96 procent van de KWPN rijpaardhengsten is vrij van WFFS

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10741
Geregistreerd: 20-04-16

96 procent van de KWPN rijpaardhengsten is vrij van WFFS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-18 16:50 Tip de Nieuwsredactie

kwpn
Fokkerij, KWPN

Afbeelding

In opdracht van het KWPN zijn op basis van het gepubliceerde uitvoeringsbesluit ongeveer 250 actieve, goedgekeurde rijpaardhengsten onderzocht door het dr. Van Haeringen Laboratorium op aanwezigheid van het WFFS-gen. Het betreft hengsten waarvan in één van de afgelopen vijf jaar veulens zijn geregistreerd, tenzij bij het KWPN bekend is dat zij nu niet meer voor de fokkerij worden ingezet. Tevens zijn de jonge hengsten die vorig jaar zijn goedgekeurd en de hengsten die komende zaterdag kunnen slagen voor het verrichtingsonderzoek onderzocht. Zesennegentig procent is vrij van WFFS, tien hengsten zijn drager van het WFFS-gen. Onder de dragers zijn drie springhengsten en zeven dressuurhengsten.

In de KWPN Database wordt per onderzochte hengst het resultaat weergegeven onder het openbare kopje ‘algemeen’ en een overzicht staat op de WFFS-pagina op de website van het KWPN. De Gelderse hengsten, tuigpaardhengsten en nog enkele rijpaardhengsten zijn nog in onderzoek en deze uitslagen volgen zo spoedig mogelijk.

Volgens wetenschappelijke publicatie is WFFS een mutatie van een gen. Mogelijk is deze mutatie al generaties terug ontstaan bij een paard dat het vervolgens heeft doorgegeven. Onderzocht wordt of te herleiden is bij welk paard dat is geweest.

Vanuit foktechnisch oogpunt kunnen hengsten die drager zijn prima ingezet worden voor de fokkerij. Hun gewenste genen kunnen nog steeds bijdragen tot het KWPN-fokdoel. Het is niet verstandig om twee dragers bij elkaar te brengen want dan ontstaat 25% kans op een veulen met daadwerkelijk de aandoening WFFS.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Suzanne F.

Berichten: 42642
Geregistreerd: 03-03-01

Re: 96 procent van de KWPN rijpaardhengsten is vrij van WFFS

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-18 17:30

Is dit niet een beetje kort door de bocht?

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

alice0cullen

Berichten: 2237
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Re: 96 procent van de KWPN rijpaardhengsten is vrij van WFFS

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-18 17:36

Misschien denk ik ook een beetje kort door de bocht maar ik snap oprecht niet waar deze hysterie vandaan komt.
Voor een drager van het gen is er geen probleem, alleen als je lijder bent, veulens die het hebben gaan over het algemeen vroeg dood of de merrie krijgt een miskraam. Dat is naar natuurlijk, en natuurlijk moet die kans verkleint worden.

Maar we horen nu pas eigenlijk per toeval, van dit gen. Het was totaal niet bekent. Er zijn zoveel redenen dat een merrie een miskraam krijgt, of veulens vroeg komen te overlijden en de aantallen zijn nooit buiten proportioneel geweest anders was er wel meer bekendheid en onderzoek geweest.

Ik zie daarom ook echt niet in waarom alle paarden die drager zijn maar meteen uit te sluiten van fokkerij. Testen ja, bewustwording is goed. En dan gewoon geen drager met drager kruisen. Dan is er in wezen toch geen probleem.

Van een ruin kan je eisen, aan een hengst kan je het vragen en bij een merrie moet je 3-voudig schriftelijk verzoek indienen.

Riding: The art of keeping the horse between you and the ground.

Peterina
Berichten: 9129
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:22

alice0cullen schreef:
Maar we horen nu pas eigenlijk per toeval, van dit gen. Het was totaal niet bekent. Er zijn zoveel redenen dat een merrie een miskraam krijgt, of veulens vroeg komen te overlijden en de aantallen zijn nooit buiten proportioneel geweest anders was er wel meer bekendheid en onderzoek geweest. .


Toeval is alleen als het een keertje gebeurt. Verschillende keren bij dezelfde fokker of fokkers met dezelfde hengst is geen toeval meer.

Totaal onbekend was het zeker niet … hengstenhouders in Nederland waren op de hoogte. Maar hebben een struisvogel houding aangenomen. Nu dat het openbaar geworden is door iemand die zich niet laat zussen moet de HH iets gaan doen.


Uitsluiten van een drager is niet nodig. Testen van merries is wel nodig. Alleen dan kan een verantwoordelijk beslissing genomen worden met de mogelijke aanparing kandidaten.

Eef_Bam

Berichten: 3397
Geregistreerd: 19-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:34

Ik quote mezelf even uit een ander topic:
Citaat:
Uiteraard is het het best om helemaal niet meer met dragers te fokken. Maar door geen dragende hengsten te gebruiken is het probleem veel sneller terug te dringen, dan door niet-dragende merries te laten dekken met dragende hengsten. 1 hengst krijgt doorgaans veel meer nakomelingen, en dus meer dragers, dan een dragende merrie.

Niet voor niets dat bepaalde hengsten vaak terugkomen in de positief geteste paarden, heel veel huidige dragers zullen te herleiden zijn naar een populaire hengst die weer populaire hengsten als nakomelingen had. Als Ferro, Krack C of Jazz Drager was geweest was nu een veel groter deel van de KWPN populatie drager geweest, ook als zij met alleen vrije merries waren aangepaard.


Daarom denk ik dat het goed is om zo min mogelijk met hengsten waarvan bekend is dat ze drager zijn te fokken. Als iedereen massaal met everdale en zijn positief geteste zonen gaat fokken met vrije merries, heb je in de volgende generatie nog een veel groter probleem, aangezien het percentage dragers in de populatie dan toeneemt. Bovendien hoef je als je alleen vrij hengsten gebruikt veel minder paarden te testen, dan wanneer je alle merries moet testen.

Ibbel

Berichten: 44975
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: 96 procent van de KWPN rijpaardhengsten is vrij van WFFS

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:48

Als er maar 4% drager is, is het vrij zeker een recente mutatie geweest (anders waren er veel meer dragers geweest), maar kun je bovendien ook bést die 4% uitsluiten van de fokkerij. Het argument dat je een te smalle genenpool over zou houden is niet valide.

Bij de merries zou de mutatie ook wel eens in heel beperkte bloedlijnen kunnen zitten. Als je daar nu ook niet meer mee fokt, of bij een héél bijzondere bloedvoering wel, maar dan alleen met de niet-dragers verder gaan om die bloedlijnen te bewaren, ben je in hooguit 2 generaties weer van de shit af.

koeke

Berichten: 772
Geregistreerd: 29-09-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 22:50

Ibbel schreef:
Als er maar 4% drager is, is het vrij zeker een recente mutatie geweest (anders waren er veel meer dragers geweest), maar kun je bovendien ook bést die 4% uitsluiten van de fokkerij. Het argument dat je een te smalle genenpool over zou houden is niet valide.

Bij de merries zou de mutatie ook wel eens in heel beperkte bloedlijnen kunnen zitten. Als je daar nu ook niet meer mee fokt, of bij een héél bijzondere bloedvoering wel, maar dan alleen met de niet-dragers verder gaan om die bloedlijnen te bewaren, ben je in hooguit 2 generaties weer van de oliebol af.

Volgens de geleerden is het een mutatie van 170 jaar geleden. Zeker is dat Roemer (uit 1975) drager was. Dan zitten we in ieder geval meer dan 40 jaar terug. Goed dat daar wel mee gedekt is, anders hadden we bijvoorbeeld het lijntje Rousseau-Zack-Zonik niet gehad. Allemaal WFFS-vrij.

Als je kijkt naar de pedigrees van Lisenka (drager, grootmoeder van Everdale) en Odjena (drager, grootmoeder van Indian Rock) zijn er ook weinig overeenkomsten, dus moet het verder weg zitten.

Mij verbaast het dat 4% drager is, toch aanzienlijk minder dan bij het NRPS. Ervan uitgaande dat het bij KWPN-merries ook zo'n 4% is, is de kans op een WFFS-veulen binnen het KWPN minimaal. Ik kwam aan 4 op de 10.000 (waarvan een deel niet geboren wordt), maar misschien reken ik helemaal verkeerd. Ik heb de indruk dat het percentage dragers in Duitsland veel hoger ligt, maar daar zeggen ze gewoon dat WFFS een trend is en dat je fokkers niet in verwarring moet brengen door daarin mee te gaan :(

Coca2018
Berichten: 160
Geregistreerd: 26-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 22:53

4% klopt natuurlijk niet helemaal. Er zijn een aantal jaargangen getest, niet alle hengsten.

Quir

Berichten: 16730
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 23:19

Coca2018 schreef:
4% klopt natuurlijk niet helemaal. Er zijn een aantal jaargangen getest, niet alle hengsten.


Alle actieve hengsten (waarvan in de afgelopen 5 jaar veulen is geregistreerd, tenzij deze zeker niet meer actief is in de fokkerij en dit bekend is bij het KWPN) is getest. Ook Jazz, Ferro, etc.

4% van de KWPN populatie geloof ik echter absoluut niet (Indian Rock en Everdale bijvoorbeeld hebben elk al heel veel gedekt, daarvan is ca 50% drager!). Maar van de gekeurde hengsten, valt me mee.

Hier in Zweden gaan ze alle veulens die dit jaar geboren worden/zijn testen, ben wel benieuwd wat daar uit gaat komen. Overigens als je hier een drager wilt gebruiken om mee te fokken ben je verplicht aan te kunnen tonen (bij wet verplicht!) dat de andere geen drager is, anders bega je een misdrijf.

BMHP
Berichten: 1507
Geregistreerd: 15-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-18 09:22

Citaat:
In opdracht van het KWPN zijn op basis van het gepubliceerde uitvoeringsbesluit ongeveer 250 actieve, goedgekeurde rijpaardhengsten onderzocht door het dr. Van Haeringen Laboratorium op aanwezigheid van het WFFS-gen. Het betreft hengsten waarvan in één van de afgelopen vijf jaar veulens zijn geregistreerd, tenzij bij het KWPN bekend is dat zij nu niet meer voor de fokkerij worden ingezet. Tevens zijn de jonge hengsten die vorig jaar zijn goedgekeurd en de hengsten die komende zaterdag kunnen slagen voor het verrichtingsonderzoek onderzocht. Zesennegentig procent is vrij van WFFS, tien hengsten zijn drager van het WFFS-gen. Onder de dragers zijn drie springhengsten en zeven dressuurhengsten.


getallen,
svp goed lezen en deze getallen niet loslaten op het gehele KWPN-stamboek

Er is slechts een deel van de hengsten onderzocht, wel de hengsten waarvan veulens worden ingeschreven (over de laatste 5 jaar).

in totaal zijn er 250 tests gedaan waarvan 10 hengsten (= 4% van de geteste populatie) drager zijn van het WFFS gen.

dat zegt weinig over het % in het gehele stamboek.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bernoe, DoretteK, enderdoggy, Firegirl, Jel_R07, Livawi, maresie, MieLo, mvdende, Patricia_86, Rensjee, Tamara1991, Ubermetrics, Vagabondo en 7 bezoekers