Eerste KWPN-tuigpaardenevent in Italië

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx, Essie73, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 8826
Geregistreerd: 20-04-16

Eerste KWPN-tuigpaardenevent in Italië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-18 21:50 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / KWPN
KWPN


Op zaterdag 23 juni stond het plaatsje Palazzo Canavese in Italië in het teken van het tuigpaard. Cynthia en Evert Ardesch, die al veel tuigpaarden naar Italië verkochten, waren uitgenodigd om die dag aan zo’n 150 toeschouwers te komen vertellen over training, toiletteren en keuren van het tuigpaard.

Op het Beauty Horse Centrum van internationaal springruiter Alberto Barrovecchio en zijn vrouw Ingrid kon dit evenement, in samenwerking met Italië’s grootste tuigpaardfan Andrea Revel Chion, prachtig plaatvinden. “Het evenement werd, zeker voor een eerste keer, heel goed bezocht”, vertelt Cynthia Ardesch. “De accommodatie was prachtig aangekleed, mét Nederlandse vlaggen, dus we voelden ons heel welkom. We hebben de mensen veel kunnen leren over het keuren van tuigpaarden, het toiletteren en voorbrengen. Het was hartstikke leuk en veel te kort. De mensen waren heel gastvrij en superenthousiast!”

Clinic toiletteren en trainen
De concoursruin Emperor (Manno x Moneymaker, fokker R. van ’t Hof uit Oosterwolde) werd enkele jaren geleden naar Italië verkocht aan Loris Dortú en werd tijdens de clinic gebruikt om het opscheren en vlechten met wolletjes te demonstreren. Hier werd met veel belangstelling naar gekeken. Aansluitend werd een demonstratie gegeven van het trainen van een tuigpaard aan de longe en aan de lange lijnen, waarna Emperor’s eigenaar de ruin in tuig presenteerde.

Keuringsdemonstratie
De gang van zaken tijdens een tuigpaardkeuring is de Italianen nog niet goed bekend. Om dit te kunnen demonstreren, kwamen maar liefst veertien tuigpaarden in de baan die werden gejureerd door Evert en Cynthia Ardesch. Het ging om paarden van verschillende leeftijden, van de zeventienjarige Umano (Manno x Waterman, fokker S.J. Cazemier uit Jonkersvaart) van Bernardino Caserio tot de tweejarige Lex Boslust (Cizandro x Exponent, fokker M.A.M. Bos uit IJsselstein) van Roberto Viretto. Na het rondstappen en overdraven werd de door Joop van Wessel uit Zwartebroek gefokte Atleet W (Manno x Waterman) van Massimo Giglio Tos tot winnaar uitgeroepen en hij kreeg de ‘Beauty Horse Trophy’ uitgereikt.

Italianen willen mooie paarden
“Tuigpaarden worden in Italië voornamelijk gebruikt binnen het coaching, het authentiek gerij, maar ook bij het Carnaval in Ivrea waar er met vier- en zesspannen wordt gereden. Ook worden ze in de mensport en gewoon voor de recreatie ingezet. Maar ze willen daar wel een mooi paard hebben, niet zomaar een paard. En ik denk ook dat het temperament van het tuigpaard ze aanstaat.”

Een aantal enkel- en tweespannen werden aansluitend voorgesteld, zodat de rijders én publiek meer informatie konden vergaren over het rijden van een tuigpaard. Van de mogelijkheid tot vragen stellen werd dankbaar gebruik gemaakt. Cynthia concludeert: “Italië is zeker een groeimarkt naar mijn mening. Vorig jaar hebben we voor het eerst een veulen daarnaartoe verkocht en dit jaar is er een merrie gedekt met Delviro, dus het fokken en opfokken begint daar ook te komen!”


lideli

Berichten: 1802
Geregistreerd: 21-03-10

Re: Eerste KWPN-tuigpaardenevent in Italië

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-18 21:53

Zijn er ook foto's?

[ITP] Pony liefde
Diablo, River & Archie <3

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Bollebuik, Lena82, WendyShet en 4 bezoekers