Nederlands enkelspanteam schrijft geschiedenis bij WK

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8864
Geregistreerd: 20-04-16

Nederlands enkelspanteam schrijft geschiedenis bij WK

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-18 11:02 Tip de Nieuwsredactie

knhs
Aangespannen rijden
Ingezonden door bokker Vanillia

Op het Wereldkampioenschap voor enkelspannen (29 augustus tot en met 2 september) heeft het Nederlandse enkelspanteam onder leiding van bondscoach Ad Aarts voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille behaald. Bovendien was het ook voor het eerst dat het WK voor enkelspannen in Nederland werd georganiseerd.

Niet alleen de weersomstandigheden werkten mee om goede mensport te krijgen. Het enkelspan WK bleek een uitstekend georganiseerd kampioenschap in een prachtige entourage. Maar liefst 24 landen namen deel en 82 enkelspannen streden om de medailles. Het Nederlandse enkelspanteam werd gevormd door Saskia Siebers, Frank van der Doelen en Eline Houterman. Daarnaast kwam ook nog vijf individuele Nederlandse enkelspanmenners aan de start.

Dressuur
Donderdag en vrijdag werd de dressuur verreden. Saskia Siebers reed haar paard Axel daarin naar de derde score. Ook de proef van Frank van der Doelen mocht er zijn en daarmee stond het oranjeteam op de tweede plaats na het eerste wedstrijdonderdeel.

"Kans op brons"
Zaterdag werd onder overweldigende publieke belangstelling de marathon verreden. Acht zeer technische en selectieve hindernissen vormden het WK parcours. Frank van der Doelen boekte met het paard Sterre (in eigendom van Jan Moonen) een topresultaat en eindigde daarin als beste Nederlander op de vijfde plaats. Saskia Siebers reed ook een super marathon en zo kwam Nederland na twee onderdelen aan de leiding. "Dat was voor mij al een droom", zegt Ad Aarts. "Vooraf wezen mijn berekeningen uit dat we kans zouden hebben op een bronzen medaille."

Strijd om teamgoud
De spanning op de slotdag was om te snijden. De strijd om het teamgoud ging tussen Nederland, Frankrijk, Polen en Duitsland. De Duitsers konden geen van allen foutloos blijven. Voor Frankrijk werden ook twee nulrondjes genoteerd, (Anne Violaine Brisou en Marion Vignaud), maar dat was niet genoeg om het verschil met Nederland te overbruggen.

Frank van der Doelen reed een prachtige foutloze ronde. Saskia Siebers liet alle balletjes liggen, maar kreeg 0,41 strafpunten wegens tijdsoverschrijding. Daarmee stelde ze het goud voor Nederland veilig en werd voor het eerst in de enkelspanhistorie teamgoud behaald. "Het voelt als een droom," straalt Ad Aarts. "Dit team heeft er alles aan gedaan en ik ben heel trots op ze. Frank van der Doelen is boven zichzelf uitgestegen. Eline Houterman had gewoon de pech dat haar paard uitgerekend in deze wedstrijd niet zo wilde als anders en dat is inherent aan de enkelspansport. En Saskia Siebers? Die rijdt gewoon top. Haar paard loopt op twee teugels, heeft souplesse en ze rijdt met controle. Zij is een voorbeeld van hoe het moet. Ik had echt gehoopt dat zij hier wereldkampioen zou worden."

Heel blij met zilver
In het individuele klassement waren de onderlinge verschillen minimaal. Na de rit van Saskia Siebers was het de beurt aan de Pool Bartolomiej Kwiatek die zich geen afgeworpen bal kon permitteren. Hij maakte het geconcentreerd af en reed naar de wereldtitel. Het zilver was daarmee voor Saskia Siebers die daar heel blij mij is. "Mijn doel was een plek in de top tien en ik heb nu gewoon een medaille," straalt ze. "De vorige keer was het brons, nu zilver en dan ook nog eens een gouden teammedaille, heel gaaf! Op een WK moet alles kloppen en ik ben heel tevreden hoe het is gegaan. Ik heb gedaan wat mogelijk was, geen steken laten vallen en Axel deed alles uit het boekje. Vooral in de marathon was hij zo fijn te rijden. We hebben eruit gehaald wat erin zit en ik ben heel blij met deze zilveren medaille."

Het brons ging naar Marion Vignaud (FR) die Frank van der Doelen op 0,01 (!) strafpunt van het podium hield. Het zilver in de landenwedstrijd was voor Frankrijk, Polen won brons.

Kijk hier voor alle uitslagen.


janouk

Berichten: 16156
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Nederlands enkelspanteam schrijft geschiedenis bij WK

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-18 11:12

Klasse. Respect

Janouk ZZ dressuur mennen ZZ vaardigheid mennen, L dressuur, Working Equitation
Meneer Anton, M dressuur mennen en M vaardigheid mennen
Aladdin, L dressuur mennen, M vaardigheid mennen, L2 dressuur

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BlogBeat, miereneter, Mjelleke, MyWishMax, Reenizzle en 10 bezoekers