Bokkers leggen uit: Minipaardenfokkerij met ilse_89

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
prulletje

Berichten: 935
Geregistreerd: 21-10-12

Bokkers leggen uit: Minipaardenfokkerij met ilse_89

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-18 12:01 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl
Bokt community

In Bokkers leggen uit geeft iedere maand een bokker met veel kennis van een onderwerp uitleg over zijn of haar specialisatie. Deze maand vertelt ilse_89 over haar minipaardenfokkerij. Ilse_89 fokt NMPRS paarden en neemt met haar paarden ook actief mee aan keuringen.

Afbeelding
Ginny, 89cm. 1e premie in 2015. Foto: ilse_89

Er bestaan verschillende soorten minipaarden, o.a. de NMPRS (Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek), de American Miniature Horse, en de Falabella. NMPRS zijn kruisingen: Shetlander, Welsh, American Miniature Horse en Falabella en vele andere rassen worden gebruikt om een Europees minipaard te fokken. Het doel hierbij is om een klein paardenras te ontwikkelen met de uitstraling van een warmbloedpaard. NMPRS mogen maximaal 106 cm groot zijn en zijn onderverdeeld in minimaat (tot 86 cm.) en kleine maat (86 t/m 106 cm.).
Bron: Bokt WikiHoe is jouw liefde voor het ras NMPRS ontstaan en wat trekt je er zo in aan?
Ons eerste minipaardje kochten wij 6 jaar geleden op de paardenmarkt. Toen ik me ben gaan verdiepen in het stamboek, sprak mij dat meteen erg aan. Minipaardjes zijn hartstikke leuk! Het is een groot paard, alleen dan in een mini formaat. Momenteel hebben we rond de 25 paardjes in ons weiland.

Als eigenaar en fokster van minipaarden zal je de vraag vast tot vervelens toe voorbij horen komen, maar: wat kan je eigenlijk met minipaarden? En wat doe je er zelf mee?
Minipaardjes zijn enorm veelzijdig! Ze worden gebruikt als showpaardje, menpaardje, gezelschapspaardje, therapiepaardje, fokpaardje en soms als rijpaardje voor kleine kindjes. Al zijn deze paardjes door hun ranke postuur niet geschikt als echte rijpony's voor de grotere kindjes. Wij zelf zijn voornamelijk bezig met het fokken en showen van de paardjes.

Hoe maak je bij het fokproces de keuze voor bepaalde merries en hengsten?
Je kijkt naar hetgene wat het stamboek en vooral jij zelf graag ziet in een paardje. Heb je een merrie welke iets meer beenlengte mag hebben? Dan zoek je een hengst welke mooi hoog op de benen staat bijvoorbeeld. Heb je een merrie welke meer beweging mag hebben? Dan zoek je een hengst met goede beweging etc.

Afbeelding
Iljo┬┤s Bambina. Reservekampioen veulens minimaat 2015

Je neemt ook deel aan keuringen. Hoe gaat dat in zijn werk, waarop wordt gelet en wat bepaalt of een NMPRS "goed" of minder goed is?
Vanaf een leeftijd van drie jaar dienen dieren eerst veterinair gekeurd te zijn vooraf zij mee mogen lopen in de keuringsring. Wanneer ze veterinair goed gekeurd zijn, zijn ze goed om mee te mogen fokken binnen het stamboek. De Jury let erop hoe het paardje zich opstelt, hoe het paardje stapt en hoe het paardje draaft.
Veulens gaan ook mee naar de keuring, zij lopen dan met halster mee naast de moeder. Met de drafronde mogen ze los in de ring, het opstellen en stappen moet aan het halster. Het is natuurlijk het beste om dit van tevoren te oefenen, maar bij mij is het gewoon gaan met de banaan. Tot nu toe gaat het nog altijd goed!

Hoe bereid je jezelf en je paarden voor op een keuring? Wat gaat daar allemaal aan vooraf?
Wij zelf bereiden niet heel veel voor. Er zijn minipaarden eigenaren welke al weken en maanden vooraf bezig zijn met het keurings klaar maken van hun paardje. Het is natuurlijk het beste wanneer het paardje in perfecte conditie is en zich netjes laat opstellen en leiden.
Wij halen onze paardjes vaak pas een week voor de keuring naar huis om te scheren en te wassen.

Welk advies zou je mensen willen geven die een minipaardje willen kopen, en misschien zelf ook willen beginnen met fokken?
Voor je een minipaardje koopt voor de fok/show, probeer je dan zo veel mogelijk in te lezen en ga eens langs bij fokkers om te kijken en ervaringen te vragen. Denk goed na wat je wilt... ook in de minipaardjes zijn veel verschillen.


Ploempje

Berichten: 539
Geregistreerd: 26-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-18 22:18

Afbeelding
En ze zijn de max om Horse Agility mee te beoefenen! <3

Like us on Facebook! "Honey The Agility Pony"

<3 Andes Athena, Ima Milk and Honeydrop & Chicago's Hello Pixie <3

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AnneMarijeP, Bellatrix, Borisje, Britt_xxx, Gini, JenniferU, Kimmej, nicole_floor, pillow, purny, SemrushBot, Sylke104, winnetou4502, xrobbiee en 17 bezoekers