Stal Nooren wint klacht tegen GCL

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10901
Geregistreerd: 20-04-16

Stal Nooren wint klacht tegen GCL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-18 22:54 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Galop
Juridisch
Afbeelding
Lisa Nooren. Foto: Aniek1985


Op 13 november 2017 hebben Lisa Nooren en BVBA Handelsstal Henk Nooren een klacht ingediend tegen de FEI, bvba Global Champions League en de BVBA Tops Trading Belgium.

De jonge amazone stelde dat ze op de Global Tour totaal anders werd behandeld dan op andere reguliere CSI5* wedstrijden. De amazone voelde zich benadeeld ten opzichte van ruiters die een sponsor van 2 miljoen euro achter zich hadden.
Tijdens de Global Champions League en Global Champions Tour mag namelijk 30% van de ruiters deelnemen op basis van hun FEI-ranking terwijl de overige 70% deel uitmaakt van een betalend team. Dit betekent dat enkel de beste 18 ruiters in het wereldklassement zeker zijn van een startplaats (zolang ze zich in de top 18 bevinden).
Nooren voegt eraan toe dat in 2016 68 5*-competities plaatsvonden waarvan 15 GLOBAL-wedstrijden, oftewel 22,05%. In 2017 werden 75 5*-competities georganiseerd, waarvan opnieuw 15 GLOBAL-wedstrijden, oftewel 20,27%.

"GLOBAL heeft daarnaast aangekondigd dat hun aantal wedstrijden in 2018 zal toenemen, waardoor het voor ruiters nog nadeliger wordt als ze zich niet in een team inkopen", aldus de eisende partij.

"Doordat ruiters worden uitgesloten van deze concoursen, lopen ze niet enkel de kans mis om prijzengeld te winnen, maar ook de kans om rankingpunten te verdienen. Dit zorgt ervoor dat er een ongelijke strijd tussen de ruiters bestaat. Ook zorgt het ervoor dat sommige ruiters hun visibiliteit in de media verliezen, waardoor ze weer de kans lopen om sponsors en eigenaren te verliezen."

Op dit moment is het wettelijk kader dat, voor iedere 5*-competitie, 70% van de ruiters wordt uitgenodigd op basis van hun wereldranking. De overige 30% mag gekozen worden door de organisatie, die daarbij uit de beste 250 ruiters ter wereld mag kiezen. Weliswaar met een verbod om deze uitnodiging te koppelen aan elke directe of indirecte betaling.

In november 2016 werd er echter een nieuwe basis gelegd voor deze uitnodigingsregels. De nieuwe regelgeving zou er onder meer voor zorgen dat ook ruiters van het organiserend land een voordeel krijgen. Daarnaast werden in deze nieuwe basis ook de regels voor de organisatie zelf versoepeld: zij zouden eender wie mogen uitnodigen, zonder daarbij rekening te moeten houden met de wereldranking. Het verbod om deze uitnodiging te koppelen aan elke directe of indirecte betaling zou op zijn beurt wel van kracht blijven.

Hoewel deze nieuwe uitnodigingsregels uitgebreid uitgeschreven werden, zijn ze tot op heden nog niet van kracht. Dit betekent dat ook de "Series" nog onder de algemene "70%-30%"-regel vallen. Desondanks werd er in 2016 een Memorandom of Understanding tussen de FEI en GLOBAL afgesloten waarbij de "30%-30%-10%-30%"-regel werd aangenomen. De 4 categorieën van deze regel zijn als volgt:

  • 30% wordt geselecteerd op basis van de wereldranking (dalende volgorde)
  • 30% wordt geselecteerd uit de ruiters die tussen plaats 19 en 250 op de wereldranking staat (zonder volgorde) en deel uitmaken van een betalend GCL-team
  • 10% wordt uitgenodigd door de FEI (de zogenaamde FEI wild cards)
  • 30% wordt uitgenodigd door de organisatie, waarbij de ruiter eender welke plaats op de wereldranking mag bezetten maar de ruiters in deze categorie moeten door de organisator gekozen worden uit de betalende leden van de GCL-teams
Daarnaast zijn de stakeholders of de nationale federaties nooit gevraagd om over deze MOU (Memorum of Understanding) mee te stemmen.

De Belgische mededingingsautoriteit oordeelde dan ook, als voorlopige maatregel, op 20 december 2017 als volgt:

De MOU afgesloten tussen de FEI, bvba Global Champions League en bvba Tops Trading Belgium en de GCT Rules is opgeschort indien het percentage uitgenodigde ruiters op basis van hun FEI-ranglijst kleiner is dan 60%. In de "30%-30%-10%-30%"-regel wordt de eerste groep dus verhoogd naar 60% en wordt de tweede groep geschrapt. De samenstelling van de derde en vierde groep, de overige 10% en 30%, blijft wel behouden. Deel uitmaken van een GCL-team mag geen voorwaarde zijn voor deelname aan een GCT-wedstrijd als men in de eerste groep valt. Uitnodigingen op basis van het officiële FEI-klassement moeten worden verstuurd op basis van het klassement dat drie maanden voor de wedstrijd is opgesteld.
Deze maatregel moet worden nageleefd vanaf 1 januari 2018 en blijft, onverminderd de mogelijkheid om deze in te trekken of te wijzigen, van kracht tot het besluit dat een eind maakt aan de zaak ten gronde.
Er kunnen geen punten voor het officiële FEI-klassement worden toegekend voor GCT-wedstrijden die worden gehouden vanaf 1 januari 2018 totdat de uitnodigingsregels voor de GCT-wedstrijd voldoen aan de maatregel onder (1).
De FEI en Global moeten de aankondiging van de toepassing van de nieuwe uitnodigingsregels en deze nieuwe regels publiceren op 1 januari 2018 op de pagina 'www.fei.org/news', in een FEI-nieuwsbrief en op de GCT-website https://www.globalchampionstour.com/news/ en de verplichting om de nieuwe GCT-uitnodigingsregels per e-mail met ontvangstbevestiging naar de nationale federaties en de International Jumping Riders Club te sturen vóór dezelfde datum.
Deze beslissing betreft alleen het nemen van voorlopige maatregelen en loopt niet vooruit op de beslissing die later na het afronden van het onderzoek ten gronde genomen kan worden over een eventuele inbreuk.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


CharmingS

Berichten: 3224
Geregistreerd: 13-02-10
Woonplaats: Valkenswaard

Re: Stal Nooren wint klacht tegen GCL

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 11:07

Oke, kan aan mij liggen maar vind het lastig te lezen.

Wat gaat er nu veranderen dan?

Komt nu de 30% 30% 10% 30% weer aan de orde of wat gaat er nu gebeuren?

The wonder of Independence is that it encourages open minds and the desire to improve.

fiehie

Berichten: 365
Geregistreerd: 26-08-03

Re: Stal Nooren wint klacht tegen GCL

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-18 13:51

Het betekend dat vanaf 1 januari 2018 het deelnemerspercentage van een GCT er zo moet uitzien :

60% wordt geselecteerd op basis van de wereldranking (dalende volgorde)
10% wordt uitgenodigd door de FEI (de zogenaamde FEI wild cards)
30% wordt uitgenodigd door de organisatie, waarbij de ruiter eender welke plaats op de wereldranking mag bezetten maar de ruiters in deze categorie moeten door de organisator gekozen worden uit de betalende leden van de GCL-teams

Als de GCT-organisatie zich niet aan deze regels houdt met ingang van 1/1/2018 kunnen er door de deelnemers geen FEI-rankingpunten worden verdiend als ze deelnemen.

Springpaardenfokkerij Tommelberg


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Jodi93, nutmeg, Siersma, troi en 13 bezoekers