40 hengsten zien we terug op aanlevermoment najaarsonderzoek

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9544
Geregistreerd: 20-04-16

40 hengsten zien we terug op aanlevermoment najaarsonderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-18 23:26 Tip de Nieuwsredactie

kwpn
Fokkerij, KWPN


Vandaag was de eerste zadelpresentatie van de driejarige dressuur- en springhengsten die op de KWPN Stallion Show dit voorjaar zijn aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Tijdens de zadelpresentatie worden de hengsten onder het zadel getoond om de hengstenkeuringscommissie een eerste indruk te geven over de ontwikkeling onder het zadel en de mate van rijdbaarheid. De hengstenkeuringscommissie heeft na afloop met alle eigenaren gesproken over de voortgang van de training. Daar waar nodig heeft de hengstenkeuringscommissie nog adviezen aan de eigenaar of ruiter meegeven in de richting van de aanlevering voor de test die op 8 oktober begint.

De ochtend stond in het teken van de springhengsten. Twaalf driejarige hengsten lieten zich onder hun eigen ruiter zien aan de hengstenkeuringscommissie, ook maakten de hengsten enkele sprongetjes onder het zadel. Al deze hengsten mogen zich op 8 oktober opnieuw melden voor de aanlevering van het verrichtingsonderzoek. Op 8 oktober worden de hengsten weer opnieuw op trainbaarheid beoordeeld en zullen dan ook weer enkele sprongetjes maken.

Naast de aangewezen hengsten, meldden zich ook drie hengsten voor de herkansing onder het zadel. Deze hengsten zijn afgewezen tijdens de eerste, tweede of derde bezichtiging en krijgen zo nog een kans om nog in te stromen voor dit najaarsonderzoek. Geen van deze hengsten werd echter aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Een driejarige zoon van Comme Il Faut (uit Arielle VI van Casall, fokker L. Steuer uit Pansdorf), was nog niet eerder aangeboden. Zijn eigenaar Herman Seiger greep deze mogelijkheid aan om de hengst aangewezen te krijgen voor het verrichtingsonderzoek. De grootmoeder van deze voshengst is een volle zus van de KWPN-hengst Chello III. Naast de twaalf hengsten via de hengstenkeuring, zien we ook deze hengst op 8 oktober eveneens terug bij de aanlevering.

Senior-inspecteur Wim Versteeg: “De hengsten lieten zich goed rijden en werden op een natuurlijke manier voorgesteld. Sommige hengsten zijn nog wat groen, maar in relatie tot de leeftijd lieten zij een goede indruk achter.”

Naast de dertien springhengsten zien we op 8 oktober 27 dressuurhengsten terug. 24 van deze driejarige hengsten zijn op de hengstenkeuring aangewezen en die gaan we hopelijk allemaal terug zien op 8 oktober. Via dezelfde weg als de driejarige springhengst van Comme il Faut, is er een zoon van de Deense hengst L’Or uit Svalegards Dominique van Don Schufro, fokker Stutteri Svalegard uit Snedstek DEN) van Jakob van der Heide aangewezen. Aan de herkansing namen acht hengsten deel, daarvan is Negro-zoon Kjento V.O.D. (uit Zoriana uit elite pref IBOP-dres PROK van Jazz, fokker A.J. van Os uit Sprang-Capelle) van Van Olst Horses uitgenodigd voor het verrichtingsonderzoek.

De vierjarige Jakarta (van Fivestar uit Zonique L.E. elite pref IBOP-dres sport-dres PROK van San Remo, fokker M. Schaap en S.M.E. Janssens uit Woudrichem) van Mark den Teuling is als driejarige aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Een hengst kan dan op drie momenten worden aangeboden voor het verrichtingsonderzoek: het voorjaar waarin hij wordt aangewezen, het najaar daaropvolgend en het voorjaar waarin de hengst vier jaar wordt. Deze hengst is dit voorjaar als vierjarige aangeboden voor het verrichtingsonderzoek, hier bleek hij toen niet helemaal regelmatig te zijn. De hengstenkeuringscommissie heeft deze vierjarige hengst daarom dit voorjaar doorverwezen naar dit najaarsonderzoek. Hierdoor werd de hengst vandaag opnieuw voorgesteld en kan nu zijn test doen. Jakarta neemt dan ook deel voor een periode van 50-dagen. Normaal gesproken kunnen hengsten op deze leeftijd instromen via de Pavo Cup of Blom Cup, maar omdat Jakarta dus doorverwezen was, was hij vandaag aanwezig.

“Ook de dressuurhengsten lieten zien goed trainbaar te zijn. Er waren onderlinge kwaliteitsverschillen zichtbaar, maar ook deze hengsten lieten over het algemeen een goede indruk achter.”

Op 8 oktober starten ook de hengsten die via de Pavo cup of Blom cup zijn aangewezen voor het verrichtingsonderzoek:
- Cat.nr. 141: Cascadello Boy RM (Cascadello x Balou du Rouet Z)
- Cat. nr 656: Jameson RS2 (Blue Hors Zack uit Atilinda M keur pref IBOP-dres sport-dres van Negro, f/g Stal 104 BV uit Wijdewormer)
- Cat. nr 669: Jheronimus (Dream Boy uit A.Bertje ster pref PROK van Jazz, f/g W.P.S van Weert uit Beesd)
- Cat. nr 680: Jason (Johnson uit Zamora B elite pref IBOP-dres PROK van Negro, fokker W. Verschuren uit Heukelom ger Van Olst Horses uit Olst)

Deze hengsten doen tijdens het lopende verrichtingsonderzoek examen, zodat zij voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de hengstencompetitie.

Op 8 oktober worden eerst alle hengsten onder het zadel getoond, als zij trainbaar worden bevonden worden zij doorverwezen naar de veterinair en indien dat akkoord is mag de hengst een stal op het KWPN-centrum betrekken.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Elisa2

Berichten: 23770
Geregistreerd: 31-08-04

Re: 40 hengsten zien we terug op aanlevermoment najaarsonderzoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-18 07:24

Ben benieuwd of Jakarta nu wel door het onderzoek gaat komen..

Heeft iemand de hengsten gezien?

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CapeS, Lonni, Moonsher87, speurneusc, sterregoud, Tiffany en 4 bezoekers