Ras van de maand: de Shetland Pony

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9554
Geregistreerd: 20-04-16

Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-18 17:40 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt community
Door Balance

Afbeelding
LadyMadonna van LadyMadonna
Bolletjes haar op ponybeentjes lijken het in de winter wel. Onder al dat haar zitten echte werkpaardjes die zoals we in het topic kunnen lezen op verschillende manieren ingezet worden. Perfecte kindermaatjes, aangespannen voor recreatie en sport, sterren in vrijheidsdressuur en ach.. ze maaien graag en handig het gras voor je voeten vandaan.
De Shetlander is een begrip in de paardenwereld. En daarbuiten.

Het topic wordt geopend door Wildgirl met een foto van Helois vh Melkvonder, grote maats zwarte merrie(1.07 m)

Afbeelding

Koper Tja, wat valt er te zeggen over shetten. Ik wilde er helemaal geen. Maar ze (ze ja, ook nog eens een mérrie) kwam toch. En het is dus echt waar dat mensen die helemaal niks met shetten hebben toch als een blok voor ze vallen als ze ze eenmaal van dichtbij meemaken.

Dat het hart van Onali is veroverd door haar shetlanders blijkt wel uit haar bijdrage met prachtige foto's en video.

Ik ben gezegend met 2 shetlanders, een 12 jarige en een jaarling. Met de 12 jarige ben ik dit jaar 2 keer op vakantie gegaan. Hij is niet voor de kar beleerd dus wandelen wij. Bam is een hele werklustige shetlander en gaat graag op ontdekking uit. Topics van dit jaar;

[ITP] Bammie @ work in het Trailpark
[ITP] Welkom in
[ITP] Terug in de tijd

Ik baal er altijd een beetje van dat shetlanders en het hebben van shetlanders nog steeds een negatieve naam hebben. Of je bent Pennymeisje die van roze houdt en haar pony versierd of het is een uitbrekend, grasetend, onopgevoed monstertje.
Terwijl als je ze gewoon als een 'groot' paard zou behandelen je er hele fijne dieren aan hebt.

Bepakt in Luxemburg

Afbeelding

Verkleed in oud Shetlandstyle

AfbeeldingEn stoer dat ze kunnen zijn :')

ValkWhitney De shet is voor mij echt het beste kinderras. Zelf ben ik nog een kind en mijn verzorgshet heeft me echt heel veel vertrouwen terug gegeven die ik voorheen ben kwijtgeraakt door op een manege te gaan rijden op grote pony's wat ik als een autistisch kind best eng vond. En nog steeds wel een beetje. Ik verzorg die shet nu al 5 jaar vanaf mijn 8e. Dat is best wel een tijdje. Omdat ik heel erg angstig was wat betreft rijden op grote pony's zocht ik daarom ook het liefst de kleine pony's op. Ze is echt mijn nummer 1(met mijn eigen pony dan). Ze is heel lief, maar bij onervaren kinderen doet ze nog wel wat stouts tijdens het rijden. Dan luistert ze bijv niet. Omdat ik haar al zo lang verzorg vertrouwt ze me super goed. We doen alles samen.

Afbeelding

Toen ik hier van haar was afgevallen bijv deed ze extra goed haar best. Omdat ik wat last had houding niet goed. Dat vond ik zo lief.

Afbeelding

En hier staat ze met haar beste vriendin de ezel. Ze kan echt met elk dier opgaan.

AmyII Ik ben zelf in het bezit van een shetlander, nu inmiddels zo’n 16 jaar. Hij is +-15 jaar oud. Destijds heb ik hem bij een plekje weggehaals waar de verzorging... niet al te best was. Met hem heb ik alles moeten leren qua het hebben van een paard, hij is tenslotte mijn eerste (en enige)

Wat veel mensen vergeten is dat een shetlander dezelfde zorg nodig heeft als een groot paard:
Regelmatig bekappen, entingen, tandarts, dierenarts... De kosten van het hebben van een shetlander zijn wua medische kosten dus gelijk aan het hebben van een groot paard. En ik zie dat toch nog regelmatig ‘fout’ gaan her en der.

Verder is het heel gemakkelijk om kliergedrag te accepteren, ze zijn klein dus ze zijn schattig; maar ook shetlanders moeten opgevoed worden en regels leren.

Met de mijne wandel ik vooral, hij is niet beleerd voor de wagen en met zijn 80cm echt te klein om bereden te worden.

Afbeelding

En zo zie je hem het vaakst: :')

Afbeelding

Dennis Wat kan een shet niet? Een shet is gewoon heel veel paard in een kleine verpakking.
Een fijner paard om mee te werken heb ik nog niet gevonden. Ze zijn zo allround, zo braaf als nodig is, zo heet als nodig is, zo kalm als nodig is, passen zich super aan aan de ruiter/rijder.
Dressuur (enkelspan, 2span, 4span, tandem, onder het zadel), vaardigheid, springen, aan de lange teugel, bak en land netjes houden voor de sleep, lekker stukje met ze fietsen enz enz enz.

Een mooie samenvatting is wat mijn Roos voor mij gedaan heeft:
[IM] Nooit meer super Roos 2001-2018
En wat haar nakomelingen en 'pleeg kinderen'(geboren uit mijn andere merries, maar op gevoed door Roos) nog steeds voor mij doen.

Benno M2 aan de lange teugel als invaller voor Roos (dus zonder training gewoon goed presteren in een op de dag zelf aangepast programma)

Afbeelding

Ebony lekker in het land

Afbeelding

Deedee, zo braaf tijdens de manifestatie van het stamboek, 11 dagen nadat ik geopereerd was zo veel vertrouwen geven dat ik dit gewoon met haar aandurfde. Ook onder het zadel presteren shetten gewoon top.

Caitlin_K Shetlanders zijn geweldig! Het zijn boeven eerste klas. Ik ben trotse bezitter van 2 Shetlanders en een minipaardje :). Shetlanders zijn eigenwijs, maar gaan ook door het vuur voor je. Het zijn echte hongerwolven. Ze worden dik van lucht :+ . Coco ( de zwarte) is ontzettend slim, werkwillig en houdt van ontsnappen, ze is een onwijze leerpony en super zachtaardig voor kleine kinderen. Dante, (de vosbonte) is super leergierig, slim, en gewoon een grote knuffel met ontsnappingsneigingen. Ze zijn beide echte clowns. <3

Afbeelding

Afbeelding

ClauH De Shetlander... Ik vond het stomme eigenwijze krengen!

Tot we er eentje te logeren hadden. :Y) Wat een intelligent en grappig merrietje <3. Inmiddels is ze van ons en ik hoop dat we nog lang van haar mogen genieten!

Afbeelding

Citaat:
Hoe zit het met de gezondheid? Het is denk ik wel algemeen bekend dat ze gevoelig zijn voor te rijke voeding. Zijn er nog andere dingen die een beetje rasgebonden zijn?


- Onali: Hebben toevallig allebei koliek gehad afgelopen jaar, maar dat had elk paard kunnen overkomen. Bij mn jongste kwam het door een navelbreuk, de oudste ws door bietenpulp.
Verder heeft de oudste nooit wat gemankeerd, maar is wel één keer bevangen geraakt.
- Caitlin_K": Coco, heeft zomereczeem. Is daardoor wat gevoelig ook voor gras gezien dat extra voor jeuk zorgt. Staan nu sinds +-2 jr grasvrij, geen problemen gehad met hoefbevangenheid.

StalNollie Tot 2 jaar geleden weinig met shetlanders gehad. Want wat moet je ermee?
Nou, heel veel kun je ermee!
Ik heb regelmatig voor verkoop shetlanders en ze zijn geweldig om mee te werken.
Ze laten goed hun karakter zien en zijn over het algmeen erg werkwillig en vooral ook zacht in karakter.
Eigenwijs vind ik opzicht wel meevallen wat vele vinden, het is alleen wel zo je moet ze met respect behandelen want dan gooien ze wel de kont tegen de krib.
Ze zijn zo enorm veelzijdig hier worden ze vooral ingezet als kinder kroel en rij pony(s).
Het houden van shetlanders vind ik zelf niet zo heel lastig.
Altijd 24/7 buiten in kudde (zorg wel voor goede stroom afrastering! dat is wel een dingetje)
In de winter onbeperkt hooi en in de zomer doe ik aan strook begrazing wat ze netjes op gewicht houd!

Ik merk wel bij shetlanders dat de consequente opvoeding nog weleens vergeten word.
Waardoor je van die verwende diertjes krijgt. Klein zoals ze zijn opvoeding!!

Afbeelding

Ook fok ik met 2 van me vaste merries en ik vind het nsps een van de gezelligste en vooral ook gemoedelijke stamboeken. Je voelt je als nieuweling echt welkom en gehoort ( zit er pas 1.5 jaar bij dus voor mijn is dat alles nog erg nieuw)

Afbeelding

MarlindeRooz Heel veelzijdig! Voor de kar, onder het zadel, grondwerk, dubbele longe, lange teugelen, vrijheidsdressuur, shows gegeven, op de kerstmarkt gelopen, mee naar de manege geweest. Los staan met fotoshoots etc. Van alle markten thuis en altijd braaf.

Afbeelding

Myrth97 Ik heb de droom om ooit een shet te hebben. Momenteel heb ik al 2 pony’s staan, dus een derde komt nu nog even niet uit.

Al zolang ik me kan herinneren wil ik een shet. Een vos of zwarte merrie, echt fantastisch. Ik vind ze zo grappig, ze zijn heel erg uitgesproken, maar er zit (meestal) wel een goed hart in.

Murosch De shetlander.. Misschien wel het grootste karakter van alle rassen in een kleine verpakking. Als klein kind was mijn eerste verzorpony een, jawel, shetlander. Wat heb ik daar veel mee beleefd toendertijd. Met een zelfgeknutseld zadel (bestaande uit wat touwen en een plastic tas) er eens op geklommen. Dat ging 2 meter goed natuurlijk en hop daar ging ik. Longeren dacht ik ook zo een te doen, maar het arme beestje snapte er niks van en kwam altijd vol gas op mij af gerend in plaats van om me heen. Wat heb ik haar mooie lange manen eens verpieterd met een schaar ook.. Maar wat een geweldig trouw en lief klein paardje was ze.

Inmiddels ruim 30 jaar verder heb ik de eer gehad om eigenaresse te zijn (geweest) van een paar pracht exemplaren. De eerste was een kruising shetlander x fjord, een hengst genaamd Goliath. Hij deed zijn naam eer aan, wat een stoere pony en wat was hij mooi! Maar ook heel erg sterk. Waterskiën achter hem aan als hij naar het land mocht in plaats van netjes naast je lopen en als het dan modderig was (kleigrond) dan moest je uitkijken dat je zelf niet languit in de modder belandde. Ook was hij een meester-ontsnapper. 5 lagen lint hielden hem niet tegen en zo werd hij beroemd in ons dorp, aangezien hij de hoofdweg eens onveilig had gemaakt na een geslaagde ontsnap-poging.

Afbeelding

Later hadden we Helga van Alteveer, een stamboek NSPS-merrie. De kinderpony van mijn dochtertje. Ook deze merrie was duidelijk in wat ze wel en niet wilde, maar een gouden karakter en de heldin voor mijn dochter. Helaas moesten we vorig jaar afscheid van haar nemen.

Afbeelding

Mijn ervaringen met shetlanders zijn ontzettend positief. Ik hou van hun gekkigheid.

IngridM Shetlanders; leuk! :D

Ik heb ze nooit interessant gevonden; heb 2 grote paarden gehad en zat daarna in het wereldje van de KWPN'ers. Tot ik het groomen/verzorgen zat werd (kon niet meer rijden zelf door ongevallen met paarden) en ik iets voor mezelf wilde hebben om te verzorgen. Gekozen voor een shetlander, super leuk ook nog eens om voor het wagentje te zetten.

Ik heb Alf nu 4 jaar en ik kan me het leven zonder hem niet meer voorstellen. Hij is zoooo vreselijk lief <3, slim en grappig.
Helaas is hij afgelopen voorjaar met 6 jarige leeftijd met pensioen gemoeten ivm vele blessures in zijn pootjes maar het is zo'n schatje dat hij gewoon lekker bij me blijft en we samen genieten van wat nog wel kan: hij is beleerd voor de sulky waarmee we stapritjes maken met af en toe een klein drafje, we wandelen, doen vrijheidsdresuur, we knuffelen veel en genieten gewoon saampjes.

Ik vergelijk een shet altijd met een jack russell. Klein maar met een groot ego :-)
Lekker eigenwijs, eigen willetje. En zeer veelzijdig!

Maar maak nou niet de fout om te denken dat het altijd maar goedkoper is, zo'n ukkie.
Stalling misschien iets minder maar ze hebben gewoon hun goede verzorging nodig; vitaminebrokje, mogelijke supplementen, hoefsmid, tandarts, etc. Daarbij zijn medische kosten niet goedkoper als bij grote paarden. Waar ik persoonlijk niet goed tegen kan zijn mensen die shetten als grasmaaiers hebben (dat is OK) maar ze vervolgens ook onthouden van elke (medische)verzorging. Zo sneu!

Nog niet met pensioen:

Afbeelding

Is ie knap of is ie knap:

Afbeelding

LadyMadonna The love of my life....

Afbeelding

Geen idee wie haar nog kent, ze is ook alweer 9 jaar dood... Y;(

Napie Shetlanders zijn fantastisch. Mijn mannen zijn al 20 jaar in mijn leven en zien er nog geweldig uit met hun 20 en 25 jaar. Gezondheid nauwelijks ooit problemen mee gehad. De jongste heeft op dit moment spat en helaas heb ik dit jaar moeten stoppen met onze favoriete sport namelijk de mendurance maar misschien kunnen we het in 2019 weer voorzichtig oppakken. Met mijn shetten heb ik dressuur, vaardigheid en marathon gereden maar het beste hebben ze het nog gedaan in de mendurance. Ze hebben in het dubbelspan klasse 3 gereden en in het enkelspan is Nickey klasse 3 startgerechtigd. 1 jaar kampioen klasse 3 gehaald en in de afgelopen twee jaar stonden we tweede overall in de mendurance. Nick heeft 1000 wedstrijdkilometers al ruim overschreden. Daarbij zijn ze ook makkelijk te houden en te vervoeren.

Shetlanders moeten gewoon als paarden worden opgevoed en dan heb je er toppaarden aan maar helaas zijn ze vaak in handen van mensen die de ballen verstand niet hebben van paarden.
Voordeel van een ahet is dat ze niet heel snel beledigd zijn en vergevingsgezint. Toch een aantal ongelukjes met ze gehad door mijn schuld maar kon ze zo weer inspannen. Ze vertrouwen me en wachten af wat voor oplossing ik hun bied.

Afbeelding

Afbeelding

sneeuwpop Wij hebben Welsh pony's, een grote shetlander en een mini shetlander, maar bij de Shetlanders moet je veel consequenter en ook strenger zijn dan bij de Welsh pony's en paarden die we dus ook hebben.

Desondanks ben ik wel gek op ze *\o/*

maria1990 Balou de Shetlander zijn karakter is goud waard :D

Afbeelding

Afbeelding

Patty14 Jaren lang heb ik onder het zadel gereden, met als droom ooit een eigen paard. Had niet zoveel met Shetlanders. Niet op zoek naar een pony en al helemaal niet naar een shet kwam ik Switch hier op bokt tegen. Hij stond een dorp verder op en ben toch maar gaan kijken. Nu ruim 7,5jaar
later hebben we zoveel leuke dingen mee gemaakt. Echt een pony van goud, niks is hem te gek. Eigenwijs maar ook alles voor je willen doen. Inmiddels is hij met pensioen, neem hem af en toe nog mee voor een buitenritje <3.

Afbeelding

Als opvolger heb ik Chip erbij gekocht. Kleine pony met een heel groot ego. Maar ook met een geweldig karakter. Waar Switch nergens bang voor is en altijd cool in z’n koppie blijft is Chip heel anders. Vind veel dingen spannend en is snel afgeleid. Ook Chip loopt voor de wagen en starten ook wedstrijden.

Afbeelding

Mowgli4 Al 7,5 jaar mijn eigen lieve shet Mowgli <3
In het begin was hij vreselijk lui, maar door hem wat uit te dagen in spelletjes bijvoorbeeld, is hij enorm gegroeid. Wou alles voor me doen! Lekker nuchter en geeft eigenlijk niet zoveel om “enge” dingen. Later kwam er een 2e shet bij.

balance schreef:
Hoe zit het met de gezondheid? Het is denk ik wel algemeen bekend dat ze gevoelig zijn voor te rijke voeding. Zijn er nog andere dingen die een beetje rasgebonden zijn?


Helaas hebben beide pony’s last van eczeem, maar is dit prima onder controle te houden met een deken en de juist voeding.

Laatst is er bij Mowgli nog wat anders geconstateerd. Sabelschede trachea. Het komt eigenlijk neer op een platte luchtpijp. De dierenarts vertelde dat dit vaker voor kwam bij de Shetlanders. Meestal zou dit ook aangeboren zijn en komt dit duidelijk ten uiting wanneer er intensiever getraind word.
Zelf had ik hier eigenlijk nog nooit over gehoord.
Wel is het zo, dat hierdoor hij eigenlijk niks inspannends meer mag doen. Hij mag wandelen en eventueel stappen voor de kar.
Het volledige verhaal van Mowgli is ook uitgewerkt in een topic: [MD] Het raadsel van Mowgli

De 2 eczemers samen
Afbeelding

En het speelse van de Mowgli
Afbeelding

Eerdere topics gingen over:
De Haflinger, de IJslander, de Draver, de Clydesdale, Highland pony (geen reacties), de Frederiksborger, de Morgan Horse, de Tinker,de Fries, de Welsh Pony & Cob, de Mérens, de Fjord, de Lusitano,de Quarter Horse, het Trekpaard,Het minipaard en de Arabische Volbloed.

Ras van de maand december [RPA] Ras van de maand: De Engels Volbloed

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


kwita

Berichten: 6381
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 18:35

Afbeelding

Ook hier een shet, in 24 jaar nooit echt ziek geweest!
Een echte shet met alle dingen er om heen maar zo intens lief en hartveroverend!
Maar helaas nu vervroegd pensioen en echt bezig aan zijn laatste tijd,helaas en na die tijd....gewoon weer een shet! :j

Tijd heeft vleugels maar geen teugels, carpe diem!

Binkie_Eline
Berichten: 1170
Geregistreerd: 17-01-14
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 18:40

Hier leren rijden op een Shetlander, inmiddels alweer bijna 9 jaar geleden. Altijd een onwijs lief beestje, helaas kreeg ze de laatste weken steeds vaker last van kleine koliekaanvallen. Toen heeft de manege besloten haar 2 weken met pensioen te zetten, op een weilandje met andere paarden. Na die 2 weken hebben ze haar ingeslapen, nu 5 dagen geleden. Wat een beestje van goud was dat!

instagram: @horsestory.eline
IF YOU'RE SEXY AND YOU KNOW IT CLAP YOUR HANDS *CLAP CLAP*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:07

Afbeelding

Dit had ik wel willen weten eigenlijk, want ik vind stiekem dat mijn MiniMe van de TeringtubbyHoeve, hier wel een plekje tussen had verdiend.

Niet alleen omdat ze de jaren dat ze bij mij heeft mogen zijn, mijn allessie en de grappenmaakster van ons 3 is geweest.
Maar ook een beetje omdat zij voor mij de reden is geweest dat het PPID topic is gemaakt. Op een trieste manier was ze daardoor een klein beetje bekend.
Mis haar nog elke dag... ;(

Onali
Berichten: 16199
Geregistreerd: 16-03-06

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 19:36

Er is een topic geweest waar je je verhalen kwijt kon.

Isapaardje

Berichten: 5990
Geregistreerd: 14-11-04
Woonplaats: un plekske in Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 11:30

Onali schreef:
Er is een topic geweest waar je je verhalen kwijt kon.

Oh jammer, heb ik gemist.
Anders had ik mijn twee shetlanders ook graag toegevoegd. Hopelijk mag het nog bij deze.

Ik heb bewust voor het ras gekozen omdat ze net zo veel kunnen als een groot paard voor minder onderhoud :)
Enige wat ik niet kan, is er op rijden.
En werkers zijn het zeker en ze doen het met alle liefde en plezier.
Met mijn ene shetlander doe ik vrijwilligerswerk in het bos. We controleren de ruiter/menpaden en ruimen daar waar nodig afval op. Uiteraard maken we ook gewone recreatieve ritjes.
Het zijn gewoon onwijs leuke paarden in miniverpakking met een eigen karakter en fluffy wintervacht :')

Afbeelding


Afbeelding

In every heart is a dream, follow this dream, it will open hearts

Sunnda

Berichten: 6648
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 11:52

Hier ook nog steeds een groot liefhebber van deze kleine monsters.

Enige waarom ik ze niet meer heb..
De minipaardenfokkerij hebben de markt aardig verk**t.(natuurlijk niet de echte minipaarden, maar de wannabee's)
Vind maar eens een leuke grote maat merrie in een andere kleur dan zwart.
Alles is 80-90 centimeter.

StalNollie

Berichten: 7897
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Brabant

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:11

Minipaarden of shetland fok?

Daar zit namelijk een megaverschil in
Ik ben eigenwijs en wil bewust geen zwart fokken. Ik wil bont

Sunnda

Berichten: 6648
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:14

De wanabee's
Die shetten fokken als zogenaamde minipaarden waardoor veel te veel shetten nu volwassen een stokmaat van 85 cm halen. En je de grote maat met een loep moet zoeken.

En ik vind zwarte shetten nu eenmaal niets. :D

Onali
Berichten: 16199
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:16

Sunnda schreef:
De wanabee's
Die shetten fokken als zogenaamde minipaarden waardoor veel te veel shetten nu volwassen een stokmaat van 85 cm halen. En je de grote maat met een loep moet zoeken.

En ik vind zwarte shetten nu eenmaal niets. :D


Ik zie anders genoeg grote maat shetten in andere kleuren dan zwart.

Vraag maar eens bij het shetlandstamboek.

StalNollie

Berichten: 7897
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:20

Dan nog klopt het niet met wat je zegt?
Er worden nog steeds grote gefokt en ook kleinere in zeker geen minipaard variant!

Ze letten enorm streng op het extrieur en als het eruit ziet als minipaard krijg je geen premies.

En shetten worden verdeeld onder 4 maten en die van onder de85 cm vallen onder de mini
86-91 kleine maat
92-97 midden
98+ grote

Grote maat zwart word wel echt meer gefokt maar moet zeggen dat die voor Handel wel weer beter verkopen!

Dennis

Berichten: 30705
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:22

Onali schreef:
Ik zie anders genoeg grote maat shetten in andere kleuren dan zwart.

Vraag maar eens bij het shetlandstamboek.


Waar?
Ik ben hier op de keuring altijd de enige met een niet-zwarte in de grote maat. En in de middenmaat heel soms 1 andere. En een goede (niet-zwarte) hengst vinden valt ook nog niet mee.

Deedee: dressuur ZZ+7, vaardigheid M+17 en prestatie sport-AA
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:23

Ik heb een grote zwarte shet waar m’n nichtje mee rijdt. Ik ben benieuwd naar verhalen van mensen die in de sport presteren met hun shet. Mijn nichtje heeft ook wedstrijd ambities, maar zijn er meer kinderen die dressuur Of springwedstrijden rijden? Wil ook niet dat ze uitgelachen wordt door verwende mormels met dure sport a pony’s, wat zijn jullie ervaringen daarmee?

Dennis

Berichten: 30705
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:25

Mijne lopen voor de wagen t/m het ZZ. Maar worden ook onder het zadel uit gebracht (bixie en binnenkort ook officieel). Springen ook wel BB.

Deedee: dressuur ZZ+7, vaardigheid M+17 en prestatie sport-AA
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Birdie60

Berichten: 8150
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: zeeland (noord-brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:30

Ik heb 2 shetlanders en mini paardjes.
Ik heb een oma van 32 en een ruin van 24. De ruin heeft altijd voor de kar gelopen en ik heb nog nooit zo'n grote kindervriend gezien.

Afbeelding
Oma Amy 32 jaar

Afbeelding
Leo 24 jaar.

Afbeelding

Afbeelding

Sunnda

Berichten: 6648
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:53

StalNollie schreef:
Dan nog klopt het niet met wat je zegt?
Er worden nog steeds grote gefokt en ook kleinere in zeker geen minipaard variant!

Ze letten enorm streng op het extrieur en als het eruit ziet als minipaard krijg je geen premies.

En shetten worden verdeeld onder 4 maten en die van onder de85 cm vallen onder de mini
86-91 kleine maat
92-97 midden
98+ grote

Grote maat zwart word wel echt meer gefokt maar moet zeggen dat die voor Handel wel weer beter verkopen!Ik ben bekend met de shettenfokkerij, maar niet geinteresseerd in de kleine middenmaat en de kleine maat.
En ik ben zeker niet de enige die op zoek is naar een goede! grote maat (1.00 meter plus) shetlander merrie.
En dan ook nog eens niet zwart.
Gelukkig is er in het buitenland meer keus, want zoals ik al zei. Met de komst van de minipaarden dachten veel 'shetfokkers' een graantje mee te pikken en kwamen ineens de advertenties zwaar in opkomst van shetlanders als zijnde minipaardjes van 75 centimeter. Hartstikke lief, maar je kunt er weinig mee.

Sunnda

Berichten: 6648
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 12:54

Dennis schreef:
Onali schreef:
Ik zie anders genoeg grote maat shetten in andere kleuren dan zwart.

Vraag maar eens bij het shetlandstamboek.


Waar?
Ik ben hier op de keuring altijd de enige met een niet-zwarte in de grote maat. En in de middenmaat heel soms 1 andere. En een goede (niet-zwarte) hengst vinden valt ook nog niet mee.

Ook ik ben erg benieuwd waar!

Isapaardje

Berichten: 5990
Geregistreerd: 14-11-04
Woonplaats: un plekske in Brabant

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 16:01

In de grote maat kom je ook nog wel eens een vos tegen.
Maar inderdaad, veelal zwart.

Echter hier is de grootste bont, met een stokmaat van 113 cm.
Hoewel hij wel uit 2 shetlanders komt (vos en vosbont), waren beiden geen stamboek en heeft hij dus ook geen officieel papier. Zijn paspoort is uitgegeven door het Irish Cob stamboek.
Dus tja … :+
Mij maakt het niet uit. Om te mennen heeft hij super mooi maatje.
Waar ik graag een tweede bij zou willen hebben, maar dat is dus inderdaad weer enorm zoeken naar die maat, in het bont :)

In every heart is a dream, follow this dream, it will open hearts

Onali
Berichten: 16199
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 16:46

Sunnda schreef:
Dennis schreef:

Waar?
Ik ben hier op de keuring altijd de enige met een niet-zwarte in de grote maat. En in de middenmaat heel soms 1 andere. En een goede (niet-zwarte) hengst vinden valt ook nog niet mee.

Ook ik ben erg benieuwd waar!


In het blad zelf, zie genoeg foto's voorbij komen.

Dennis

Berichten: 30705
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 17:46

Onali schreef:
Sunnda schreef:
Ook ik ben erg benieuwd waar!


In het blad zelf, zie genoeg foto's voorbij komen.


De grotere vossen en bonte zijn bijna altijd middenmaat.
Er zijn in de grote maat tegenwoordig ook meer bonte dan vossen.

Ik ben erg blij met mijn grote palomino (1e premie prestatie sport-AA), vos(1e premie prestatie sport-AA) en schimmel (kroon preferent). En de vosroan en palomino die ik gehad heb (kroon prestatie elite sport-AA, de palomino ook ster).
En mijn middenmaatse bontje, en middenmaatse papierloze bruine.

Deedee: dressuur ZZ+7, vaardigheid M+17 en prestatie sport-AA
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Azmay

Berichten: 16840
Geregistreerd: 01-01-09
Woonplaats: Geldrop

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 17:48

Interessante discussie over de grootte, ik heb sinds vorige week een kleintje van 85cm staan.
Wanneer zijn ze "groot"? Op een gegeven moment zal het op een kleine Ijslander gaan lijken niet?

Dit is Primrose, er zou nooit een Shet komen volgens mijn vriend :+
Afbeelding

Kinky druid

Dennis

Berichten: 30705
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 17:51

Grote maat heb ik het gewoon over de grote maat binnen het stamboek. 99cm tm 107cm. Veulenboek pony van 110cm ook wel.
Maar zelfs veulenboek pony's van 115+ bestaan, die zijn vaak niet mooi van type.

Deedee: dressuur ZZ+7, vaardigheid M+17 en prestatie sport-AA
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Ladygiroc

Berichten: 4177
Geregistreerd: 08-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 18:00

Sunnda schreef:
Hier ook nog steeds een groot liefhebber van deze kleine monsters.

Enige waarom ik ze niet meer heb..
De minipaardenfokkerij hebben de markt aardig verk**t.(natuurlijk niet de echte minipaarden, maar de wannabee's)
Vind maar eens een leuke grote maat merrie in een andere kleur dan zwart.
Alles is 80-90 centimeter.Afbeelding

Ik weet idd hoe lastig jouw zoektocht (?) is. Ik wilde ook een grote maat maar geen zwart, liefst bont en 1 die beleerd is voor de wagen en onder het zadel. Nu heb ik deze, merrie, jong, onwijs lief voor kinderen, loopt voor de wagen, (springt) onder het zadel, aan de longe, lange lijnen en vrijheidsdressuur. Je kan het zo gek niet bedenken maar die pony is overal voor in. *\o/*

Meisje wat haar rijdt zegt regelmatig, 'ik wist niet dat een shet zoveel kon' en ook ik blijf me verbazen hoe leuk ze alles oppakt. <3 <3

Fenna insta: fennypenny

Spekkie

Onali
Berichten: 16199
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 18:39

Azmay schreef:
Interessante discussie over de grootte, ik heb sinds vorige week een kleintje van 85cm staan.
Wanneer zijn ze "groot"? Op een gegeven moment zal het op een kleine Ijslander gaan lijken niet?


Daar zij ijslanders dan weer te veel paard voor.
Mijn shets staan bij ijslanders in de kudde en je haalt ze er zo uit, mijn grootste is 106 cm en de kleinste ijs zit daar toch echt 30 cm overheen :+
Ook kwa hoofden lijken ze totaal niet op elkaar, ijslanders zijn veel luxer en mijn shets meer pony.

lies_sparkle

Berichten: 5704
Geregistreerd: 19-06-11

Re: Ras van de maand: de Shetland Pony

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-18 21:48

Leuk al die Shetlanders!
Hier is mijn bolletje wol die over een week eindelijk bij mij thuis komt wonen <3
Afbeelding


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ApplePapple, joosje1193, Majestic-12, Pferdchen, pientjuhlove, Plus_en_Min, Trendiction, YandexBot en 11 bezoekers