Neurologische vorm van rhinopneumonie in gemeente Hardenberg

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9544
Geregistreerd: 20-04-16

Neurologische vorm van rhinopneumonie in gemeente Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-18 10:08 Tip de Nieuwsredactie

*persbericht sectorraad paarden

Afbeelding
Foto door Amanda.

Op een locatie in de gemeente Hardenberg is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld. Een paard is inmiddels geƫuthanaseerd, twee andere paarden met neurologische symptomen zijn stabiel. De op de stal aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten en er worden geen paarden van buiten toegelaten. De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder dagelijkse controle van een dierenarts.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om rhinopneumonie (EHV1), een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.
Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.
Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als u uw paarden van rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Voor meer achtergrondinformatie over Rhinopneumonie verwijst de SRP naar http://www.sectorraadpaarden.nl of lees de informatie hier in de Bokt Wiki.

Reageren kan hier [MD] [Centraal] Meldingen van rhinopneumonie.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amber_anne, Baredawn, carina, Kaus, Loeky01, uggy, visje74 en 26 bezoekers