Sectorraad Paarden: paardenmarkten aanpassen aan advies RDA

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10901
Geregistreerd: 20-04-16

Sectorraad Paarden: paardenmarkten aanpassen aan advies RDA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-18 15:19 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / Persbericht
Welzijn

Afbeelding
Paardenmarkt Alblasserdam. Foto: Bert Knottenbeld /Flickr


ERMELO (SRP) – Begin vorig jaar heeft de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) haar zienswijze “Paardenmarkten in Nederland – Man en Paard noemen” gepresenteerd. De RDA kwam destijds met de conclusie dat paardenmarkten in de huidige maatschappij een acceptabele manier vormen voor de handel in paarden, onder voorwaarde dat het welzijn niet in het gedrang komt bij het transport of tijdens het verblijf op de markt. Daarnaast heeft de RDA in haar zienswijze een aantal aanbevelingen gedaan en een advies gegeven tot aanscherping van het Protocol Welzijn Paardenmarkten. De Sectorraad Paarden schaart zich volledig achter deze aanbevelingen van de RDA en roept paardenmarkten op om deze op te volgen.

De RDA heeft in haar zienswijze een aantal aanbevelingen gedaan om het welzijn van paarden te vergroten (klik hier voor de aanbevelingen), o.a.:
• Aanscherping en uitbreiding van het Protocol Welzijn Paardenmarkten;
• Controle op identiteit paard (en houder);
• Strikter toezicht en handhaving (wet en regelgeving) en opnemen van het aangepaste Protocol Welzijn Paardenmarkten in de APV;
• Communicatie en voorlichting aan alle betrokkenen, via geschikte kanalen en met toelichting op de achterliggende redenen van afspraken en regels;
• Aanvullende eisen ten aanzien van lange transporten.

Een zeer klein deel van de paardenmarkten heeft vrijwillig opvolging gegeven aan de adviezen van de RDA, aangezien zij het maatschappelijk draagvlak voor een paardenmarkt ziet als noodzaak voor de toekomst van de paardenmarkt. Afgelopen jaar zijn er helaas ook meerdere paardenmarkten georganiseerd waar verscheidene incidenten zijn geweest waarbij het welzijn van de paarden in het gedrang is geweest.

De Sectorraad Paarden (SRP) erkent dat paardenmarkten in de huidige maatschappij een acceptabele manier voor handel in paarden vormen, maar wel onder voorwaarde dat het welzijn niet in het gedrang komt bij het transport of tijdens het verblijf op de markt. Indien een marktorganisatie opvolging geeft aan het Protocol Paardenmarkten i.c.m. met het voorstel met aanpassing/uitbreiding van het protocol door de RDA zal het welzijn van de paarden voldoende zijn geborgd. De SRP roept marktorganisaties dan ook op om opvolging te geven aan de aanbevelingen van de RDA. Indien een marktorganisatie niet voldoet aan het Protocol (inclusief de aanpassing/uitbreiding van de RDA) distantieert de SRP zich volledig van dergelijke markten.

Daarnaast roept de SRP de landelijke overheid en de gemeenten op om paardenmarkten alleen een vergunning te verlenen indien zij opvolging geven aan de aanbevelingen. Om het protocol te kunnen handhaven dient het te worden verankerd in gemeentelijke regelingen en daarnaast zal er handhaving moeten plaats vinden. Deze taak zullen de vergunningverlenende gemeentes op zich moeten nemen, mogelijk in samenwerking met de NVWA.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Nabster

Berichten: 2213
Geregistreerd: 06-10-16

Re: Sectorraad Paarden: paardenmarkten aanpassen aan advies RDA

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-18 19:48

Wat een onleesbaar stuk tekst.

De cursus: "omgaan met teleurstelling" is afgelast.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Gaabje, joep1970, novaaaasje, Pjotar, stan66, Ubermetrics en 11 bezoekers