Henk van den Broek aan het woord voor KWPN

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9909
Geregistreerd: 20-04-16

Henk van den Broek aan het woord voor KWPN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-12-18 20:05 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij


Henk van den Broek is een bekend gezicht binnen vele geledingen van de springpaardenfokkerij en -sport. Dit jaar maakt Henk voor het eerst deel uit van de Hengstenkeuringscommissie springen. Goed moment voor een bezoek aan huize Van den Broek.

Samen met dochter Monique en zoon Nick runt Henk een hippisch bedrijf waarbij de nadruk ligt op de sport, maar waar fokkerij niet wordt vergeten. Stal Henk van den Broek is gevestigd net buiten de bebouwde kom van Sevenum, het Limburgse dorp waar Henk geboren en getogen is. Het bedrijf heeft een oppervlakte van ongeveer drie hectare en huisvest rond de twintig sportpaarden. De accommodatie is van alle gemakken voorzien met ruime stallen, was- en poetsplaatsen, paddocks, binnen- en buitenmanege, longeercirkel en een stapmolen. De fokmerries en jonge paarden van Van den Broek staan elders in de omgeving en op opfokbedrijven. “De fokmerries en jonge paarden staan bewust gescheiden van de sportpaarden. Vroeger hadden we wel alles bij elkaar staan. Nadat ik ooit een keer een goede merrie had die haar veulen verwierp heb ik gezegd ‘we halen alles uit elkaar’. Misschien heeft het er niets mee te maken gehad, maar de sportpaarden nemen natuurlijk toch meer mee aan ziektes en ik wil het risico niet meer lopen”, licht Henk deze keuze toe.

Van huis uit
Via zijn vader kreeg Henk van den Broek de belangstelling voor paarden en fokkerij met de paplepel ingegoten. “Mijn vader kocht in de jaren ‘70 van de vorige eeuw een paard bij de heer Stassen uit Venlo. Dat was een Eclatant x Wachtmeester. Daar fokte mijn vader mee en hij stelde de merrie ook ter beschikking aan de rijvereniging om achttal mee te gaan rijden. Toen ik als zestienjarige van de ponyclub af kwam, ben ik met dat paard gaan rijden. Al snel reed ik in het Z en dat was voor mij het begin. Uit de merrie kwam onder andere een Matchim, waar ik later ook weer Z mee gesprongen heb. Toen vielen mijn rijkwaliteiten op bij wat mensen uit de buurt en kreeg ik andere paarden om te rijden. Zo rolde ik eigenlijk in de paarden.”
Al snel kreeg Henk ook hengsten aangeboden om in de hengstencompetitie te rijden. “De eerste hengst die ik reed was Uddel en al snel reed ik ook voor de heer Peeters uit Nijmegen. Van hem reed ik de hengst Abantos en ik kreeg ook zijn merries op stal, waaronder de moeder en grootmoeder van Cantos. Later volgden Cantos zelf en Casantos.” Allemaal hengsten die bijdroegen aan de reputatie van Henk als hengstenruiter bij uitstek.

Fanatieker fokken
“Meneer Peeters is vroeg gestorven, toen hij ziek werd heb ik al zijn paarden overgenomen, achttien stuks in één keer. Toen ben ik zelf wat fanatieker gaan fokken. Ik heb altijd gedacht, als een klein beetje van het geluk dat meneer Peeters met die paarden had eraan blijft zitten, ga ik er ook gelukkig mee zijn. En dat is ook gebeurd. Uit die stam hebben we nog steeds veel paarden staan. We hebben rond de tien paarden in training staan van andere mensen en rond de tien die we zelf gefokt hebben of die ik bijvoorbeeld als veulentje koop. Het gebeurt ook wel dat ik iemand adviseer om bij een hengst te dekken en dat we het veulen dan samen doen.”

Van den Broek kijkt zelf ook zeker over de landsgrenzen als het gaat om de sport en fokkerij. Dat was vroeger al in zijn actieve ruitercarrière, toen hij ook Duitse hengsten en paarden van onder meer de Belgische Stoeterij Van de Helle reed. Maar ook in de fokkerij schuwt hij geen buitenlands bloed. “Bij het KWPN zie je ook veel hengsten die een mengelmoes van verschillende fokkerijen zijn, dat is toch prima. De KWPN-fokkerij onderscheidt zich voor mij met mooiigheid, rijdbaarheid, karakter en gezondheid van de paarden. Dat doen we goed.”

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, laura22, WildDreams en 15 bezoekers