Japanse paarden in nieuw werk fotografe Charlotte Dumas

Moderators: khirshanta, Leo, Shanna, Hanmar, Polly, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5274
Geregistreerd: 20-04-16

Japanse paarden in nieuw werk fotografe Charlotte Dumas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-06-18 19:09 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / NPO Radio
Entertainment
Afbeelding
Japans paard voor een tram. Foto: Wikimedia Commons


In het werk van kunstenaar en fotografe Charlotte Dumas spelen dieren – en dan vooral paarden – een prominente rol. Voor haar werk volgt Dumas haar onderwerpen altijd zeer langdurig. In het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is tot en met 25 november een tentoonstelling te zien met nieuw werk: 'Het paard in de kalebas'.

In 'Het paard in de kalebas' staan de magie en de kracht van de verbeelding centraal. Rode draad vormen vijf objecten en de foto’s rond de twaalfjarige Yuzu en haar paard Urara. Dit paard behoort tot een Japans paardenras dat met uitsterven wordt bedreigd. Via het paard kijkt de bezoeker, net als in ander werk van Dumas, naar de omgeving en de mensen om het paard heen.

Het trotseren van de elementen

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een Japans-Chinees gezegde over het onverwachte en de grilligheid van de natuur. Dit gezegde is weer gebaseerd op een eeuwenoude legende en wordt vaak afgebeeld in de Japanse kunst. Japanners leven volgens Dumas constant met het idee dat er iets kan gaan bewegen, vrij letterlijk in de vorm van aardbevingen. De paarden op het meest zuidwestelijke Japanse Yonaguni trotseren de barre elementen op het eiland. "Die paarden staan daar standvastig en weerbaar in de elementen."

Meer dan alleen maar prenten van Hokusai

Dumas liep al langer rond met het idee om haar werk rond de verdwijnende paardenrassen in een historische context te laten zien. Maar daarvoor was een prent van Hokusai naar haar idee niet genoeg. Ze koos daarom vijf voorwerpen die meer vertegenwoordigen dan waar ze voor gebruikt werden: een kalebas, een bezoar (maagsteen), een gouden paardje dat in een schrijn stond, een houten speelgoedpaard dat zij zelf in Japan kocht en een obi (band) voor een paardenkleed. Alle prenten die er hangen hebben te maken met een van die vijf objecten en het werk dat Dumas daaromheen maakte.

Het paard in de kalebas

In Japan bestaat de uitdrukking Hyotan kara koma, wat zoveel betekent als ‘zoals een paardje uit een kalebas verschijnt’. Deze uitdrukking gaat terug op de mythe waarbij de onsterfelijke Chokaro Sennin zijn paard bij zich droeg in zijn veldfles (kalebas) en daar enkel op hoefde te blazen om het te laten verschijnen. De uitdrukking wordt in Japan nog steeds gebruikt wanneer er iets onverwachts gebeurt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: goesju, Mattice, Willem81, Zinzi_jewel en 24 bezoekers