8nnemiek schreef:Maar Janine, waarom zou je de bodem extra uitputten als iedereen vegetarisch/vegan zou gaan eten? Dan is er juist heel veel meer grond beschikbaar dus veel meer mogelijkheden voor wisselteelt, biologische akkerbouw, natuur en groenbemesting. (en daarmee is ook meteen de vraag van denisesilver beantwoord)
Momenteel staat een enorm deel van nederland vol met voedermais, voederbieten en grasland voor al dat vlees/melkvee, en dat jaar na jaar na jaar.
Ik eet zelf trouwens al bijna 25 jaar vegetarisch, ik slik niks bij, en voel me kiplekker. Er zijn hele bevolkingsgroepen die nooit vlees of dierlijke producten hebben gegeten, bijvoorbeeld door armoede of geloof, en ook daar zijn mensen gezond.
Iedereen, alle zoogdieren, maken B12 aan in de dikke darm, het is alleen nooit bewezen dat we deze B12 ook zelf kunnen opnemen. Wel scheiden gezonde mensen en dieren sowieso B12 uit via de ontlasting.
Bemest je het land met compost van dierlijke oorsprong dan zit daar B12 in de grond die ook weer in/op de voeding terecht komt. En er zijn steeds meer mensen die zelfvoorzienend leven en een composttoilet gebruiken, waar ze hun moestuin mee mesten.
Dierlijke mest brengt natuurlijk nog veel meer belangrijke vitamines en mineralen in de grond.
Ik mest mijn moestuin al jaren met de mest van onze paarden.
Nikass schreef:Maar "met mate" is wat we in de welvarende landen niet meer zo goed kennen.
Wat betreft mensen die nooit vlees hebben gegeten door bijvoorbeeld armoede en gezond zijn... Ik denk dat dat iets heel erg relatiefs is...
Tot een half jaar geleden vond ik het ook heel erg normaal dat ik elke ochtend bij het opstaan last had van mijn rug. Ik voelde me er kiplekker bij.
Totdat ik bij toeval een behandeling daarvoor kreeg en ik niet meer met pijn op sta... Ik voelde me kiplekker. Klachten komen nu weer wat terug en ik voel me niet meer zo kiplekker.
Zo relatief kan gezondheid zijn als je aan bepaalde dingen went.
Wat betreft dat B12 verhaal, het lijkt me toch dat we als mensen dat kunnen opnemen uit ons eten. Anders was er niet zo'n wezenlijk verschil in tekorten bij bepaalde bevolkingsgroepen die te herleiden zijn naar het eetpatroon.