Europese uitwerking I&R paardenhouderij zorgenpunt LTO

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8815
Geregistreerd: 20-04-16

Europese uitwerking I&R paardenhouderij zorgenpunt LTO

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-18 23:37 Tip de Nieuwsredactie

nieuwe oogst
Overige


LTO heeft er vertrouwen in dat landbouwminister Carola Schouten de inspanningen van de sector op het gebied van paardenwelzijn erkent. Wel zijn er zorgen over de Europese uitwerking van de nieuwe regels rond Identificatie & Registratie.

Begin juli verzocht de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de minister om een algemeen overleg Paarden te organiseren. Deze staat gepland op woensdag 3 oktober. 'Er wordt hard gewerkt aan het sluitstuk op dit vlak', zegt voorzitter Ralph van Venrooij van LTO Paardenhouderij.

'Daarmee wordt het voor ondernemers mogelijk om middels het Keurmerk Paard en Welzijn aantoonbaar te maken dat zij zich inzetten voor het welzijn van het paard. Verder heeft de sector al sinds 2017 een verbod op stands afgekondigd en is het verboden voor paarden met gecoupeerde staarten om aan evenementen deel te nemen', vervolgt hij.

Protocol
Van Venrooij roept de organisaties van paardenmarkten op om te voldoen aan het protocol paardenmarkten met de adviezen van de Raad van Dieraangelegenheden. Een zorgpunt heeft LTO Paardenhouderij wel op het gebied van Identificatie en Registratie van paarden. 'We zien dat nieuwe Europese wetgeving landen gaat verplichten om de locaties waar paarden gehouden worden, te laten registreren. Maar een houder van een paard is niet altijd de eigenaar van het paard.'

Vele zaken rondom identificatie, gezondheid en welzijn zijn ook de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het paard, vindt hij: 'Een ondernemer zal zo goed mogelijk faciliteren, maar kan hij verantwoordelijk gehouden worden voor de gezondheid en welzijn van een paard dat kreupel bij hem op stal wordt geplaatst?'

'Wij hebben samen met de Sectorraad paarden het ministerie gevraagd om kritisch mee te kijken naar welke verantwoordelijkheden er bij houders van paarden neergelegd zijn en of deze ook daar thuis horen', aldus Van Venrooij.


callippo

Berichten: 2729
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Re: Europese uitwerking I&R paardenhouderij zorgenpunt LTO

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-18 08:02

Waarom zou het moeilijk zijn om locaties waar paarden worden gehouden, te registreren? Hier in Duitsland is dat al jaren zo, ook voor particulieren (niet dat ik het ermee eens ben, al die registratiezucht). Heb je een paard? Dan meld je dat. Kost een paar euro per jaar, maar een bij overlijden laten ophalen met de 'rendac' is daardoor zo goed als gratis.
Houd je paarden? Dan geef je aan hoeveel dat er zijn, eigen of pensionpaarden en op welke locatie ze staan.


Wat ik ervan lees, lijkt het erop dat de sector zich helemaal niet zo hard maakt voor welzijn van de paarden. Het KPW zijn ze bijvoorbeeld aan het afzwakken, voordat ze het willen 'invoeren'.

Elisa2

Berichten: 22638
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Europese uitwerking I&R paardenhouderij zorgenpunt LTO

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-18 08:19

Ik lees iets anders, "Vele zaken rondom identificatie, gezondheid en welzijn zijn ook de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het paard, vindt hij: 'Een ondernemer zal zo goed mogelijk faciliteren, maar kan hij verantwoordelijk gehouden worden voor de gezondheid en welzijn van een paard dat kreupel bij hem op stal wordt geplaatst?'

'Wij hebben samen met de Sectorraad paarden het ministerie gevraagd om kritisch mee te kijken naar welke verantwoordelijkheden er bij houders van paarden neergelegd zijn en of deze ook daar thuis horen', aldus Van Venrooij."

Je kan moeilijk een pensionhouder verantwoordelijk stellen voor sommige medische zaken bij de paarden die er staan, maar die bij de eigenaar thuis horen.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

callippo

Berichten: 2729
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Re: Europese uitwerking I&R paardenhouderij zorgenpunt LTO

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-18 08:35

Voor medische zaken natuurlijk niet, maar welzijn zit in veel meer dan dat. Het KPW gaat juist om welzijn in het houden: vrije beweging, veilige omgeving, gezelschap, (ruw)voer.

En het is nu toch al zo dat officieel de paspoorten (identificatie) bij de pensionhouder moeten liggen. Dus ligt de identificatieplicht al bij degene die het paard houdt, niet bij de eigenaar van het paard.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anja_Joost, Annash, Estera, Fedde17, Knudd, Mnoonn, MyWishMax, Negerzoen, snorkel1986, supertammy, Tango1979, wilmers, Zippo_M en 20 bezoekers