Mongol Derby dag 7: 'to finish is to win'

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11382
Geregistreerd: 20-04-16

Mongol Derby dag 7: 'to finish is to win'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-18 22:00

*Bokt.nl / Mongol Derby 2018 / Facebook Save the world through adventure
Endurance
Door Chris Berkers
Afbeelding
Hinke op een horsestation. Foto: Mongol Derby


De tiende editie van de Mongol Derby is vandaag, na zeseneenhalve dag rijden, gewonnen door de Britse Annabel Neasham en Australische Adrian Corboy. Het duo startte vanmorgen op drie etappes van de finish. Eigenlijk was het zo goed als zeker dat de twee de Derby vandaag vlekkeloos zouden gaan winnen. De afstand tot achtervolger Devan bedroeg bijna een etappe, maar zij werd gedwongen behoudend te rijden omdat zij een groot risico liep op diskwalificatie.

Annabel en Adrian kwamen om 13.25 uur (lokale tijd) over de finish en 20 minuten later kwam het verlossende antwoord op Twitter dat hun paarden wederom met vlag en wimpel waren goedgekeurd. Het duo, dat gemiddeld viereneenhalve etappe per dag reed, was een bewonderenswaardig team. Vlak voor ieder horsestation zadelde hij de paarden af en droeg de zadels; zij leegde de laatste waterzakken over de paarden om ze te koelen. Lang kunnen ze niet hebben gebroed op deze tactiek want Adrian wist pas drie weken voor aanvang van de race dat hij mee zou doen. Degene die eigenlijk deze race zou rijden had zijn been gebroken. De aankomstfoto's van Annabel en Adrian, net als de foto's onderweg, spreken boekdelen: ze hebben vooral heel veel plezier gehad onderweg en moeten wel hebben genoten van het avontuur. Desalniettemin zegt Annabel op de finish: "People say when they finish, they could easily do another 1,000km, well...I think I’m good with this."

Om 13.35 uur kwam drievoudig Derby-deelneemster Devan over de streep. Vooraf was duidelijk dat zij er alles aan zou doen om deze editie te winnen. Toch lukte dit haar niet. Ze maakte enkele fouten die haar de overwinning hebben gekost en waardoor ze een grote kans liep om te worden gediskwalificeerd. Gelukkig had zij haar lesje geleerd en wist ze de overige 25% van de race foutloos te rijden. Devan startte vandaag tussen HS25 en HS26 en dus is ook haar finish vandaag geen verrassing. Afgaand op de foto's heeft zij een zware race gehad. Immers kost het ook ongelooflijk veel energie als je in je eentje op de steppe bent en waarschijnlijk erg weinig tijd neemt om te herstellen.

De vierde plaats wordt ingenomen vandaag door Eliza Allen. Haar tracker moet ook kuren hebben want die staat sinds gisteren vast op HS25. Eliza kwam 26 minuten na Devan over de streep. Hierdoor was het meteen spannend voor de kijkers thuis, want Devan had immers een reputatie. Toch moest Eliza genoegen nemen met haar vierde plaats want beide paarden werden goedgekeurd. Eliza heeft sinds enkele dagen min of meer samen gereden met Angus Lowe en Charlotte Becker. Hoewel.. van echt samen rijden zoals Adrian en Annabel was niet echt sprake. De trackers leken continu haasje over te spelen en waren niet zo trouw samen te zien als die van het winnende duo. Om en nabij een uur na Eliza kwamen Angus en Charlotte toch samen over de finish. Ook zij mogen zich officieel Mongol Derby Finisher noemen en bekleden een nette vijfde en zesde plaats in het klassement.

En dan de vrouw die de hele dag voor spanning en sensatie heeft gezorgd. De Nederlandse Hinke van der Werf startte vanmorgen vanaf HS24 nadat ze gisteren ook al zweethandjes bij de kijkers thuis veroorzaakte. Tot op vandaag reed zij maximaal viereneenhalve etappe en met nog 5 etappes voor de boeg voor een finish op de zevende dag van de Mongol Derby leek dat een vrijwel onmogelijk plan. Maar Hinke zou Hinke niet zijn als ze de finish vandaag als doel zou hebben gesteld. Ook vandaag vloog ze van horsestation naar horsestation. Met nog 6 uur op de klok had ze nog 3 etappes voor de boeg. Nee, dat zou onmogelijk zijn. De vraag zou zijn of nog een nachtje op HS28 zou blijven, of halverwege HS28 en de finish zou overnachten. Iets minder dan vier uur voor het eindigen van de rijtijd had ze wéér een etappe geklaard. Nu zou ze er nog twee moeten doen voordat ze zou finishen. Zou ze dan toch..? Nee, onmogelijk. Ze heeft er nog geen enkele keer 5 gedaan per dag, dus dat is onmogelijk. De tijd ging voorbij, op Twitter bleef het stil en de tracker werd steeds vaker gerefresht. Hinke haar stipje vloog over het scherm in Westelijke richting, op weg naar de finish. Met nog minder dan twee uur op de klok zagen we dat haar onzichtbare lijn op HS28 stond. Razendsnel moet zij daar hebben gekeurd en gewisseld want voor de het wisten was ze weer op pad. Minder dan twee uur voor ruim 30 kilometer. Zou je dan overnachten of zou ze een tijdpenalty voor lief nemen? Weet ze hoeveel tijd ze kan 'verliezen' op de mensen achter haar? Het zou handig zijn als ze niet later dan 30 minuten te laat zou komen. Met nog één uur op de klok zagen we haar stipje halverwege HS28 en de finish. Ik denk dat in Nederland zelden zovaak de refreshknop is ingedrukt. De stipjeskijkers werden verdeeld in twee groepen: 80% zei op Facebook dat ze vandaag de finish wel binnen de tijd zou gaan halen, maar wel met een tijdstraf, 20% zei dat ze het niet ging halen. Uiteindelijk was wederom de verwarring compleet toen om stipt 14.00 uur Nederlandse tijd haar stipje vlak voor de finish stond. Iedereen was blij, want het was overduidelijk dat ze vanavond de finish zou bereiken. Maar was het binnen de tijd?! Zes minuten later zagen we haar tracker verplaatsen. Ze was officieel gefinisht! Het duurde een UUR voor we het verlossende antwoord hadden: Hinke van der Werf, de Friezin met een ijzersterk doorzettingsvermogen, een torenhoge motivatie en het met hart op de juiste plaats, wist DRIE minuten voor het eindigen van de rijtijd te finishen op de langste en zwaarste paardenrace ter wereld! 1000km over de steppe van Mongolië waarvan zeker 80% solo gereden. Zij neemt een fantastische 7e plaats in in het klassement. Sowieso een wereldprestatie, maar bovenal als je bedenkt dat ze op de eerste dag nog laatste lag. Het enige dat wij op dit moment nog missen, maar hopelijk wel snel krijgen, zijn haar verhalen én een prachtige finishfoto!

De komende dagen zullen er nog zo'n 20 ruiters over de streep komen van deze loodzware race. Geen enkele prestatie is bij een race als deze minder waard. Iedere ruiter zal zijn eigen verhalen hebben en zijn eigen avonturen hebben beleefd. Bovenal hoop ik dat voor ieder van hen geldt dat het een race is die op een positieve manier bijdraagt aan de rest van hun leven. Wat je op de steppe beleeft is zo intens dat het lastig uit te leggen blijft voor mensen die er niet bij zijn geweest. Het rijden van de Mongol Derby brengt je terug naar je eigen overlevingskracht en voor velen wordt het een kern van het bestaan. Rijden op de steppe, in aanraking komen met de cultuur van een nomadisch volk en de kans krijg hun pure en sterke paarden te rijden. Precies dát is waar het bij de Mongol Derby om draait. "To finish is to win."

Dit was alweer de laatste dagelijkse update die op de voorpagina verschijnt. Wil je de Mongol Derby van 2018 blijven volgen tot het einde? De eerste blog van Chris Berkers over de Derby dit jaar, [VN] [BLOG] Mongol Derby 2018, is tevens een volgtopic!

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Djilna

Berichten: 31000
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Re: Mongol Derby dag 7: 'to finish is to win'

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-18 08:03

Echt zo gaaf! Wat een avontuur en belevenis.
Bedankt voor de verslaglegging Chris!

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

linky

Berichten: 3616
Geregistreerd: 29-08-05
Woonplaats: Grun'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-18 17:12

Wat een topprestatie van Hinke! _/-\o_ *\o/* _/-\o_

In the circle of life, you should never take more than you need....................


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: doekenbas, friezenfan2, GaitMonster, GoogleAdsense, idylle, Jayya, Kirin, Leo, MaiMai, Mars, PetalBot, Prrrr, speedfiets_2, sterregoud, supertammy en 33 bezoekers