Hoog percentage stermerries op stamboekkeuring Zeeland

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5366
Geregistreerd: 20-04-16

Hoog percentage stermerries op stamboekkeuring Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-18 11:03 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / KWPN
Fokkerij


Het merriekeuringsseizoen in Zeeland ging vandaag van start met de stamboekkeuring in Vrouwenpolder, waar elf dressuurpaarden en 9 springpaarden het sterpredicaat verdienden. Ferguson-dochter Caisson’s Kasa Silva, Carpri Sonne-dochter Karlaya en Dakar VDL-dochter Kadara lieten de beste indruk achter. Eén paard ontving 70 punten voor exterieur en kan via merrietest of sport alsnog het sterpredicaat behalen.

In de dressuurrichting was er een grote kopgroep, met weinig ondereind. Van de 17 merries werden er 11 ster verklaard. Bij de springmerries lag de kwaliteit hoog en ontvingen maar liefst negen van de tien paarden het sterpredicaat.

Regio-inspecteur Petro Trommelen beoordeelde de paarden samen met Ad Aarts. “Overall een fijne dag waarbij opviel dat de paarden goed voorbereid waren. We kregen kwaliteitsvolle paarden te zien die door de goede manier van begeleiding in de baan perfect te beoordelen waren. We hebben opvallend veel nette modellen gezien met een correct fundament. Als we nog iets te wensen hebben dan zouden de dressuurpaarden wat meer formaat mogen hebben. Op naar een mooie Centrale Keuring, waarbij het nog spannend wordt wie tot kampioen wordt gehuldigd, de paarden zijn aan elkaar gewaagd!”, aldus de jury.

Het massaal toegestroomde publiek volgde, zoals we van hen gewend zijn, de groepen paarden op de voet door ze zowel binnen als buiten te bekijken.

Dressuurpaarden
Bij de dressuurpaarden was het Caisson’s Kasa Silva (Ferguson uit Uraya v. Jet-set D x keur sport dressuur v.Flemmingh) die hoge ogen gooide. De chique merrie is gefokt door en in geregistreerd bij KWPN regiosecretaris Hilanda de Bruine uit Kapelle. De jury omschreef de merrie als een jeugdig paard met een aansprekend model. Ze heeft een hard fundament en beschikt over hele goede voeten. De merrie waardeert zich in beweging extra op, waarbij vooral de souplesse in de beweging opvalt. Kasa Silva ontving 75 punten voor exterieur en 80 punten voor beweging.

Dezelfde score werd ook toebedeeld aan Karlaya (v.Capri Sonne uit Papayja elite pref prest sport dress v. Jazz x keur pref prest v. Leraar). De zwarte merrie is gefokt door Carla Telussa-Baas uit Oostkapelle en komt uit dezelfde moeder als de kampioen van de dressuurpaarden van de CK Zeeland in 2017, de Dreamboy-dochter Ilaya. Karlaya is een opvallend paard, zowel qua model als in beweging. Ze beschikt over een heel mooi dressuurmodel en heeft goede verhoudingen in haar lichaam. In beweging valt vooral haar krachtige achterbeengebruik en houding op.

80 punten voor beweging kon de jury ook kwijt aan Negro-dochter Goya (uit Doya v. Lord Leatherdale x Belisar) van Andrea van Boven uit Hansweert. Een paard met een opvallende draf met veel kracht en zelfhouding. Ze heeft een goede techniek in beweging en een net model waarvoor ze 70 punten kreeg.

Bij de drie jaar en oudere ruinen en hengsten viel Klooney van Evelien Trouwborst uit Standdaarbuiten zeer positief op. Deze zoon van Lord-Leatherdale komt uit een opvallende merrielijn. Dankzij zijn sterpredicaat is moeder Top’s Zoë (stamboeknaam Zodienirava v. Negro) naast elite prest EPTM en Sport dressuur nu ook preferent. Zodienirava liep zelf internationaal Grand Prix dressuur onder Theo Hanzon. Met alle predicaten op zak is zij nu de enige internationale dressuurmerrie die alle mogelijke predicaten achter haar naam heeft prijken! Haar zoon Klooney werd door de jury omschreven als een harmonieus gebouwd paard met een correct en hard fundament. In beweging toont hij veel houding en souplesse en loopt elke pas met de schoft naar boven. Bijzonder is te noemen dat ook bij de grootmoeder alle mogelijke predicaten achter haar naam heeft prijken.

Springpaarden
Dakar VDL-dochter Kadara (uit Sophy prest v. Heartbreaker) lijkt in haar voorkomen veel op haar grootvader. Ze sprong naar 85 punten, waarbij vooral haar reflexen en techniek en vermogen hoog werden gewaardeerd. Haar jeugdige model in combinatie met het harde en correcte fundament zorgde voor 75 punten voor exterieur. Het gemak en het overzicht dat ze op de sprong heeft, naast haar voorzichtigheid en reflexen maakte haar het beste springpaard van de dag. Moeder Sophy leverde al meerdere goede springpaarden waaronder het 1.60m springpaard Eclatant (v.Berlin) en de Lupicor-zoon Cupidor die in het 1.50m springt. Grootmoeder Goedele keur (v.Armstrong) heeft in Navarone (v.Jus de Pommes) een goedgekeurde zoon gebracht. Kadara is gefokt door J. Kramer uit Emmen en in eigendom van Ruud Evertse uit Nieuw en St Joosland.

Twee paarden ontvingen 75 punten voor zowel exterieur als vrij springen. Kiara (v. Etoulon VDL uit Petroeska keur sport springen v. Libero H x keur v. Nimmerdor, fok/eig G.J. Hofland, Sprundel) heeft veel maat en een aansprekend model. Een hoogbenig paard dat goed in het rechthoeksmodel staat. Haar lichtvoetige galoppade heeft veel balans, waarvoor 80 punten werd gegeven. Op de sprong laat ze een heel mooi voorbeengebruik zien.
Kuwerna (v. Zirocco Blue uit Rowerna keur pref prest v. Iroko x ster pref v. Faram, fok. Sam Moens, Aagtekerke) is in eigendom van R.M. van Gils uit Zierikzee. De vosmerrrie is een langgelijnd paard met formaat en met goede verhoudingen in het lichaam. Ze toonde over veel vermogen te beschikken en bukt goed op de sprong.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: daphne72, vladimir1979 en 18 bezoekers