De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9909
Geregistreerd: 20-04-16

De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-18 19:36 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Overige
Door Marjoow

Afbeelding
Een van de dienstpaarden. Foto: Marjoow


Een politiepaard heeft toch altijd een mooi aanzien. De paardenliefhebbers zien ze graag in de straten en zullen ze ook graag een aai geven waarbij demonstranten toch liever terugdeinzen bij het zien van zo'n groot dier. Maar, hoe wordt een "gewoon" paard politiepaard? En hoe lang zijn zij in dienst? Ik sprak met chef paarden van de bereden politie Nederland Willem over de opleiding van het politiepaard.

Opleiding

Hoe ziet de opleiding van een dienstpaard er uit? Zodra de paarden bij de bereden politie aankomen zijn zij dus al zadelmak. Wanneer zij goed door de proefperiode komen, begint de opleiding. Deze duurt ongeveer 1-1,5 jaar en bestaat uit 3 fases:
• Fase 1: been- en bitwijs maar verkeerslui
• Fase 2: Ontspannen reageren bij veel inkomende prikkels
• Fase 3: ME trainingen en inzet met jonge paardenruiters
Wanneer deze fases succesvol zijn afgerond en het paard door 80% van de ruiters gereden kan worden, is deze volledig inzetbaar. De paarden worden ingezet tijdens verschillende diensten en ze moeten ook alle mogelijke diensten kunnen lopen. Deze diensten variëren van inzet met de ME, nachtdiensten en het begeleiden van optochten, demonstraties en evenementen tot ceremoniële taken zoals Prinsjesdag en het begeleiden van Koninklijke begrafenissen en huwelijken. Een nieuwe bijkomende taak is het bijstaan bij zoekacties. Hierbij kan de bereden politie hulp bieden om gebieden uit te zoeken die moeilijk begaanbaar zijn zoals bossen en duinen, en kan er makkelijker in kaart gebracht worden waar er al gezocht is en waar nog niet.

Een ME-ploeg bestaat uit zes ruiters; een commandant, een plaatsvervangend commandant en 4 ruiters. Wanneer deze ploeg ingezet wordt bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, kunnen er 2 jonge paarden aansluiten. Dit gebeurt dan meestal bij de voorbereidingen en tijdens het surveilleren. De jonge paarden krijgen ieder een steunpaard waar zij van kunnen leren. Zodra de ruiters merken dat het genoeg is geweest voor de paarden, stappen zij uit en brengen ze de paarden terug naar stal.

Het managen van de inzetbaarheid van de paarden is een taak die wordt uitgevoerd tussen drie personen: de afdelingsinstructeur, de operationeel commandant (OPCO) en de 1e dierenverzorger. Hierin wordt bepaald welke paarden en mensen waar en wanneer ingezet worden. Het streven is dat met elk paard minimaal 6 dagen per week gewerkt wordt. Dit betekent niet dat het paard 6 dagen in dienst op straat is, maar bijvoorbeeld het longeren na een lange ME dienst wordt ook gezien als werkdag. Net zoals een paard dat na het springen van een Olympisch parcours niet zomaar een dag stilgezet wordt, is het ook voor de politiepaarden belangrijk om een hersteltraining te doen. In principe doen de berijders dit zelf, maar er zijn op elke stal ook dierverzorgers aanwezig die deze taken uit handen kunnen nemen.
De ruiters hebben momenteel allemaal nog een vast paard achter hun naam staan, maar dit betekent niet dat zij ook altijd op dat paard rijden. Het is van belang dat elke ruiter op elk paard kan stappen zodat ze flexibel inzetbaar zijn door het hele land. De ruiters moeten het paard het vertrouwen geven en overtuigen om hun te volgen en tegen het natuurlijke instinct in het gevaar tegemoet te komen in plaats er van weg te rennen.

Dienstjaren
Afbeelding
Kladrubers bij de bereden politie. Foto: Politie

Een paard is bij de bereden politie gemiddeld genomen 6-8 jaar in dienst. Er zijn ook paarden die tot hun 29e nog in dienst zijn van de politie. De meeste dienstpaarden vallen af tussen hun 4e en 12e levensjaar. Voornaamste reden is dat ze zien dat de rek er qua trainbaarheid uit is en het paard het werk dus eigenlijk niet aan kan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een paard te veel prikkels heeft gekregen tijdens een training waar het niet van heeft kunnen bijkomen. Het is dan beter om zo’n paard niet verder op te leiden als politiepaard, maar om te verkopen. Dit gebeurt altijd via een handelaar, de politie verkoopt nooit direct aan particulieren. De oudere paarden vinden ze ook vaak wel een plekje voor om het pensioen te slijten. Sommige paarden gaan naar de Paardenkamp in Soest, maar de meeste vinden een plekje bij de ruiters of bij andere bekenden.

Toegevoegde Waarde

Maar wat is nu eigenlijk anno 2018 nog de toegevoegde waarde van de bereden politie? Eigenlijk is de bereden politie heel waardevol. Op een paard zit je hoog en heb je goed overzicht, bijvoorbeeld op grote menigtes en kun je heel fijn de sfeer proeven. Veel beter dan in een auto. Je bent ook beter benaderbaar. De ruiters komen gemakkelijk in contact met de burgers, hetgeen belangrijk is voor de politie. Er zijn toch nog veel mensen die graag even het paard aaien. Je kan ook snel schakelen tussen het benaderbaar zijn en het uitvoeren van een charge om bijvoorbeeld werkruimte te creëren voor de collega’s op straat.
Op het paard zit je ook veiliger. Het is ook gebleken dat het geweld dat geuit wordt, niet tegen de paarden maar gericht naar de ruiter is. Willem vertelt over een keer dat hij te paard zat en een mes in zijn been kreeg. “Gelukkig” niet in zijn paard. Daarbij komt natuurlijk dat het paard ook goed beschermd is tegen objecten waarmee gegooid wordt. Hier komt ook een stukje tactiek bij kijken. De paarden en ruiters staan altijd op een steenworp afstand, letterlijk. Hierdoor kunnen ze niet geraakt worden door de objecten waar de menigte mee gooit. Maar wanneer zij besluiten om in actie te komen, kun je ook niet meer twijfelen, dan moet je gaan.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Elisa2

Berichten: 24701
Geregistreerd: 31-08-04

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 08:43

Dat vind ik wel bijzonder dat veel paarden afvallen tussen hun 4e en 12e levensjaar..je zou zeggen dat met 3 jaar training tot volledig politiepaard, dat ze dat dan hun hele leven vol kunnen blijven houden. (mits gezond)

Verder een leuk stukje over wat inside information.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

cobiie

Berichten: 7084
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 09:18

Elisa2 schreef:
Dat vind ik wel bijzonder dat veel paarden afvallen tussen hun 4e en 12e levensjaar..je zou zeggen dat met 3 jaar training tot volledig politiepaard, dat ze dat dan hun hele leven vol kunnen blijven houden. (mits gezond)

Verder een leuk stukje over wat inside information.

De eerste afvallers zijn omdat ze mentaal niet geschikt zijn qua werk, daar kan ik mij wel wat bij voorstellen.
Waar een particulier nog extra tijd uittrekt voor een paard zal binnen de politie een kostganger toch zijn geld moeten verdienen en niet nog eeuwen trainen en proberen in de hoop dat die over een jaar mogelijk geschikt is.

[o]

Daantjuh88

Berichten: 1595
Geregistreerd: 13-08-07

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 11:40

Wij hebben 2 paarden verkocht aan de politie. Paard 1 was altijd super nuchter en nergens bang voor. Hij was nog erg jong en ze hebben hem destijds ingezet bij de rij-opleiding. Grootste fout ooit geweest, allemaal verschillende ruiters kon hij niet verwerken. Hij is toen weer verkocht aan een particulier en loopt nu sgw wedstrijden. Nummer 2 loopt in het team van den Haag volgens mij. Heerlijk dier was het. Ze valt wel op als vos met witte spikkels. Zie nog wel eens een foto op Facebook voorbij komen van haar.

cp112

Berichten: 14297
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 13:28

Grappig nu net dit artikel. Vanavond komen ze hier kijken of mijn merrie geschikt is voor een carrière als politiepaard :D

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

_ENGEL_

Berichten: 979
Geregistreerd: 25-01-11
Woonplaats: Monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 13:44

cp112 schreef:
Grappig nu net dit artikel. Vanavond komen ze hier kijken of mijn merrie geschikt is voor een carrière als politiepaard :D


Komen ze kijken voor een tinker? Of heb je nog anders dan tinkers?

Zou wel ontzettend gaaf zijn als ze tinkers gaan inzetten

cp112

Berichten: 14297
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 13:55

_ENGEL_ schreef:
cp112 schreef:
Grappig nu net dit artikel. Vanavond komen ze hier kijken of mijn merrie geschikt is voor een carrière als politiepaard :D


Komen ze kijken voor een tinker? Of heb je nog anders dan tinkers?

Zou wel ontzettend gaaf zijn als ze tinkers gaan inzettenHaha nee geen tinker. Wel een bonte overigens.

Afbeelding

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

jansje73

Berichten: 2563
Geregistreerd: 04-05-12

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 18:56

Het paard van mijn vader is vanaf april (2018) een stoer politie paard geworden. :D . Ze kwamen in november 2017 kijken maar toen vond de politie het paard van mijn vader nog net niet goed genoeg , ik vroeg om uitstel en ik heb in een kleine 5 maanden het paard van mijn vader zover gekregen dat ze het paard kochten. :D

kwita

Berichten: 6416
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 22:40

zonde dat er niet aan particulieren wordt verkocht, het zou fijn zijn een echt goed getraind verkeersmak en ouder paard te kunnen kopen als recreant!

Tijd heeft vleugels maar geen teugels, carpe diem!

cp112

Berichten: 14297
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 22:53

kwita schreef:
zonde dat er niet aan particulieren wordt verkocht, het zou fijn zijn een echt goed getraind verkeersmak en ouder paard te kunnen kopen als recreant!Iets beter lezen. Ze worden wel aan particulieren verkocht. Alleen niet rechtstreeks vanuit de politie zelf. Daar zit een handelaar tussen.

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

Iris82

Berichten: 38865
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 07:46

En hoe is het afgelopen met de keuring?

Poking Stick: about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.
Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')

cp112

Berichten: 14297
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 09:16

Iris82 schreef:
En hoe is het afgelopen met de keuring?Ze wordt zo opgehaald. Gaat dan 2 weken op proef.

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

Brainless

Berichten: 27391
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 09:45

Ik dacht dat ze geen bonte paarden wilden?

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

cp112

Berichten: 14297
Geregistreerd: 08-03-05
Woonplaats: Zuidwolde (Drenthe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 10:25

Brainless schreef:
Ik dacht dat ze geen bonte paarden wilden?


Eerder niet inderdaad. Maar inmiddels geen eisen meer aan de kleur werd mij verteld.
Iets met gebrek aan geschikte paarden.

Stal van 't Heideveld
' t Heideveld Horse Transport. Paardentaxi en internationaal transport.

Niniane

Berichten: 6258
Geregistreerd: 24-02-06
Woonplaats: Ergens in Zuid-Oost Brabant

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 11:46

Ik wou zeggen, mij is altijd verteld dat een bont paard teveel focus krijgt van onrustzoekers omdat deze paarden meer opvallen.

salome
Berichten: 78
Geregistreerd: 17-10-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 13:03

jammer dat ze via handelaren verkocht worden, daar heb ik dan weer geen goed gevoel over. Beter gelijk aan een particulier verkopen lijkt me, is de kans ook groter dat het paard een goeie eigenaar krijgt.

Amber_

Berichten: 10053
Geregistreerd: 21-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 15:48

salome schreef:
jammer dat ze via handelaren verkocht worden, daar heb ik dan weer geen goed gevoel over. Beter gelijk aan een particulier verkopen lijkt me, is de kans ook groter dat het paard een goeie eigenaar krijgt.


Dat mag niet, omdat de politie ten alle tijden onpartijdig en integer moet zijn. Daarom word een paard altijd aan dezelfde handelaar verkocht. :j Niet elke handelaar is slecht.

Fjunicorn Meadow en FjorYou: Fjorden kleur fokkerij.
Volg onze Rod, Gra en Gull dames op Facebook!
Insta: http://www.instagram.com/amber__1989

karijn

Berichten: 5011
Geregistreerd: 05-09-05
Woonplaats: Made, zo'n dorp dat in elk land wel bestaat!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 16:03

Je hebt handelaren en handelaren...
Veel mensen in mijn omgeving hebben altijd geroepen dat mijn paard een prima politiepaard zou zijn geweest. Ik heb ook wel eens gedacht hem aan te bieden maar ja...dan zat ik zelf weer zonder een fijn paard. Intussen is hij 17 en geniet hij van zijn pensioen.

Kendra

Berichten: 8111
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 20:01

salome schreef:
jammer dat ze via handelaren verkocht worden, daar heb ik dan weer geen goed gevoel over. Beter gelijk aan een particulier verkopen lijkt me, is de kans ook groter dat het paard een goeie eigenaar krijgt.

Rare opmerking, niks mis mee toch? Handelaar zoekt gewoon een goed tehuis.
Kan me wel voorstellen dat ze bij de politie dat niet zelf willen regelen.

prugelpiet

Berichten: 11267
Geregistreerd: 20-01-12
Woonplaats: Het noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-18 21:03

salome schreef:
jammer dat ze via handelaren verkocht worden, daar heb ik dan weer geen goed gevoel over. Beter gelijk aan een particulier verkopen lijkt me, is de kans ook groter dat het paard een goeie eigenaar krijgt.


Tja, ik vind het jammer dat jij zo'n vooroordeel hebt over handelaren :)

Als ik paarden wil kopen, doorrijden en met winst wil verkopen, ben ik een handelaar. Maar dat betekent niet dat ik me niet voor de volle 100% zou inzetten voor deze beesten.

I am because you were

Anita158
Berichten: 38
Geregistreerd: 19-06-12
Woonplaats: Vlijmen

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-18 21:02

Ik vind het een interessant stuk. Vooral ook dat er over nagedacht wordt of het anno 2018 nog passend is.

Jennyj01
Berichten: 4907
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-18 08:06

Kendra schreef:
salome schreef:
jammer dat ze via handelaren verkocht worden, daar heb ik dan weer geen goed gevoel over. Beter gelijk aan een particulier verkopen lijkt me, is de kans ook groter dat het paard een goeie eigenaar krijgt.

Rare opmerking, niks mis mee toch? Handelaar zoekt gewoon een goed tehuis.
Kan me wel voorstellen dat ze bij de politie dat niet zelf willen regelen.


Ik vind op een manege terecht komen geen goed tehuis.

Elisa2

Berichten: 24701
Geregistreerd: 31-08-04

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-18 09:04

Het ligt er aan wat voor een manege, maar een 16 jarig politiepaard wat met pensioen gaat, meerdere ruiters op zijn rug gewend is en bomproof is natuurlijk wel een perfect manegepaard.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Jennyj01
Berichten: 4907
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-18 14:46

Maar of dat nou een fijn leven is na al een leven hard werken is natuurlijk maar de vraag.

Elisa2

Berichten: 24701
Geregistreerd: 31-08-04

Re: De bereden politie: Een loopbaan voor het paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-18 14:57

Ligt aan de manege en aan het paard zelf denk ik..

De oudere paarden gaan naar de Paardenkamp, dus ik denk dat het vrnlk afvallers zijn die verkocht worden.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Charmaine, Cilianne, Essie73 en 14 bezoekers