KFPS gaat steekproefgewijs testen op WFFS

Moderators: Amaryllis, Hanmar, Polly, Dani, Shanna, khirshanta

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5695
Geregistreerd: 20-04-16

KFPS gaat steekproefgewijs testen op WFFS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-18 11:26 Tip de Nieuwsredactie

KFPS
Fokkerij

Afbeelding
Foto door Corina Plat

De hippische wereld werd de afgelopen weken opgeschrikt door WFFS, Warmblood Fragile Foal Syndrome. Hoewel het hoogstwaarschijnlijk een erfelijke aandoening is, die niet bij het Friese paard voorkomt, is het wel zaak om zowel als fokkers en als stamboek alert te zijn.

Het belangrijkste klinische beeld van WFFS is, is het ontbreken van stukken huid bij veulens of het heel gemakkelijk scheuren van de huid. Het is een aandoening die niet te behandelen of te genezen is. WFFS is in de VS ontdekt in de populatie warmbloeden en ook in Nederland zijn inmiddels warmbloedveulens gemeld met WFFS. WFFS heeft een genetische oorzaak. Het is een enkelvoudig recessieve aandoening en daarmee qua vererving vergelijkbaar met waterhoofd en dwerg. Dragers zien er volstrekt normaal uit. Het paren van twee dragers zal in één op vier gevallen leiden tot een afwijkend veulen. In de VS is 11% van de warmbloedpaarden drager van het verantwoordelijke gen.

De vraag die gesteld wordt, is of WFFS ook bij het Friese paard voorkomt. Vanuit ‘officiële’ bronnen werd de afgelopen dagen aangegeven, dat dit niet het geval is om de simpele reden dat het Friese paard geen warmbloed zou zijn. Hoewel de kans dat deze aandoening ook bij het Friese paard voorkomt erg klein is, is deze redenatie wel erg kort door de bocht. Of het Friese paard nu wel of niet een warmbloed is (aan deze discussie zullen we in dit artikel maar niet uitwijden), is in dezen niet relevant. Warmbloeden en Friese paarden hebben vele generaties terug deels gelijke voorouders. Als bij deze voorouders het gen reeds aanwezig is geweest, zou deze derhalve ook bij Friese paarden voor kunnen komen. Het is echter zeer waarschijnlijk, dat het ontstaan van de WFFS-mutatie veel later in de tijd heeft plaatsgevonden. Dit zou betekenen, dat deze mutatie bij het Friese paard niet voorkomt.

Als gevolg van extreem toeval is het uiteraard mogelijk, dat de betreffende mutatie op dezelfde locatie op het DNA zich ook bij het Friese paard heeft voorgedaan (of nog gaat voordoen). Zoals bijvoorbeeld ook bij de mens toevalligerwijs het waterhoofdgen op hetzelfde chromosoom voorkomt als bij het Friese paard. Om 100% zeker te zijn roept het KFPS haar leden op om alert te zijn en in het geval er een veulen geboren wordt met de aangegeven symptomen, dit te melden bij het KFPS. Het KFPS zal verder steekproefgewijs een aantal paarden gaan testen, met de DNA-test die hiervoor in de VS is ontwikkeld.

Hoe groot het WFFS-probleem in Nederland in de fokkerij van warmbloedpaarden zal zijn, zal blijken wanneer er genoeg paarden getest zullen zijn. Het KFPS stelt vast dat er in de media (ondermeer in de Paardenkrant) wat erg luchtig over wordt gedaan. Het feit dat er niet veel WFFS-veulens worden geboren, zoals wordt aangegeven, hoeft niet maatgevend te zijn voor het probleem. Immers, heel veel waterhoofden en dwergen werden er bij de Friese paarden ook niet geboren. Toch is een op de 7 paarden drager van deze aandoeningen. Bij een genfrequentie van WFFS van 11% (zoals in de VS, dit betekent dat 11% van de paarden drager is) en je niet weet welke hengsten en merries drager zijn (zoals in Nederland het geval was), dan zal slechts maximaal 0,3% van de geboren veulens de WFFSW-afwijking hebben. Dit gegeven, plus het feit dat een deel van de lijders voortijdig geaborteerd wordt en het feit dat dragers waarschijnlijk meer dan gemiddeld aan elkaar verwant zijn en daarom minder vaak met elkaar gepaard worden, maakt dat ook bij een relatief groot aantal dragers, er toch niet veel WFFS-veulens geboren worden.

De conclusie is, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat WFFS ook bij het Friese paard voorkomt, maar dat het stamboek alert blijft.


xyzutu2

Berichten: 8532
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: KFPS gaat steekproefgewijs testen op WFFS

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-18 10:44

Top reactie, ook heel erg fijn om eens te lezen over een stamboek dat niet alleen lijders als een probleem ziet, maar ook het dragerschap. Daar wordt bij de andere rassen toch vrij luchtig over gedaan, onder andere met opmerkingen dat als je merrie vrij is dat je dan prima met een dragerhengst kunt fokken want dan krijg je nooit een lijder. Dat je met die insteek het aantal dragers vergroot is dan blijkbaar geen probleem...

randalinpony
Berichten: 6935
Geregistreerd: 14-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-18 12:41

Waren alle stamboeken maar zo voortvarend.

Recessieve afwijkingen zijn tikkende tijdbommen onder je fokkerij.

Ania

Berichten: 4741
Geregistreerd: 25-12-04
Woonplaats: Kampen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-18 15:36

Spoiler:
Fries geen warmbloed..?? Wacht wat?? Jarenlang wordt er geroepen- nee geschreeuwd- dat friezen GEEN koudbloeden zijn maar het bloed van warmbloeden dragen. En nu zijn het geen warmbloeden?Verder natuurlijk niets dan lof over het aanpak van het Friese stamboek omtrekke deze kwestie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annienke, ChrisXe, Colien, dolor, DonnnavZ, eempiej, Firefly4, geetje1, Gwenvd, Kayleigh__, kiki1976, Leliex, Majestic-12, Manon_Harry, MarjanB, mirjamalvaro, nuscaniels, Ptl4ever, Swift, Tatjanaa, Varekaj, Viooltje91 en 30 bezoekers