HE: Een succesvol programma voor de zaterdag

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11881
Geregistreerd: 20-04-16

HE: Een succesvol programma voor de zaterdag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-18 23:23

*Bokt.nl
Horse Event

De tweede dag van Horse Event 2018 is alweer voorbij. Het was een prachtige dag met veel mooie clinics en drukbezochte workshops.

Vandaag kregen we diverse opmerkingen van bezoekers over de vindbaarheid van de Bokt Lounge. Hoewel op de site van Horse Event een plattegrond staat waar wij op zichtbaar zijn, is onze naam niet zichtbaar op de plattegrond in het programmaboekje. Dit leidde tot veel onduidelijkheid en helaas ook dat mensen ons niet (op tijd) konden vinden.
Dit wordt zeker meegenomen naar volgend jaar! Voor nu gaan we zorgen voor bordjes om de route naar de Lounge aan te geven. We zijn te vinden achter de Recreatie piste: wanneer je tussen de piste en de Bit stand door loopt, kom je ons aan de linkerkant tegen. De Lounge is te herkennen aan de Bokt vlaggen.

Paardenfotografie
De dag startte met een zeer interessante workshop paardenfotografie van Richard (Bagheera_206). De lounge was goed gevuld tijdens zijn presentatie.

Richard heeft een zeer compleet verhaal. Hij ging langs alle instellingen die van belang zijn en laat met behulp van mooie voorbeelden zien hoe je paarden het beste op de foto kan zetten. Na het stukje theorie is Richard met 8 deelnemers achter de schermen gegaan om daar de zojuist geleerde theorie in de praktijk te brengen.

Afbeelding

Horse Agility
Als voorbereiding op de kennismakingsclinic vertelde Justine (Duality) iets over Horse Agility. Horse Agility is, zoals de naam al doet vermoeden, behendigheid met je paard. Hierbij ga je samen met je paard over obstakels en hindernissen zoals bijvoorbeeld een hoepel om doorheen te springen of over een wip-wap. Hierbij is een leadrope erg handig om het paard door de hindernissen te leiden. Horse Agility kan bijdragen aan de band tussen jou en je paard en het versterkt het zelfvertrouwen en de nieuwsgierigheid van het paard.

Justine vertelde ook over een internationale club. Hier kun je meedoen aan wedstrijden en verschillende parcoursen downloaden. Na een mooi filmpje met veel voorbeelden van verschillende hindernissen, gaat Justine verder met haar clinic in de recreatiepiste. Hier kregen enkele bokkers de kans om met hun paard kennis te maken met deze vorm van paardensport!

Afbeelding

Het oude paard
Daarna was het woord aan Ben Gorissen. Hij gaf een lezing over hoe je je oude paard gezond kan houden. Ben Gorissen is dierenarts en gespecialiseerd in het paard. Hij geeft momenteel les op het Aeres MBO in Almere. Hij vertelde over wanneer een paard nu eigenlijk oud is en wat veel voorkomende problemen zijn. Vooral gebitsproblemen komen veel voor bij oudere paarden.
Ben vertelde ook hoe je kan beoordelen of je paard op goed gewicht is door middel van de body condition score. En om dit op gewicht te houden is het heel belangrijk om voldoende ruwvoer te geven.

Afbeelding

Paard fysiek en mentaal gezond
Bastiaan de Recht vertelde hoe je een paard fysiek en mentaal gezond kan houden. De voorwaarden van een gelukkig paard somde hij op onder huisvesting, voeding, gedrag, gezondheid en de training. Hier zitten allemaal punten tussen die voorwaarden zijn voor een gelukkig paard, zoals zorgen voor voldoende ruwvoer en maximaal 6 uur zonder voer.

Paardrijden is niet natuurlijk. Natuurlijk paardrijden is in het weiland zitten en naar je paard kijken. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat het paard getraind wordt om ons als mens te dragen. Theoretisch is er veel informatie te vinden. Het is hierin belangrijk om de theoretische kennis om te zetten naar het rijden en trainen. Bastiaan vertelde wat over de biomechanica van het paard en hoe je hiermee om kunt gaan in je training. Een zeer interessant verhaal waarbij de lounge zeer vol was!

Afbeelding

Workshop sieraad
Tijdens deze workshop konden verschillende deelnemers een sleutelhanger maken van paardenhaar dat zij zelf hadden meegenomen. De inschrijvingen waren snel vol en het was ook erg druk in de lounge tijdens de workshop. Er zijn zeer mooie resultaten uit gekomen!

Afbeelding

Erfelijke aandoeningen
Onze eigen Jessica gaf een presentatie over erfelijke aandoeningen. Hierin vertelde zij over de veelgebruikte termen homozygoot en heterozygoot en wat deze betekenen. Ook vertelde zij over de onduidelijkheid die er is over de testresultaten. Als een paard heterozygoot drager is van een dominant gen als PSSM, is deze ziek. Is het gen recessief (zoals WFFS) dan is het paard niet ziek.

Met dominante aandoeningen moet je nooit fokken. Ook dragers van het gen zijn ziek dus je hebt altijd 50% kans op zieke dieren. Wanneer je gaat fokken met je paard is het dus altijd belangrijk om genetische testen te doen.

Afbeelding

Paarden trainen mensen
Machteld van Dierendonck en Anne Muller gaven een presentatie over het trainen van paarden. Machteld van Dierendonck is gespecialiseerd in paardengedrag en Anne Muller is bij haar in de leer. Aan de hand van plaatjes legden ze uit dat alle gedragingen die een paard vertoond aangeleerd zijn en hoe belangrijk het is om consequent te zijn. Ook het belang van de timing van hulpen en het meteen stoppen met het geven van een hulp als het paard reageert kwam hierbij aan bod.

Trainingsschema
Met een dynamische quiz testte Menke Steenbergen hoeveel de bezoekers al wisten over trainingsschema's van paarden. Aan de hand van waar/niet waar stellingen als 'galopperen tijdens de warming up is goed' en 'tijdens de training is het de bedoeling om de spieren van het paard te beschadigen' legde ze het verschil tussen krachttraining en conditietraining uit en vertelde ze hoe deze twee manieren van training toegepast kunnen worden. Uiteindelijk kwam er een winnaar uit de quiz, die beloond werd met een lekkere, gezonde appel.

Morgen hebben we weer een mooi en vol programma klaar staan. Kom jij ook nog?

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Bagheera_206

Berichten: 25087
Geregistreerd: 26-10-09
Woonplaats: Kennemerland

Re: HE: Een succesvol programma voor de zaterdag

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 00:02

Was helemaal top vandaag! :D

It's not how good you are, but how good you want to be!

Melanthe0396

Berichten: 220
Geregistreerd: 15-04-08
Woonplaats: Hoorn

Re: HE: Een succesvol programma voor de zaterdag

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 14:49

Leuk verslagje! Was top :j

The Dancing Arabian

Yontheke

Berichten: 4427
Geregistreerd: 14-12-09
Woonplaats: Retie

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-18 08:14

Leuk verslag. De informatieve clinics/lezingen in de boktlounge waren voor mij de meest interessante van de hele dag. Ik spot mezelf dan ook op een foto :+

“To the people who look at the stars and wish."
"To the stars who listen and the dreams that are answered.”

Leo

Berichten: 48958
Geregistreerd: 06-12-02

Re: HE: Een succesvol programma voor de zaterdag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-18 08:23

Die vonden wij ook een groot succes!! :j En gelukkig het publiek ook want we hadden doorlopend full house tijdens de lezingen!

..
The music of this awe
Deep silence between the notes
Deafens me with endless love

..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lois_, GabberGill, Jeanetdb, KnoLLyBoLLy, Liannetje86, lizy29, Plop1997, StableHS, Yontheke en 13 bezoekers