Bokker achter het topic: Captain met Annie

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nayomie
Berichten: 32675
Geregistreerd: 31-12-10

Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-18 10:52

*Bokt.nl
Bokt community

Afbeelding

In 2016 opende bokker Captain een volgtopic. Ze had een vrij bijzondere aankoop gedaan, ze had namelijk een Clydesdale paard gekocht. Clydesdale Annie zou ook worden gebruikt voor het berijden. Dit zette deze bokker allemaal in dit topic. Wij waren nieuwsgierig naar deze keuze en hoe het nu met haar gaat. Het volgtopic kun je hier nalezen.

Stel jezelf even kort voor, voor bokkers die je nog niet kennen.
Ik ben Hannah, 25 jaar en woon in het midden van Nederland. Al vanaf dat ik jong was ben ik besmet met het paardenvirus. Op mijn 6e ging ik rijden op een manege en vanaf mijn 13e kreeg ik een verzorgpaard, Menno, die ik nu nog steeds verzorg. Ik heb de verkorte opleiding tot dierenartsassistente gedaan maar kreeg daar niet genoeg uitdaging in. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar aan de Hogeschool van Amsterdam bij de studie 'Aviation'. Deze opleiding richt zich op de operationele kant van de luchtvaart en ik heb een specialisatie gedaan in security, met name gericht op terrorisme bestrijding. In maart begin ik aan een stage bij Martinair waarbij ik een super combinatie heb tussen vliegtuigen, paarden(transport) en security.

Verder ben ik gek op fotografie en Photoshop en geef ik alweer ruim 7 jaar les in vrijheidsdressuur. Ik vind het heerlijk om te rijden maar er is meer, en vrijheidsdressuur i.c.m. clickertraining is voor mij een leuke manier om samen te werken met je paard.

Hoe ben je Annie tegengekomen?
Ik volgde samen met de eigenaresse van Menno al een poosje de stichting Paard zoekt Baas en we zagen haar langs komen en ik was op slag verliefd! We waren al een poosje op zoek naar een tweede paard er bij. Destijds stond er een shetlander bij Menno maar die was al een tijdje zo kreupel dat ze binnenkort ingeslapen moest worden. Annie had 'het'.. Ik kan het niet precies omschrijven maar het voelde goed en ik wist dat ze naar ons toe moest komen en hier hoorde! Ik heb altijd gezegd bij ruinen te blijven maar ach, hoe erg kon een merrie nou daadwerkelijk zijn? Het valt overigens mee gelukkig.. Ze heeft zo haar buien maar ach, die heb ik ook. :D

Je hebt Annie geadopteerd bij Paard Zoekt Baas. Hoe gaat adoptie bij PZB in zijn werk? En hoe heb jij dit ervaren?
We zijn eerst eens langs geweest om te kijken hoe ze in het echt was. (En natuurlijk even de stichting checken, wie zijn het? Wat doen ze? Hoe ziet het er uit?) Daarna aangegeven dat we haar graag wilde adopteren. Ze stond destijds nog niet ter adoptie maar wel onze interesse aangegeven en gewacht tot ze wel ter adoptie kwam. Toen hebben we foto's gestuurd van waar ze terecht zou komen. Daarna het adoptiecontract getekend, betaald en is ze opgehaald met een vrachtwagen.

Afbeelding

Waarom heb je gekozen voor een Clydesdale?
Zoals ik al eerder zei had Annie 'het'. Ik ben niet zozeer op het ras gevallen, alhoewel het natuurlijk een prachtig ras is. Verder zijn er niet super veel van in Nederland en dan is het toch wel leuk een bijzondere verschijning te hebben. Ik ben niet zo van de ranke arabieren of sensibele KWPN-ers. Ik wil gewoon graag een nuchter lomp paard. En dat hebben we gekregen! (De eerste week ging ze 's nachts al tweemaal door de omheining heen.. Oeps!) Verder wilde ik graag een paard met 4 hoge witte benen en een grote bles. Daarnaast was ik wel op zoek naar een uitdaging. Menno is nu met pensioen maar ik heb altijd alles mee kunnen doen. Dressuurmatig rijden, springen, met neckrope rijden, vrijheidsdressuur, grondwerken echt alles! Een nieuwe uitdaging leek me heerlijk! De nieuwe uitdaging zat er overigens zeker in. Ze was ontzettend bang voor zwepen, kende geen bit, geen beenhulpen, vond alles spannend en was doodsbang voor de hoefsmid. Haar hoeven waren dan ook in vreselijke staat. De eerste paar keren hebben we haar verdoofd toen de hoefsmid kwam omdat ze trapte. Ik ben daarna hard aan de slag gegaan met de clicker en tegenwoordig kan ze zonder sedatie naar de hoefsmid. Spannend vind ze het nog wel maar we nemen de tijd en belonen uitvoerig.

Afbeelding


Wat zijn de verschillen tussen het (dressuurmatig) rijden op een Clydesdale en een 'gewoon' warmbloed paard?

Je hebt wat meer vlees tussen je benen! :P Grapje natuurlijk, hoewel er een kern van waarheid in zit. Naar mijn mening is ieder paard dressuurmatig prima te rijden. Ik heb verder geen wedstrijdambities maar wil wel graag dat ze haar lijf goed gebruikt en ze nog een poosje mee kan! Ik moet eerlijk bekennen weinig ervaring te hebben met warmbloedpaarden. De paarden die ik naast Annie rijd zijn friezen, haflingers en schwarzwalder fuchsen, allemaal een beetje vergelijkbaar. Maar dressuur gericht gefokte warmbloeden zullen hun lichaam waarschijnlijk makkelijker goed kunnen gebruiken dan een clydesdale die is gefokt om te trekken.

(Annie vindt vrijheidsdressuur ook erg leuk!)
Afbeelding

Is het moeilijk om aan harnachement etc. te komen voor een paard met zulke grote maten? Waar haal je het vandaan?
Ik denk dat het een 'geluk' is dat Annie niet zo groot is. Ze is een kleine soort Clydesdale en meet ongeveer 1.65m. We hadden voor Annie nog een zadel liggen die was aangemeten op een flinke brede fries. Die past ze gelukkig ook! Het hoofdstel heb ik wel apart moeten bestellen maar in principe past ze een extra full prima. Ondanks dat ramsneuzen niet gewenst zijn bij clydesdales en bij shires wel is dat verschil een beetje vervaagd en Annie heeft dan ook een prachtige ramsneus. De grootste uitdaging is dus een hoofdstel vinden waarbij de neusriem dicht kan. Gelukkig heb ik die gevonden in een Engels hunter hoofdstel. Qua hoefschoenen en beenbescherming is het lastiger gezien haar enorme benen en hoeven, gelukkig hebben we deze dan ook niet nodig!

Afbeelding

Hoe ben je sinds de start van het volgtopic gevorderd met het rijden met Annie?
Annie is echt zo ontzettend gegroeid, en ik ben elke dag trotser op haar. We weten vrij weinig van haar verleden af en wisten dus ook niet of ze beleerd was. Bij Paard zoekt Baas had er 3 keer iemand op gezeten maar de stuurhulpen kende ze niet en beenhulpen ook niet. Ik denk dat ze wel beleerd is ooit voor de wagen want opzadelen is nooit een probleem geweest. Ik ben begonnen met haar bitloos te beleren maar ze kent haar kracht en buffelde gewoon door de hulpen heen. Nadat ze er een keer vandoor is gegaan heb ik het roer omgegooid en zijn we met een bit aan de slag gegaan.
Het was even een zoektocht naar het juiste bit maar uiteindelijk zijn we nu beide tevreden met een dubbelgebroken kneveltrens.

(Bovenste foto is ongeveer een jaar geleden gemaakt, een van de eerste keren rijden. De onderste foto een paar maanden geleden)
Afbeelding

De eerste keer rijden weet ik nog wel heel goed trouwens.. Zodra ik de teugels op maat nam schoot ze in de achteruit in blinde paniek. We zijn langzaam aan de slag gegaan en elke keer gestopt zodra het goed ging. Ik was vaak langer bezig met opzadelen dan dat ik er daadwerkelijk op zat.
Ik ben vorig jaar nog geopereerd aan mijn rug met een redelijk lange herstelperiode. Ze heeft toen ook zeker 8 weken stil gestaan. Die pauze heeft haar heel erg goed gedaan want sindsdien gaat ze echt met sprongen vooruit. Ik wil binnenkort weer gaan lessen met haar zodat we puntjes op de i kunnen zetten, voor nu ben ik tevreden met haar werkwillige inzet en wil om te leren. <3

Afbeelding

Zou je een volgende keer weer kiezen voor een Clydesdale (of ander trekpaard) of zou je dan toch weer voor een 'gewoon' paard gaan? Waarom?
Ik hoop Annie natuurlijk nog zeker minstens 15 jaar bij me te hebben en de tijd zal daarna leren waar mijn oog daarna op valt. Ik geloof zeker dat je een voorkeur kunt hebben voor een ras maar het is toch vaak de persoonlijkheid waar je op valt. Hoeveel mensen willen geen bepaald type, leeftijd, ras, kleur of geslacht en komen dan uiteindelijk toch tuis met die schimmelmerrie van 2. :P Het is wel zo, een groter paard heeft meer nodig en daar moet wel rekening mee gehouden worden. De hoefsmid is duurder, ze eten meer, meer wormenkuur, eventueel maatwerk qua tuigage.. Dat zijn wel dingen om in je achterhoofd te houden. Voor nu wil ik nog helemaal niet denken aan een ander paard, Annie geeft mij precies wat ik nodig heb! <3


Afbeelding


BigOne
Berichten: 36050
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-18 17:51

Annie is dus heel erg goed terecht gekomen, wat een prachtige foto als slot!!!

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Mirjam1311

Berichten: 68
Geregistreerd: 30-09-13
Woonplaats: Ermelo

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-18 17:54

Prachtig!

Proud to be a farmer

chriske

Berichten: 2781
Geregistreerd: 14-03-11
Woonplaats: Oosterhout NB

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-18 22:19

Jullie zijn toppers! Prachtig paardje is Annie <3

‘’Working with horses is a gift, who can learn you more than your own reflection’’

Puccini
Berichten: 85
Geregistreerd: 05-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 00:51

Wat mooi!!

Iris82

Berichten: 39116
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 00:56

Heerlijk verhaal om te lezen. Jullie zijn zo'n leuke combinatie.

Poking Stick: about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.








Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')


Granoek
Blogger

Berichten: 9856
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 18:36

Knappe Annie! <3
Ik vind bij die rijfoto's voor/na het verschil in lengte van aansingelen wel grappig :D In a good way hé haha

smileydees
Berichten: 1682
Geregistreerd: 03-03-11
Woonplaats: in het westen v/h land

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 19:24

Ik volg je topic ook! Vind clydesdales mooie dieren en in combinatie met je topic helemaal top!!

Tinker Kwiny
Sindy
Now I am a warrior!
- demi lovato-

P1mmetje

Berichten: 85
Geregistreerd: 10-03-17

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 23:37

Wat coooool!

jeetje77

Berichten: 2982
Geregistreerd: 28-11-14
Woonplaats: In de buurt van water, zout en zoet

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-18 00:36

Mooi verslag Hannah. Volg je ook al tijdje zowel in je volg topic als op fb. Ik zie jullie leuk groeien.

Monique1963

Berichten: 5546
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Gers

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-18 13:52

Prachtig paard en fijn interview!

Het tij keren kan dat? Doorzetten of verkopen, dat was de vraag na de val, lees hier meer over Callas en ons leven in Frankrijk: [PP] [VOLG] Het tij keren, kan dat?

Je beseft pas wat je had, als het er niet meer is.
In Memoriam wereldpaardje Shadow [IM] Shadow je was met je miniformaat een groot wereldpaard

Pandora2
Berichten: 19016
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-18 13:56

Heerlijk om te lezen ! Jullie zijn een hele leuke combi ! <3
Veel plezier nog samen !

freetorun

Berichten: 2251
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-18 14:04

Wat een leuk artikel over jullie! <3

Positief Paard Blog en webshop over clickertraining en positieve bekrachtiging!

Instagram: Positief_Paard

Captain
Blogger

Berichten: 19202
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Bokker achter het topic: Captain met Annie

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-18 11:16

Wat een leuke reacties, dank jullie wel! :D


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ardanwan, ChristaMoor, Cilli96, GrapeshotBot, Gypsy, Icelandshet, jnm, Laibadji, Pferdchen, thequeensmum, Zeeuwsemeid en 13 bezoekers