Ras van de maand: Quarter Horse

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 11113
Geregistreerd: 20-04-16

Ras van de maand: Quarter Horse

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 00:25

*Bokt.nl
Bokt community


Maar liefst 2 pagina's aan reacties kregen we op het topic van de maand Juli over het ras van de maand: de Quarter Horse.
Echte gebruikspaarden, geschikt voor allerlei disciplines in de sport maar denk ook eens aan het werk als politiepaard en het dagelijkse werk op de ranch.
Hier is de samenvatting van jullie reacties, het blijft echt een topic voor bokkers door bokkers.

De spits wordt deze keer afgebeten door Ratties4life wiens foto's duidelijk maken dat de Quarter de humor van zijn baas kalmpjes over zich heen laat komen.
De Quarter is echt een geweldig ras, mijn eerste paardje is een quarter, Dunnit Colonels King (Buck). Wat voor mij een enorm voordeel is van quarters is hun enorme diversiteit. Je ziet ze in alle takken van sport, zowel in de westernsport als in de Engelse sport. Ook heeft Buckje een retourtje Zweden gemaakt en vijf maanden in de bergen gelopen. Ze passen zich snel aan, zijn zeer werkwillig en trouw en super atleten! Maar af en toe even chillen kan natuurlijk ook nooit kwaad!

Afbeelding

Afbeelding

namiro:
Quarterhorses vind ik geweldige nuchtere harde werkers. Cool in het hoofd en heel veelzijdig. Nu eindelijk na jaren mijn droom uit laten komen en een veulen gekocht, nu bijna jaarling.

Afbeelding
Afbeelding


troi weet het antwoord op de vraag die jij als lezer je misschien ook wel hebt afgevraagd. Heeft de Paint Horse een eigen stamboek? JA dus. Over haar Quarter Horse zegt ze: Heerlijke paarden! Vaak cool zonder sloom te zijn. Sensibel genoeg om echt een team te worden maar nuchter genoeg om ontspannen buiten te kunnen rijden.

Afbeelding

Afbeelding


xDenies: Het is bijna acht jaar geleden dat ik mijn hart verloor aan deze knappe Quarter dame. Ik had nog een Arabische merrie op stal staan maar eens je kont op een Quarter geparkeerd en je wilt nooit meer iets anders. Hoe snel zijn reageren, hoe gemakkelijk ze zijn, hoe koel in het hoofd en hun grote will to please. Nooit meer een ander ras! Voor zowel bos, springen, western enz geschikt! En die drive om koeien te drijven is ge-wel-dig.

Wat in mijn ogen extra aandacht verdient is hun spiermassa. Die hebben ze snel en fors. Daar komt wel wat meer bij kijken omtrent verzorging. Net als suikers.


Afbeelding
Flehmen (of ook wel lachen) kan ze op commando … maar tegenwoordig is de telefoon haar commando :')


Afbeelding
Tijdens een Extreme Trail Mountain Clinic
(waar ik nog veel meer foto's + film van heb!)

speedfiets_2Tja wat valt er niet te zeggen over de quarter horse? Veelzijdig, atletisch en betrouwbaar. Van dressuur tot working cowhorse deze kleine compacte spierbundeltjes kunnen het allemaal. Meest bekend als de trouwe viervoeter van een cowboy.

Een van mijn favoriete hengsten ooit is toch wel Smart little Lena. Klein maar wel snel en een ware meester in het bewaken van vee.


Een ander paard waar ik momenteel erg weg van ben is Latigo Dun It. Een heerlijk veelzijdig paard die er ook nog eens knap uit ziet. Multi inzetbaar die regelematig een showtje weggeeft.justkid: Oh leuk!
Ik heb een merrie, mijn eerste paard en al meer dan 10 jaar in mijn bezit. Ze heet officieel Kid Run Thigh
All round gefokt: vader is Really Rugged Kid.
Lief maar wel met een MENING ik kan heerlijk met haar buiten rijden en dat doen we tegenwoordig ook het liefste.

Afbeelding

Afbeelding

Gimme_Spurs Jaaa leuk! Ik zat er al op te wachten! *\o/*

Ik heb een quarterhorse merrie (filly heet dat in het Engels, dat is een merrie tot ongeveer 3) van 2 jaar. Ze is een afstammeling van een getalenteerde cutting hengst Haidas Little Pep. Cutting is koeienwerk, waarbij er een koe uit de kudde gehaald en gehouden moet worden.

Hieronder Haidas Little Pep in actie:


Joy heet voluit: Haidas Magic Joy en heeft een typische quarterbouw:

(Foto's met logo by Tezzymomentz)
Afbeelding

Joy zal beleerd gaan worden in allround. Dat zijn veel verschillende (langzame) onderdelen, zoals Pleasure, Horsemanship, trail, western riding, ranch riding/trail, hunter en ook reining.

Ik vind de quarter een onwijs gaaf ras. Sterk, stoer, zeer snel op de korte afstand (vandaar quarter: snelste paard op de quarter mile), zeer wendbaar en met een gouden karakter. Ze worden eveneens ingezet in de rensport en ook in de dressuur komen ze goed mee.

Ze zijn super chill en niet snel ergens van onder de indruk. Joy is al twee keer geopereerd (navelbreuk en koliek) en de artsen in de kliniek verbaasden zich over hoe volwassen Joy al was in haar karakter. Ze onderging alles rustig en ze is erg makkelijk in handen. Dat vind ik zo fijn aan quarters. Het coole karakter. Dat maakt quarters voor kinderen en beginners ook fijne paarden!

Het rasboek van de quarters heet AQHA (American Quarter Horse Association) en is met ruim 5 miljoen geregistreerde paarden het grootste rasboek ter wereld!

Bellatrix: Ik ben gek op Quarters!! :+: Samen met de Paint het meest perfecte paard voor de western.

Hier zit ik op Spice, een 4 jarige merrie. Zitten al best wat knopjes op en kan heerlijk lopen.

Afbeelding

En hier op Spice tijdens de koeien clinic bij Wendy van Osch. Wendy heeft alleen Quarters staan. (met soms een uitzondering)

Afbeelding

Sirius_: Na diverse valpartijen met dressuurpaarden, en een eigen paard (KWPN) wat een compleet fiasco was ben ik in 2009 gestopt met paarden, compleet angstig. In 2012 kwam ik per toeval in contact met Western rijden en ik ben gevallen voor het coole no nonsens karakter van de quarter. Ik heb mijn angsten voor 90% overwonnen en geniet weer van het rijden en bezig zijn met paarden.
Inmiddels hebben we ook een eigen quarter uit Justbooms Great Star x John Gotta Gun. Haar stamboek naam is Justmypartnergotagun.

Afbeelding

Afbeelding

quarterH: Tja met mijn bokt naam kan ik hier natuurlijk niet niet reageren :p

Ik ben begin jaren 90 in aanraking gekomen met de quarter terwijl ik op een 'engels' Stal stond.
Het duidelijke verschil in karakter maakte mij meteen fan.
De quarter is cool en rustig, met de mogelijkheid om toch snel in actie te komen, topprestatie te leveren op atletisch of snelheids vlak en direct daarna weer 'chill' erbij te staan en niet te bewegen.
Ze zijn over het algemeen heel cool. Als ze schrikken, zal de eerste reactie daarna over het algemeen zijn om het 'gevaar' van dichterbij te bekijken en ze gaan er nieuwsgierig op af, waarna ze zelf bepalen dat er eigenlijk niks aan de hand is en meteen weer relaxed zijn.

Taferelen van schrikken, omdraaien en ertussenuit peren zul je zelden zien bij een quarter.
Maar ondanks deze coolheid kunnen ze toch enorme atletische prestaties laten zien.
Ze zijn zo veelzijdig dat je ze terugziet in vele verschillen disciplines, niet alleen binnen de westernsport maar ook daarbuiten (springen, dressuur (bv rugged lark die op grand prix niveau liep), voor de koets, als recreatievaart, als showpaard, als racepaard en ga zo maar door)

WesternWay: Hier ook een quarter.
Ik hou van het ras oa vanwege het exterieur. Heerlijke spierbundels zijn het.

Afbeelding

Afbeelding

Vraag:
Iemand enig idee hoeveel quarters er in Nederland zijn? Wat zijn verder nog dingen waardoor de ‘leek’ aangenaam verrast door wordt of waar hij bij aanschaf rekening mee moet houden?


Antwoord:

Gimme_Spurs: Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoeveel quarters er in NL zijn, wel dat het aantal heel snel flink gegroeid is.

Quarters zijn niet goedkoop. Een jonge quarter met een redelijk papier die beleerd is en het goed gedaan heeft op amateur/rookie gebied kost al gauw €8000,- tot €10.000,-. Maar liefhebbers hebben dat er graag voor over.

DubbelDun: meestal worden mensen nieuw in het westernwereldje onaangenaam verrast :D
Bij aanschaf altijd een 5-panel test op papier én het originele stamboekpapier+overschrijfformulier mét handtekening van de 'eigenaar op papier' als je het geld overhandigd ;) Neem geen genoegen met 'smoesjes'.

Gimme_Spurs: Een 5 panel test (6 kan tegenwpordig ook) is een genetische test die inzage geeft in of het paard wel/niet drager is van genetische ziektes.
Onder andere:

Herda
PSSM
Lethal White
Hypp
GBED

Een aantal van deze ziektes komen veel voor bij quarters en kunnen fataal zijn voor het veulen als beide ouders drager zijn. Soms is er één bepaalde bloedlijn verantwoordelijk voor verspreiding (zoals de Impressive lijn). Gelukkig is de AQHA tegenwoordig erg strikt en moeten nu ook broodmares getest worden.

Doofheid is ook iets dat je soms ziet bij quarters, en dan met name de quarters met het "Splash" gen, of veel wit op het hoofd. Er wordt gewoon gefokt met dove quarters, omdat niet persé te zeggen is dat producten altijd doof zullen zijn. Een veel besproken hengst tegenwoordig is Titan, dé showhengst van Clinton Anderson. Hij gooit hoge ogen in de showring, is erg populair om mee te fokken en is dus doof.


PowerOfZoef: Mijn lieve verzorgpaardje is een Quarter. Ze is echt mijn therapie paardje en heeft mij echt geholpen toen het even slecht ging. Ze is echt een koele kikker maar kan soms dingen toch wel spannend vinden. Die put op de hoek is ook heel eng :j :') . Het is een echt race-beest in galop en er is weinig wat ze niet kan. Dressuur, springen, western en buitenritten doet ze op d'r gemakje. Voor een 20 (?) jarige dame is ze nog heel fit. Ik hoop dat ik nog lekker lang van haar mag genieten, zij heeft er voor gezorgd dat ik echt een zwak heb voor paints en quarters *\o/* .

Wat ik tot nu toe heb gezien van haar en andere quarters is dat ze niet snel ziek zijn, heel leergierig zijn, veel afwisseling nodig hebben, en hele verschillende karakter trekjes hebben. De meeste zijn rustig in de omgang, maar je moet wel duidelijk grenzen stellen. Verder zijn het stuk voor stuk top paarden met een geweldig karakter <3 .

Afbeelding

Afbeelding


cissy: Ik heb ook een Quarter, merrie van nu inmiddels 25. Heb haar al vanaf 3jr oud en ze is import. Nog nooit zo'n fijn paard gehad! Ik rij al heel lang en dit is by far het fijnste paard.
In het begin wel erg moeten wennen aan het karakter want ze is cutting/reining gefokt en bijzonder intelligent. Dat was wel effe anders dan een KWPNer.

Ik heb van alles met haar gedaan en ze vindt alles prima als er maar wel actie in zit. Simpele stapritjes zijn te saai voor dr.

Ze is heel mensgericht maar wel eenkennig. Als ze je niet kent dan ziet ze het nut niet zo om dr best te doen. Je moet haar ook echt rijden anders doet ze niks voor je. Heerlijk paard en echte krachtpatser!

Afbeelding

Afbeelding


ClauH: Ik was aangenaam verrast bij de overgang van rillerige dressuur paarden naar de coole quarter die onder het zadel net zo fel kan zijn als een bloederig dressuur paard (ik spreek natuurlijk in algemeenheden)

Hier mijn knappe stel, moeder (10 jaar) en zoon (2 jaar) :
Afbeelding

saga: Ik ervaar de Quarter horse als 1 van de meest intelligente paarden. Het coole karakter zorgt ervoor dat ze toch ondanks moeilijke/spannende situaties goed kunnen blijven nadenken. 'Eerst maar even kijken of alles wel echt zo eng is etc.'
Ze hebben een enorme 'will to please' wat het werken met ze erg prettig maakt. Ze willen erg graag leren maar dat is af en toe ook een valkuil. Je moet ze wel nieuwe uitdagingen blijven aanbieden.

De bouw van deze krachtpatsers vind ik echt geweldig. Vooral de Reiners. Klein, ontzettend gespierd maar toch atletisch en super wendbaar.

Dit is mijn krachtpatsertje

Afbeelding

Afbeelding

Hier 2 jaar oud. En heeft ook het Splash gen waar hierboven over werd gesproken. De vader van Titan is de opa van mijn paard.

Tot slot nog dit stukje van justkid:
Wat mij zo aanspreekt in het ras is dat ze niet zo groot zijn. Kid is 1.50 en robuust gebouwd. Ze hebben prachtige koppies en mijn ervaring is dat ze over het algemeen een rustig meewerkend karakter hebben met een enorme power en wendbaarheid.
Kid is echt een breed ranch type maar je hebt ze in verschillende formaten. De pleasurepaarden zijn vaak wat groter en slanker en de reiners zijn vaak wat kleiner. Er is niet een bepaalde standaard voor zover ik weet.

In Nederland is het niet zo'n grote tak van de sport maar het koeienwerk is echt spectaculair. De paarden hebben cowsence en gaan er vol voor, voor de ruiter vooral goed vasthouden en meegaan met de beweging. Er zijn ook filmpjes te vinden waar het paard zonder ruiter verder gaat wanneer die eraf is gevallen met het scheiden van de koeien van de kudde. De paarden zijn een mix van allerlei Europese rassen en in Amerika verder gefokt voor het ranchwerk.
Daar heb je niks aan hete paarden die je echt moet rijden. De quarters (en Paints) moesten gewoon doen wat ze gevraagd werd en niet iedere pas werd gecontroleerd. De western manier van rijden is daar op gebaseerd. Ze moesten eindeloze afstanden afleggen om hekken te controleren of het vee te verplaatsen.
Wendbaar en explosief als de kudde dreigde te ontsporen maar dan weer rustig en relaxed.

Op vrije dagen werden er paardenraces georganiseerd, wie was het snelste op een quarter of a mile. (ongeveer de dorpsstraat) Daar komt de naam quarterhorse vandaan.
Dit is wat ik ongeveer weet maar voel je vrij om aan te vullen en te verbeteren :)

Balance

Eerdere topics gingen over:
De Haflinger, de IJslander, de Draver, de Clydesdale, Highland pony (geen reacties), de Frederiksborger, de Morgan Horse, de Tinker,de Fries, de Welsh Pony & Cob, de Mérens, de Fjord en de Lusitano

Het ras van de volgende maand is dit keer een Type: Het Trekpaard

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Melissa0304
Moderator Kantine

Berichten: 4007
Geregistreerd: 13-02-05
Woonplaats: Schiedam

Re: Ras van de maand: Quarter Horse

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 05:57

Mooi stuk geworden zo :)

kwita

Berichten: 6480
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 11:00

omg bily lives!de foto van de Quarter met de witte snoet en voetjes dat is net mijn lievelingspony van de manage vroeger Maar dan in volwassen maat <3 .
Maar het zijn toffe paarden, dat is een feit!

Tijd heeft vleugels maar geen teugels, carpe diem!

s1993

Berichten: 1995
Geregistreerd: 07-10-09
Woonplaats: Leusden

Re: Ras van de maand: Quarter Horse

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 15:47

Ik ben wel benieuwd naar quarters als politiepaard, ik heb juist altijd geleerd dat de politie graag grote paarden heeft (want imposant).
Overigens vind ik quarters wel heerlijke dieren

It does not do to dwell on dreams and forget to live

Kaea
Berichten: 4
Geregistreerd: 06-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 15:54

s1993 schreef:
Ik ben wel benieuwd naar quarters als politiepaard, ik heb juist altijd geleerd dat de politie graag grote paarden heeft (want imposant).
Overigens vind ik quarters wel heerlijke dieren


Ik ook ! Ik zelf vindt quarters al best een imposant paardje al kan het ook wel sierlijk zijn :D
Maar sommigen hebben een bonkspieren
En naar mijn idee kunnen ze ook aardig dreigend kijken als ik kijk naar mn quarter :(:)

Sintara

Berichten: 5696
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 16:01

s1993 schreef:
Ik ben wel benieuwd naar quarters als politiepaard, ik heb juist altijd geleerd dat de politie graag grote paarden heeft (want imposant).
Overigens vind ik quarters wel heerlijke dieren


Het karakter vinden ze daar veel belangrijker. De handelaar waar ik eerst voor reed verkocht regelmatig paarden aan de bereden politie, en dat waren niet perse de grootste.
Ze hebben vanalles gehad, schimmels, grote paarden kleinere paarden, langzamere paarden en snelle paarden. Maar wel allemaal leergierige beestjes, en niet één paniekvogel :) .

Sintara

Berichten: 5696
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: Ras van de maand: Quarter Horse

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-18 16:05

Ik vind het trouwens een leuk stuk!
Mijn verzorgpaard kán wel aardig in zijn angst blijven vast zitten, wat blijkbaar niet zo typisch is voor een quarter. Maar goed, het blijft een erg leuk dier.

En van de gekste dingen kan hij dan opeens niet bang zijn, zoals laatst toen er een kind een rotje liet afgaan (op de wei nota bene!) ging hij er even heen en snuffelen, ff kijken wat dat was :+ .


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amyyy, lissssan en 8 bezoekers