Rhinopneumonie in het KWPN-centrum in Ermelo

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9909
Geregistreerd: 20-04-16

Rhinopneumonie in het KWPN-centrum in Ermelo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-18 16:30 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Medisch
Ingezonden door meerdere Bokkers


Op het KWPN-centrum in Ermelo is bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus vastgesteld, de variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, (bij merries) abortus en/of neurologische verschijnselen.

Afgelopen woensdag is bij de training van de dressuurhengsten de beoordeling van een hengst beëindigd wegens een spontane afwijkende bewegingsvorm in stap. Er is direct contact opgenomen met dierenarts Astrid Bos van de Dierenkliniek Emmeloord, die de hengsten op het centrum veterinair begeleidt. Zij heeft een neusswab afgenomen, die negatief testte. Later die dag vertoonde een andere hengst dikke benen, zonder koorts te hebben. Op donderdag had een derde hengst koorts, zonder verdere ziektekenmerken zoals dikke benen. Dit alles was reden om alle paarden te laten temperaturen. Daarbij zijn tot nu toe geen andere paarden met koorts of dikke benen gevonden. Van de drie hiervoor genoemde hengsten zijn gisteravond en vanochtend vroeg monsters naar de Gezondheidsdienst in Deventer gebracht voor een spoedtest op rhinopneumonie. Zojuist is bekend geworden dat het paard met de dikke benen zowel positief was op rhinopneumonie (equine herpesvirus) in de test van het bloed als in de test van de neusswab. De beide andere hengsten waren negatief. De betreffende eigenaren zijn op de hoogte gebracht.

Het negatief testen is geen bewijs dat paarden de virusinfectie niet hebben, want slechts bij een deel van de paarden met een virusinfectie lukt het om het virus ook echt aan te tonen. Al met al zijn er dus aanwijzingen dat er waarschijnlijk een infectie met het rhinopneumonie virus speelt in de stalgang waar de dressuurhengsten staan. De springhengsten staan in een andere stalgang en hebben andere ruiters en aparte verzorgers.

Het aantonen van het rhinopneumonie-virus is ook geen bewijs dat er inderdaad sprake is van de neurologische vorm van rhinopneumonie. Het kan immers ook om de verkoudheidsvorm gaan. Toch wordt voorzichtigheid betracht, want het beeld wat paarden met de neurologische vorm van rhinopneumonie tonen kan erg variëren. Daarbij komen de neurologische symptomen vaak pas 1 tot 10 dagen na de koorts.

Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen om de hengsten optimaal te verzorgen en verdere besmetting te voorkomen. Er vindt intensief overleg plaats met prof. dr. Marianne Sloet, specialiste Inwendige Ziekten van het Paard bij de Faculteit Utrecht. Het paard waarbij EHV-1 is vastgesteld is geïsoleerd, en de stallen van de eerder genoemde drie hengsten worden dagelijks ontsmet. Alle aanwezige hengsten worden sinds woensdag verzorgd via een strikt protocol, waarbij meerdere keren per dag de temperatuur wordt opgenomen. Er zijn los van de eerdergenoemde hengsten geen gevallen van koorts en/of dikke benen.

Alle gezonde paarden krijgen rustig wat beweging, maar worden niet zwaar gewerkt. De dressuur- en springhengsten worden apart verzorgd en getraind. De paarden met koorts, dikke benen of andere symptomen worden behandeld in overleg met hun eigenaren.

De eigenaren van de aanwezige hengsten worden momenteel telefonisch geïnformeerd. Om verspreiding buiten het KWPN-centrum te voorkomen, adviseren wij alle eigenaren met klem om de hengsten op het KWPN-centrum te laten staan, waar zij de optimale zorg krijgen.

In de loop van dit weekend zal duidelijk worden of er nieuwe paarden met koorts of andere klinische symptomen naar voren komen. Aan de hand van de bevindingen zal maandag worden besloten hoe het verrichtingsonderzoek van de dressuurhengsten wordt voortgezet. Wanneer zich in de stalgang van de springpaarden geen bijzonderheden voordoen, zullen deze hengsten - onder strenge controle - het verrichtingsonderzoek op gebruikelijke wijze vervolgen. De eindpresentatie van de oudere spring- en dressuurhengsten die voor komende week stond gepland, wordt tot nader order uitgesteld.

Meer achtergrondinformatie over Rhinopneumonie ishier te vinden in de Bokt Wiki.

Reageren kan hier: [MD] [Centraal] Meldingen van rhinopneumonie.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bente_sat, ferropaard, Vagabondo en 21 bezoekers