant op getrokken wordt (en ook dat heb ik al van dichtbij gezien...)

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 107195
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:13

Liezel1 schreef:
Dit is toch niet de Moniek Moniek he?
Die hier al meermaals in het nieuws is geweest....


Ja, dat is idd dezelfde uit de oplichtingsberichten.

*\o/* Het kweekseizoen van 2021! Volg jij weer mee? *\o/*
"Alles van waarde is weerloos" ~Lucebert

Judith_VB

Berichten: 619
Geregistreerd: 01-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:32

Paarden huilen. Helaas al een paar keer meegemaakt. Met tranen en met geluid. Het gaat door merg en been.
Ze rouwen, kunnen depressief worden, eenzaam, verlatingsangst etc. Een scala van emoties kunnen ze tonen. Niet omdat we ze willen zien maar omdat ze het willen tonen.
Mijn merrie heeft na een jaar haar veulen verloren op een hele nare manier. Zij heeft dagen staan huilen, dikke tranen, mijn ruin die alles gezien heeft is lichamelijk en geestelijk stuk gegaan.
Een merrie die erbij stond was al een binnenvetter maar trok hierdoor helemaal in haar schulp. Nu, 5 jaar later, wordt het iets beter.
Als een van mijn kippetjes overlijdt dan leg ik haar in een doos bij het hok. Alle kippen komen langs om afscheid te nemen. Ze raken haar aan, maken geluid en lopen dan weg.
Waarom zouden wij als enige wezens gevoel kunnen hebben en tonen?? We weten nog niet een fractie van onszelf, laat staan van andere soorten.

Aeshah Carré, een team vanaf 08/2015: Inmiddels Z startgerechtigd en internationaal prijswinnaar @ ANC/Aachen❤️
[IM] Our lovely little Angel flew away much too soon

GeraldineVD
Berichten: 1024
Geregistreerd: 10-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:38

Dacht die mevrouw: ‘Kom, ik wil eens op een andere manier in het nieuws’?
Negeren lijkt me het beste. Paarden rouwen, maar huilen niet. Man, dan zouden er heel wat tranen vergoten worden in een gemiddelde pensionstal :+

Femke_Tweety

Berichten: 10791
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:40

InekeN schreef:
Dacht die mevrouw: ‘Kom, ik wil eens op een andere manier in het nieuws’?
Negeren lijkt me het beste. Paarden rouwen, maar huilen niet. Man, dan zouden er heel wat tranen vergoten worden in een gemiddelde pensionstal :+
Check.

Sastaic

Berichten: 1156
Geregistreerd: 17-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 10:54

Femke_Tweety schreef:
Ik lees nog even verder, maar het artikel zelf of liever het gedrag van de eigenaresse heel bijzonder.


Het merrieveulen lag blijkbaar verkeerd.
Dus gaan ze er met een paar mensen aan rukkenn om het los te krijgen? :?

En als dát niet lukt wordt de veearts pas ingeseind? :?


Oef.


Een verkeerde ligging van het veulen: er met kracht en een paar man aan rukken als het verkeerd ligt is in beginsel nu net het beroerdste dat je kunt doen.

Veearts, zó snel mogelijk bij een bevalling die niet volgens plan verloopt, opvoelen, waar mogelijk goed draaien en dan helpen.

En anders aan de veeartsen overlaten wat er nog mogelijk is, medicinaal, door gericht op het juiste moment en op de juiste manier aan het veulen te trekken, of zelfs ooit van relatief dichtbij meegemaakt het veulen in een aantal stukken naar buiten halen.

Maar aan het ongeboren veulen rukken terwijl het verkeerd ligt kan je álles kosten, inclusief de merrie.
Zeker als er bijvoorbeeld ook nog de verkeerde kant op getrokken wordt (en ook dat heb ik al van dichtbij gezien...)


Volgens mij lag de merrie verkeerd en niet het veulen.

Brasso (Kahal x Notaris) geb. 25-04-2008 / 10-05-14 B + 3 [o]

Celine_Famke

Berichten: 6567
Geregistreerd: 18-11-12
Woonplaats: Alkmaar

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 11:02

Merrie is nu ook overleden lees ik. (Bron: AD)
Ik denk dat er aan trekken toch niet zo’n goed idee was..

Shenna van de Smid (Onne 376 stb sport x Beart 411 stb sport preferent) Instagram: @friesian_shenna
FAMKE ELVIRA 01-07-2001 ~ 19-07-2017

aniek1985
Fotograaf

Berichten: 10567
Geregistreerd: 18-05-05
Woonplaats: Schagen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 11:08

Update toegevoegd aan het bericht.

amyz

Berichten: 6782
Geregistreerd: 26-10-09
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 11:13

Merkwaardig artikel. Merrie optillen met een shovel? Rukken aan het veulen? Geen idee wat daar nou aan de hand was, maar van dit soort toestanden heb ik toch nog nooit gehoord.

En natuurlijk kunnen paarden rouwen en verdrietig zijn. Mijn merrie haar eerste veulen werd heel ziek toen hij een paar dagen oud was. Die blik van haar gedurende die paar kritieke dagen.... kippenvel loopt nog over mn rug als ik er aan terug denk. De wanhoop die er uit sprak sneed echt dwars door mn ziel. Ze stond er met haar neus bovenop maar liet het echt aan ons over verder, kan het echt niet anders omschrijven dan een intens bezorgde moeder die machteloos toekijkt en de 'artsen' hun werk laat doen.

Daarentegen is ze afgelopen januari op 9 maanden dracht haar tweede veulen verloren (navelstreng issue, vette pech) en daar had ze naar mijn idee weinig moeite mee. Ze probeerde hem op te starten, dat lukte niet, dus ging ze eten. Ze is een paar dagen wat van slag geweest, maar naar mijn idee meer door de bevalling en naweeën op zich dan door verdriet.

Toen mijn hengst was ingeslapen heb ik haar ook daar afscheid van laten nemen. Die probeerde ze ook (vrij woest) weer op te starten, dat ging eigenlijk een stuk heftiger dan met het veulen. Maar ook dat was na een half uurtje klaar.

Paarden ervaren verlies nu eenmaal anders dan wij dat doen denk ik. Een vriendje zullen ze, uiteraard, missen. Maar een dood geboren veulen... Tsja... die doet t niet, (over)leven gaat door.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers