Nieuwe proeven voor samengesteld mennen

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10669
Geregistreerd: 20-04-16

Nieuwe proeven voor samengesteld mennen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-01-18 13:54 Tip de Nieuwsredactie

KNHS
Aangespannen rijden
Afbeelding
IJsbrand Chardon. Foto: Agnes Tenwolde


De nieuwe dressuurproeven voor samengesteld mennen zijn gepubliceerd. Deze proeven gaan in op 1 april 2018. In dit artikel lees je meer over de totstandkoming van de nieuwe proeven.

De nieuwe proeven zijn ontwikkeld door een werkgroep vanuit het menforum en de technische commissie mennen. Uitgangspunten daarbij waren:
  • De proeven moeten bij het niveau passen en voldoende uitdaging bieden.
  • Wedstrijdring 40x80m (m.u.v. twee-en langspanproef klasse Z die in 40x100m verreden wordt).
  • Verbeteren van de kwaliteit van de jurybeoordeling: niet uitgaan van de traditionele posities, maar op waar de jury het beste zicht heeft op alle oefeningen.

Klasse L en M
Na de nieuwe klasseindeling (L, M en Z) is het belangrijk dat de dressuurproeven passen bij het niveau en voldoende uitdaging bieden. De feedback uit het veld bevestigde de behoefte aan uitdaging en dan vooral in de klasse L en M. In de nieuwe proef voor klasse M enkelspannen is bijvoorbeeld nu ook de galop opgenomen.
Bekijk hier de nieuwe proeven.

Klasse Z
Afgelopen jaar werden in de klasse Z de KNHS-proef en de FEI-proef in handicap gereden. Aankomend seizoen rijdt iedereen in de klasse Z de voor zijn rubriek geldende KNHS-proef klasse Z. Daarmee is het verschil in proeven binnen dezelfde rubriek weg.

Voor de twee- en langspannen klasse Z is de KNHS-proef gelijk aan de FEI-proef en ook de enige proef die in een 40x100m baan verreden wordt. Voor enkelspannen klasse Z is er een nieuwe proef ontwikkeld. Die is wat uitdagender geworden met oefeningen zoals een galopwissel door 4 a 6 drafpassen en de keertwending.

Voor enkelspandeelnemers (paard en pony) met internationale ambities is het belangrijk dat zij zich in eigen land kunnen voorbereiden. Daarom kan de bondscoach wedstrijden aanwijzen waar de FEI-proef gereden mag worden, bijvoorbeeld voor observatiewedstrijden, kadervormende wedstrijden en trainingen. Tijdens alle andere wedstrijden wordt alléén de KNHS-proef klasse Z uitgeschreven. Dit geldt ook voor het NK enkelspan.

Bekijk hier de nieuwe proeven.

Rijlijnen
Om deelnemers en juryleden te helpen met het voorbereiden op de nieuwe proeven, zijn van alle proeven tekeningen gemaakt met daarop de rijlijnen.

Positie van de jury
Traditiegetrouw worden juryleden bij C, B en/of E neergezet. Maar vanuit die positie kunnen zij niet alle oefeningen even goed beoordelen. Bij het testen van de nieuwe proeven is daarom niet alleen gekeken naar rijlijnen en opbouw, maar ook waar de jury het beste zicht heeft. In de klasse L en M gaan de twee juryleden de proef beoordelen bij C (voorzitter) en M (korte zijde C). In de klasse Z beoordelen de drie juryleden de proef bij C (voorzitter), M (korte zijde C) en B.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bamorka, CoronaLime, DJZ, ElCid, Fair, huckellover, julie0307 en 15 bezoekers