Neurologische vorm van Rhino in Friesland

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9528
Geregistreerd: 20-04-16

Neurologische vorm van Rhino in Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-18 16:21 Tip de Nieuwsredactie

*knhs / sectorraad paarden
Medisch

Afbeelding
Foto door Amanda

Op een locatie in het noordwestelijke gedeelte van de provincie Friesland is de neurologische vorm van rhinopneunomie vastgesteld. Twee dieren zijn inmiddels geƫuthanaseerd. De aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten en er worden geen paarden van buiten toegelaten. De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder controle van een dierenarts, meldt de Sectorraad Paarden.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om EHV1, de variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt het virus wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Een zorgvuldige stalhygiƫne is van belang.

Heeft de recente uitbraak van Rhino gevolgen voor wedstrijden?
Op dit moment is er voor de KNHS geen aanleiding om te adviseren om wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Mocht de situatie veranderen, dan wordt dit onmiddellijk via onze mediakanalen kenbaar gemaakt. De KNHS stemt de communicatie op het gebied van Rhinopneunomie af met de Sectorraad Paarden (SRP).

Voor meer achtergrondinformatie over Rhinopneumonie verwijst de SRP naar http://www.sectorraadpaarden.nl of lees de informatie hier in de Bokt Wiki.

Reageren kan hier [MD] [Centraal] Meldingen van rhinopneumonie.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Binoche, daiswees, julie0307, Roosyes, twisietos, Ubermetrics en 11 bezoekers