De koninklijke klik tussen de Fries en prinses Beatrix

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8836
Geregistreerd: 20-04-16

De koninklijke klik tussen de Fries en prinses Beatrix

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-18 11:48 Tip de Nieuwsredactie

Leeuwarder Courant
Overige

Afbeelding
Foto door aniek1985


Prinses Beatrix heeft een bijzondere band met het Friese paard. Zaterdagavond is ze eregast tijdens de première van De Stormruiter. Samen met haar oudste zoon.

Bert Wassenaar kijkt uit naar een bijzondere avond. De stalmeester van de koning weet als geen ander hoezeer prinses Beatrix een klik heeft met het Friese paard.

Die band voert terug naar 1981. Het was het jaar na de inhuldiging in 1980. Beatrix, van jongs af aan een verdienstelijk amazone, kreeg twee Friezen cadeau van het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS), waarvan zij beschermvrouwe was én bleef. Het cadeau viel in goede aarde. Beatrix was er blij mee.

Friese koetspaarden
In de Koninklijke Koets- en Rijstal bij paleis Noordeinde in Den Haag staan 33 paarden; 24 koetspaarden en 9 rijpaarden. In overleg met de koningin besloot Wassenaars voorganger om het aantal Friezen uit te breiden. De helft van het aantal koetspaarden werd Fries.

Dat ging niet zomaar. Het paardenras moest geschikt zijn om onverschrokken voor koetsen te lopen. Daarbij moest de tuigage passen. Alle testen waren positief. En zo staan er tegenwoordig standaard twaalf Friese koetspaarden op stal in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Er is een achtspan nodig dat met Prinsjesdag voor de gouden of glazen koets kan rijden.

Koninklijke aai
Sinds Beatrix’ koningschap draven de Friezen om het jaar op. Dit jaar zijn op de Derde Dinsdag de Friese paarden weer aan de beurt.

Bijzonder was een moment in 2014. Tijdens de jubileumkeuring van het KFPS in Leeuwarden draaide kampioenshengst Norbert 444 zijn neus naar Beatrix. Hij kreeg een koninklijke aai. Het tekent de affectie, stelt Wassenaar, die naast stalmeester ook voorzitter is van het KFPS.

Wassenaar zit zaterdag als gastheer naast de koning en de prinses. ,,Een bijzondere avond. Absoluut.’’


Amandavd
Berichten: 11587
Geregistreerd: 04-05-06
Woonplaats: Limburg

Re: De koninklijke klik tussen de Fries en prinses Beatrix

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-18 20:57

Leuk aryikel om te lezen! Wel grappig om te lezen dat ze met haar oudste zoon gaat. :') ipv met de Koning.

https://www.instagram.com/adutchbookreviewer
Mijn bookstagram pagina met recensies, boekentips en nog veel meer.
https://www.facebook.com/Neelashondenleven
Alles over mijn hond Neela en informatieve blogs over honden!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __Leonie, _djoeke_, Askja, BlogBeat, Britt_xxx, Dammie, Dennis, ElineHofi, ladyisabelle, mooney, MyChoice, Oehlala, rien10, Tarico en 21 bezoekers