Koningin Elizabeth voorkwam uitsterven Cleveland Bay

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8833
Geregistreerd: 20-04-16

Koningin Elizabeth voorkwam uitsterven Cleveland Bay

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-18 21:12 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / Horse Spirit / Bokt Wiki
Overige

Afbeelding
Cleveland Bay's voor Buckingham Palace. Foto door Nikoreto op Flickr.
Het leven van de Britse koningin Elizabeth had er waarschijnlijk volledig anders uitgezien als er geen paarden in voor hadden gekomen. Voor gelijkgestemden was de koningin herkenbaar als een hands-on persoon met paarden. De Britse koningin weet veel over paarden en is een gerespecteerd fokker met een speciale voorkeur voor Britse paardenrassen.

De koninklijke stallen zijn een mengeling geweest van Britse paardenrassen van alle formaten. Van kleine Shetlandpony's tot de machtige Suffolk Punch, allemaal hebben ze hun plekje gehad in de stallen en het hart van de koningin. Toch is er een speciale plek voor de Cleveland Bay. Dit ras dreigde in de jaren 60 van de vorige eeuw uit te sterven als koningin Elizabeth niet had ingegrepen. De BBC maakte hierover een video.


Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Vroeger was de Cleveland Bay een graag gezien paard en was overal inzetbaar. Van het trekken van de koets tot het dienen als oorlogspaard. De populariteit van het ras nam echter af. Na de Eerste Wereldoorlog, waar ze dienden als trekpaard, liep het aantal Cleveland Bay's snel terug. In de jaren 60 waren er slechts vier hengsten van het ras over in Groot Brittannië waardoor de toekomst van het ras in gevaar kwam. Koningin Elizabeth hoorde van deze problemen en kocht één van de hengsten aan voor de koninklijke stallen. Dit was de hengst Mulgrave Supreme. "De koningin had als doel voor de hengst om te zorgen voor jonge koetspaarden en om het ras te behouden" vertelt de oude eigenaar van de hengst.

De Cleveland Bay is het oudste, onveranderde, ras van Groot-Brittannië. Het is een krachtig, vriendelijk warmbloedpaard wat zijn naam dankt aan Cleveland, een streek in het noorden van Yorkshire. Het voorkomen van de Cleveland Bay is niet persé edel. Ze hebben een grover, groot hoofd met vriendelijke ogen. Ze hebben een lange rug, hals en kruis in combinatie met korte benen, goede spronggewrichten en een sterke achterhand. De Cleveland Bay komt alleen voor in de kleur bruin in verschillende gradaties. Aftekeningen op een klein kolletje na zijn niet toegestaan. Ze hebben een ruime stap, energieke draf en een uitstekende galop. Ze zijn goede springers. Cleveland Bays hebben een gigantisch uithoudingsvermogen en een prettig, kalm temperament. Ze zijn zeer intelligent, gevoelig en leergierig, wat ze ideale paarden maakt voor de jacht en de sport.


Kelly_ann

Berichten: 4843
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Re: Koningin Elizabeth voorkwam uitsterven Cleveland Bay

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 23:21


The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

yarrah

Berichten: 2706
Geregistreerd: 10-08-04
Woonplaats: the city of the farting (groninger)horse!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-18 09:46


Het Groninger paard veelzijdiger kan haast niet
Helaas heeft een Groninger ook geen eeuwig leven. Rust zacht lieve Oz 01.03.2000 - 30.04.2019. Bor heeft het stokje over moeten nemen en we gaan zien wat de toekomst brengt. Maar hij wordt vast heel leuk.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __nina, BingBot, CharleyT, Esther, Fenders, Floor_x, Grainey, grizzlybear, hasufel, henny_w, Ladypronk, Lalala12468, Mar_84, olijf, pamts1, PineApple, pluklief, Pluksjaanvu, Radian6, Roosch, Sewri, Shari_Becker, Silenna, Vagabondo en 22 bezoekers