Van Olst: "Onze opfok is de kweekvijver voor de veiling"

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5526
Geregistreerd: 20-04-16

Van Olst: "Onze opfok is de kweekvijver voor de veiling"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-18 14:08 Tip de Nieuwsredactie

KWPN
Fokkerij, KWPN


Tijdens de enerverende jonge dressuurpaardenveiling ‘Van Olst Sales’ op 30 maart gaan er een veertigtal gereden paarden van hoog niveau onder de hamer. De collectie is sinds gisteren online te bekijken. Maar hoe komt zo’n veilingcollectie tot stand? Het KWPN vroeg het aan de drijvende kracht achter Van Olst Horses, eigenaar Gertjan van Olst.

Eigen kweekvijver
Eigenaar Gertjan van Olst: “Ons bedrijf bestaat uit de hengstenhouderij, handel, sport, fokkerij en voor een groot deel opfok. Allemaal voornamelijk gespecialiseerd in dressuurpaarden. Samen vormen deze schakels een cirkel. De hengstenhouderij is bijvoorbeeld heel belangrijk, maar ook bij een goede opfok zijn wij gebaat. Onze opfok is namelijk de kweekvijver waar wij talent uit halen, zeker ook voor de veiling.”

Win-winsituatie
“Met ons systeem creëren wij een win-winsituatie. Ieder jaar kopen we een honderdtal veulens terug van een vaste groep fokkers. Daarbij komen dan nog de 10 tot 20 veulens die wij jaarlijks zelf fokken. Deze gaan allemaal in onze eigen opfok om ze als driejarigen weer te verkopen, nadat ze bij ons zijn opgeleid. De insteek is om één a twee goedgekeurde hengsten uit onze kweekvijver te halen. De allerbeste paarden uit de groep worden geselecteerd voor de Van Olst Sales. De veiling is hét verkoopmoment van het jaar en tevens de laatste schakel van onze cirkel: wij kopen de paarden als veulens in en verkopen ze in de veiling met een grote toekomst voor de boeg.”

Strenge selectie
“In de loop der jaren heeft de dressuurpaardfokkerij een enorme sprong gemaakt. Dat zie je ook aan de kwaliteit van onze paarden, deze is extreem gestegen. De kwaliteitsstijging komt bij ons van twee kanten; de fokkerij is zeker gegroeid, maar wij hebben de lat zelf ook hoger gelegd. Wij zijn de paarden nóg bewuster gaan selecteren en de beste paarden komen in de collectie.”

Bijzonder sterke collectie
“De collectie van de Van Olst Sales is in de breedte bijzonder sterk. Neem als voorbeeld ons eigen fokproduct King Kong. Deze Glamourdale-zoon komt uit onze eigen merrie Sugonda. Zij heeft onder andere het Grand Prix-paard Zhidane voorgebracht, die internationaal acteert onder mijn vrouw (Anne van Olst, red.). Ook Taikoen (v. Negro) komt uit deze stam. Van Kingsley (v. George Clooney) verwacht ik eveneens dat hij hoge ogen zal gooien. Dit eigen fokproduct komt uit Cinderella. Deze merrie scoorde als drie- en vierjarige bijzonder hoog op de keuring en de IBOP. Zijn halfzus is de getalenteerde merrie Nessah (v. Nespresso); een grote merrie met enorm veel uitdrukking. Kingsley en Nessah zijn beide het product van embryotransplantatie en hele interessante paarden.”

Breed afzetgebied
“Ieder jaar groeit de internationale interesse in de veiling. Zo gingen er tijdens de afgelopen editie een paar prijstoppers naar goede klanten in Australië. Ook verkopen wij naar Amerika, Japan, UK, Scandinavië, Duitsland en Frankrijk. We hebben een breed afzetgebied. Toch vind ik het leuk als er ook veel kwaliteit in Nederland blijft”, aldus Gertjan.


janne19
Berichten: 15758
Geregistreerd: 12-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-18 12:18

Uitslagen ergens te vinden?

MariekeS_

Berichten: 3211
Geregistreerd: 17-01-08
Woonplaats: Brazilië

Re: Van Olst: "Onze opfok is de kweekvijver voor de veiling"

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-18 13:48


*beëindiging paardensport ivm verhuizing buitenland* - Eddie - M1+1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie