Gewonde paarden uit brandend pension Elza Hoeve weer thuis

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13768
Geregistreerd: 20-04-16

Gewonde paarden uit brandend pension Elza Hoeve weer thuis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-19 21:59

*Leidsch Dagblad
Ongeval

Afbeelding
Foto door Regio15


Alle paarden die Wilbert van der Post vorige week donderdag uit hun brandende stal redde, zijn weer thuis. De dieren houden geen blijvende schade over aan de brand, die op klaarlichte dag de stal in de as legde.

Van der Post runt naast zijn melkveehouderij een paardenpension op de Elza Hoeve aan de Leidse Vlietweg. Door nog onbekende oorzaak brak daar een week geleden brand uit. Van der Post werd erop geattendeerd door zijn overbuurman.

Met gevaar voor eigen leven haalde hij een eerste paard uit de stal. Vanwege de rookontwikkeling kon hij niet nog een keer naar binnen.

Daarop trok hij met de grijper van zijn trekker een wand uit het gebouw zodat de overige paarden konden ontsnappen.

Twee liepen brandwonden op, de overige werden uit voorzorg in een dierenkliniek in Bodegraven behandeld omdat ze rook hadden ingeademd.

„Al vrij snel bleek dat ze weer schoon op de longen waren. Ze staan er weer rustig bij. De stress bij de paarden valt gelukkig mee”, zegt Van der Post, nauwelijks een week na het voorval.

„Ik ben er rustig onder. Ik ben er de persoon niet naar om wakker te liggen. Het scheelt ook dat er geen levens verloren zijn gegaan of zwaargewonden zijn gevallen. Ik ben blij dat alles zo goed is afgelopen. Materialen zijn te vervangen, levens niet.”

De materiële schade voor de eigenaren van de paarden is overigens groot. Behalve de stal zelf is de zadelkamer verwoest.

„Daarin stonden kasten met alle zadels, caps, dekens, hoofdstellen, noem maar op, opgeslagen. De verzekering van de eigenaren dekt het meeste niet, omdat het onder je inboedel valt en een clausule zegt dat die spullen dan wel thuis opgeslagen moeten zijn. Ze krijgen ongeveer 250 euro per persoon, maar alleen een zadel is al meer dan 2000 euro waard.”

Dat de onderlinge verbondenheid in de paardenwereld groot is, blijkt wel uit het feit dat er flink wat spullen ingezameld zijn. Van der Post: „Er kwam een massale reactie van mensen om spullen te doneren voor de paardeneigenaren die al hun materialen verloren hebben zien gaan. Auto’s en zelfs trailers vol werden bij ons bezorgd. Hartverwarmend waren ook de velen reacties op social media en via de post.”

Over de oorzaak kan Van der Post nog niet veel melden. Hij houdt het nog altijd op kortsluiting. „Brandstichting kan ik me niet voorstellen. Het was op klaarlichte dag en dan is de kans groot dat je gepakt wordt; zoiets verwacht je eerder ’s nachts.”

De melkveehouder hoopt komende zomer een nieuwe stal te bouwen. „Dat gaat nog wel even duren, want er moeten tekeningen gemaakt worden en een vergunning aangevraagd.”

De paarden zijn nu ondergebracht in tijdelijke stallen in een andere schuur.

Gerelateerd bericht: [VN] Manegehouder redt paarden uit brandende stal

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


hesterve

Berichten: 1923
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: scherpenzeel

Re: Gewonde paarden uit brandend pension Elza Hoeve weer thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-19 09:32

Gelukkig is het aardig afgelopen. Wel een tip voor iedereen die zn paarden niet aan huis heeft: sluit voor je spullen op stal een verzekering af. Bij mij kon het bij de gewone inboedelverzekering erbij. Moest een adres opgeven en de waarde van de spullen. Kost nog geen €2 per maand voor een paar duizend euro verzekering. Is t gelijk voor diefstal en schade verzekerd.

Kato Z2 + 11 pr229,5 pnt, Top Tuiger!
Veron Z2
Melody M2

ElCamino

Berichten: 8895
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-19 08:09

Ik heb ook een aparte verzekering voor mijn zadel en hoofdstel afgesloten, mijn westernzadel kost €3000 en het hoofdstel was €300. Nu zijn ze ouder en dagwaarde zal minder zijn maar toch..
Speciaal om deze reden en mogelijke diefstal afgesloten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Afanaisa91, Amado, JackAebe, MariekeS_, meniekske, rosak, Sizzle, TessaxQuincy en 9 bezoekers