Vier Przewalskiveulens geboren bij het SCBI in Amerika

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8813
Geregistreerd: 20-04-16

Vier Przewalskiveulens geboren bij het SCBI in Amerika

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-08-18 14:56 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / Horsetalk.co.nz / Smithsonian National Zoo
Fokkerij, Wetenschap

Afbeelding
Przewalskipaard. Bron: Wikimedia Commons


Met de geboorte van vier nieuwe veulens tussen maart en juni van dit jaar, stijgen de veulenaantallen van het bedreigde paardenras de Przewalski flink bij de dierentuin van het Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) in Virginia in de Verenigde Staten. Er wordt een publiekelijke stem uitgebracht om drie van de vier veulens hun naam te geven, waarbij de voorgestelde namen geïnspireerd zijn door de biologie en ecologie van de Przewalskipaarden, “met een leuke #MyLittlePhorse-draai eraan”, zegt het SCBI.

Het eerste veulen, een merrieveulen genaamd Dahlores, werd geboren op 20 maart. De jongere drie veulens zijn allemaal hengstjes en zij werden geboren op 23 maart, 30 april en 29 mei. Het is de eerste keer in 28 jaar dat het SCBI zoveel veulens tegelijkertijd heeft gehad. De veulens doen het goed en leven in een kudde met hun moeders.

SCBI heeft suggesties gedaan voor de veulennamen, en de drie namen met de meeste stemmen zullen door de oppassers aan de individuele dieren worden gegeven.

De namen om van te kiezen zijn:
- Tahki Twist – Tahki is het Mongoolse woord voor het Przewalskipaard
- Ulaanbaatar Hero – Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië
- Steppenhoof – De Przewalski’s hebben hun ooorsprong in de steppes van de Gobiwoestijn in Mongolië
- Gobi Wan Kenobi – Verwijst wederom naar de Gobiwoestijn
- Citizen Mane – Przewalskipaarden hebben donkere rechtopstaande piekerige manen en geen voorpluk

Het eerste hengstveulen is geboren uit de merrie Anne, en de oppassers omschrijven hem als open en zelfverzekerd. Het tweede veulen komt uit Winnie, en de oppassers hebben gemerkt dat hij behoorlijk verlegen is en dichtbij de kudde blijft. Het jongste veulen is geboren uit Emma, en hij is onzeker en is nog steeds aan het leren om onderdeel van de kudde te zijn.


Afbeelding
Het veulen van Anne. Bron: SCBI

De Przewalskipaarden leven in het wild in Mongolië, China en Kazachstan, en staan geregistreerd als “bedreigd” door de Internationale Unie voor Natuurbescherming. Ze waren ooit uitgestorven in het wild, en de ruim 1.500 Przewalskipaarden die tegenwoordig nog bestaan stammen af van 14 individuele paarden. SCBI-onderzoekers bestuderen de voortplantingsbiologie van het Przewalskipaard en hebben technieken ontwikkeld om de voortplanting te ondersteunen en de paarden te helpen zelfvoorzienend en genetisch divers te worden. In 2013 werd het eerste Przewalskipaard geboren als resultaat van kunstmatige bevruchting. Dit werk van de SCBI is zo belangrijk omdat veel dierentuinen met Przewalskipaarden aangeven dat hun paarden onvruchtbaar blijken te zijn, waardoor er de afgelopen jaren maar weinig veulens geboren zijn.

SCBI-ecologen bestuderen de Przewalski’s ook in het wild. Ze leren met behulp van GPS-trackers over het rondtrekken en het gedrag van de paarden die geherintroduceerd zijn in het wild in het Nationaal Park Hustain Nuruu in Mongolië. Dit jaar zijn er 35 veulens geboren in het park, waarvan er 28 de eerste paar kritieke maanden overleefd hebben. Dat er zoveel veulens overleefd hebben bewijst dat de paarden die weer in het wild zijn uitgezet er uitstekend gedijen. Een gezonde populatie die zelf veulens kan produceren zal noodzakelijk zijn om kuddes te ontwikkelen van loslopende Przewalskipaarden in het wild.

De Przewalskipaarden worden al lang beschouwd als het laatst overgebleven echt wilde paardenras, maar een recent onderzoek trekt dit in twijfel. De nieuwe data tonen een nauwe genetische band aan tussen de Przewalskipaarden en Botai-paarden. De Botai worden door sommige wetenschappers beschouwd als het eerste gedomesticeerde paardenras. De Botai-paarden zijn echter een clade (een groep afstammelingen van een gemeenschappelijke voorouder) die anders is dan die van onze huidige gedomesticeerde paarden. Er is geen sterk bewijs dat de Przewalskipaarden wilde afstammelingen zijn van gedomesticeerde paarden; ze zijn unieke nakomelingen van paarden uit de Botai en Borly clade en vertegenwoordigen een genetische diversiteit die tegenwoordig niet meer in paarden gevonden wordt. In andere woorden: ze zijn niet de voorouders van onze huidige tamme paarden, maar eerder verre neefjes ervan.

De SCBI speelt een leidende rol in de pogingen om wilde dierenrassen te redden van uitsterven, en om toekomstige generaties van conservationisten op te leiden. De wetenschappers van de SCBI proberen een paar van de meest complexe conservationele uitdagingen op te lossen door toe te passen en te delen wat ze geleerd hebben over dierengedrag en -reproductie, ecologie, genetica, migratie en duurzaamheid.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers