Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10670
Geregistreerd: 20-04-16

Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-18 11:23 Tip de Nieuwsredactie

Leeuwarder Courant
Fries paard

Afbeelding
Foto door Amanda

Noem een land ter wereld en de kans is groot dat er Friese paarden rondlopen. Het ooit met uitsterven bedreigde ras is naar alle windstreken uitgewaaierd. Vrijdag en zaterdag zit het WTC Expo in Leeuwarden, het Mekka voor de Friezenliefhebber, vol met paardenvolk uit alle uithoeken van de aarde.

Het was 1965 dat er nog maar 500 Friese merries stonden ingeschreven in de registers van het stamboek. Het scheelde weinig of de Fries was definitief verdwenen. Nu, ruim vijftig jaar later, lopen er 70.000 goedgekeurde exemplaren rond. Het Friese paard is populairder dan ooit en uitgewaaierd over de hele wereld. In 75 buitenlanden staan zo’n 17.000 Friezen geregistreerd bij het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek. (KFPS). In alle uithoeken van de aarde stappen de fiere gitzwarte paarden rond.

Vrijdag en zaterdag komen eigenaren uit al die windstreken naar Leeuwarden voor de parade der kampioenen: de hengstenkeuring. Hier lopen de vaderpaarden, de doorgevers van het ras in de showroom. Hier wordt bepaald welke hengst zijn DNA het beste kan doorgeven. Hier wordt handel gedreven en schudden Friezenliefhebbers uit Pingjum of Peking, Sybrandabuorren of Sydney elkaar de hand.

Die emigratie van de Fries begon zo'n beetje met de handel naar de Verenigde Staten en Canada. Het zijn ook die landen waar in de jaren vijftig veel (Friese) boeren naartoe vertrokken in de grote emigratiegolf. Bij veel Friezen om utens loopt een Fries paard in het land. Zo'n tien jaar geleden, toen de crisis toesloeg, zakte de verkoop naar Amerika wat in. De markt werd daar bovendien zelfvoorzienend, met goedgekeurde dekhengsten die er gestationeerd zijn. Dat is nog steeds zo, maar de laatste twee jaar is het aantal paarden dat overzee gaat toch weer toegenomen. Zuid-Amerika is ook een continent waar veel paardenhouders een Fries hebben aangeschaft. "Dat is al jaren een land waar de handel goed mee gaat", zegt zegt Ids Hellinga, KFPS-directeur. Net als China dat in de lift zit. Het Midden-Oosten ontdekt nu de fraaie viervoeters fan Fryske boaiem. Nieuw dit jaar zijn Iran en Israël. Voor het eerst zijn er paardeneigenaren uit die landen aanwezig op de keuring in Leeuwarden. Om te leren. Ze praten met het KFPS over hoe ze fokverenigingen kunnen opstarten en over het organiseren van keuringen.

Want dat is bijzonder. Juryleden van het Friezenstamboek vliegen de hele wereld over om paarden te keuren. De bolhoeden bezoeken zo’n dikke dertig landen waar ze de verrichtingen van de paarden onder de loep nemen en premies uitdelen. In landen met veel dieren en dus veulens komen ze eens per jaar. In minder ‘grotere’ landen een keer in de twee jaar. Naar verre plekken zoals Nieuw-Zeeland en Chili ook bijvoorbeeld.

Hoe kan het nou dat een bijna uitgestorven ras vijftig jaar later over de hele wereld is uitgewaaierd? "Het is het Friese paard zelf’’, zegt Hellinga daarover. "Het is ongeëvenaard in zijn soort. Warmbloedpaarden verschillen wel, maar hebben niet zo’n specifiek uiterlijk en karakter als een Fries. Verder werken ook de filmindustrie en de sociale media mee aan de populariteit van de ‘uit graniet gehouwen’ dieren.

Friezen veroveren Mexicaanse platteland. Vier jaar geleden liepen er een paar, maar inmiddels duiken ze overal en nergens op in de Mexicaanse landerijen. De Fries is booming in het Zuid-Amerikaanse land, vertellen Jose Ayala, Juan Palacios en Rafael Maciel op de tribune in Leeuwarden. De laatste van die drie maten kocht vorig jaar zeven paarden op de hengstenkeuring. Friezen zijn door hun rustige karakter gemakkelijk om op te rijden. Met de warmbloeden die ze gewend zijn is dat wel anders. Die zijn wild, vol temperament en niet te rijden door Jan en alleman. "Wij hebben afgelopen jaar alleen al 1100 Friezen naar Mexico verkocht", vertelt hengstenhouder Marcel Heuker die de drie Mexicanen op sleeptouw neemt. Als het aan de mannen ligt komt er na de keuring weer een containertje met een stuk of zeven paarden bij.

Ook Iran loopt warm voor 'paard dat liefde geeft'. Zo’n honderd lopen er in Iran momenteel. Maar als het aan Keivan Neekpey ligt zijn dat er over niet al te lange tijd 2500. De Iraniër is naar eigen zeggen 'crazy' van Friezen. "Het zijn net mensen, ze hebben echt gevoel en geven liefde." Neekpey is ook degene die het paardenras in zijn land heeft geïntroduceerd. Zelf woont hij in Teheran; in zijn stal buiten de hoofdstad staan zeven Friezen. In 2015 kocht hij een hengst die afviel bij de inspectie. In zijn land brengt hij hem nu uit in de dressuurcompetitie. In Leeuwarden komt hij om de 'soul of the Frisians' te proeven. En om informatie in te winnen over hoe hij thuis het ras verder kan ontwikkelen. Ids Hellinga sprak hij over de mogelijkheden van een keuring dit voorjaar. Want zegt hij: Iran, de bakermat van de temperamentvolle Arabier, kan niet anders dan ook warmlopen voor de gitzwarte Fries.

Zuid-Afrikaanse Marlise Botes komt voor Olympische Spelen. Twee keer zat ze op de bank thuis in Boschkop in Zuid-Afrika, maar toen werd ze 'een beetje gek'. Want als het Hengstenkeuring is moet Marlise Botes aan de piste zitten. "Alle stamboekhengsten bij elkaar. Uniek. Dat zijn de Olympische Spelen en dan elk jaar." In Leeuwarden komt ze ‘proeven’ of ze thuis op de goede weg zit. Al twintig jaar fokt Botes Friezen. Het begon met eentje op het erf waar tot dan alleen warmbloedpaarden hadden gelopen. Ze viel voor de werklust en het fijne karakter. Een jaar later waren er al drie bijgekocht en inmiddels huizen er honderd Friezen op haar stoeterij in Pretoria. En ze heeft de slag aardig te pakken. Op stal staan goedgekeurde dekhengsten en zelfgefokte modelmerries. Botes werd uitgeroepen tot Fokker van het Jaar 2014.

En ook de Russen zijn gek op de luxe Fries. Zes merries en een goedgekeurde dekhengst heeft Nataliya Bronnikova op haar fokstation in Moskou staan. Op de tribune in Leeuwarden kijkt de paardendame kritisch naar het jonge spul in de ring. In 2009 zat ze daar voor het eerst en sindsdien elk jaar. Ze komt niet om wat te kopen, maar om up to date te blijven over de ontwikkeling van het ras. Om te praten met andere liefhebbers. Bij een Fries zegt ze: "It’s not about the money, it’s about beauty." Russen zijn gek op Friezen, waarvan er inmiddels een stuk of 500 rondlopen in het land. Omdat het een universeel paard is, zegt Tatiana Kirichenko, vertegenwoordiger van de vereniging van Friezenfokkers in Rusland. "Een sportpaard voor de hele familie."

Gerelateerde berichten:
[VN] Groot aantal Friese hengsten door naar de derde bezichtiging
[VN] [FOTO]De Friesian Proms in beeld

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Friesfanaat

Berichten: 1083
Geregistreerd: 16-12-08
Woonplaats: Groningen

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 12:54

Mooi artikel! Trots op de zwarte parels! <3

~ No Fear, Life's Better Than You Obviously Thought ♡ ~

Momenteel paardloos, maar dromen gaan uitkomen binnenkort <3

Vennehoeve´s Zara B L1 + 1

Walsdame PJ Fan 't Hoogeland B+12 L1+20 L2+18 M1+17 M2+12 Z1+3 <3
Qadance Fan 't Hoogeland B+6 L1+2 <3
Reina Zadelhoff Fan ´t Hoogeland B+2 L1+0 <3

Jaime_
Berichten: 8050
Geregistreerd: 05-05-07

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 13:08


dieseltje
Berichten: 1284
Geregistreerd: 20-09-04
Woonplaats: Horst

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 13:58

Mooi eerbetoon voor onze zwarte parels

Dag lieve Dreamer, mijn gouden mannetje [o]

dushishoeve

Berichten: 717
Geregistreerd: 18-09-11
Woonplaats: Heemskerk

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 17:16

Topstuk! Trots op onze fryske hynders !

Janine1990

Berichten: 42562
Geregistreerd: 13-03-05

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 19:05

Blijft een onwijs bijzonder ras, zegt degene die vroeger niets van die karrepaarden moest weten...
Ga voor de grap naar de Friese Hengstenkeuring en de KWPN hengstenkeuring... Die laatste mist onwijs veel sfeer. Daar gaat echt niemand op de banken staan te springen voor een hengst.
De Friese Hengstenkeuring wordt zaterdag op tv uitgezonden, half Friesland blijft er voor thuis, ook al hebben ze niets met paarden. Zoek een willekeurige Fries op die niets met paarden heeft en hij weet wie Jasper 366 is... Het is niet te beschrijven wat dit ras met mensen doet.

dieseltje
Berichten: 1284
Geregistreerd: 20-09-04
Woonplaats: Horst

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 19:17

Kleine vraag, kan de rest van Nederland dat ook volgen op tv/laptop? Zou het graag zien (heb zelf een schat van een Fries) maar woon in Limburg....

Dag lieve Dreamer, mijn gouden mannetje [o]

Finesse

Berichten: 512
Geregistreerd: 12-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 19:19


pien_2010

Berichten: 32952
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 19:41

Vorig jaar was hier in de Limousin zelfs "un demonstration de cheval Fryson " (demonstratie van het Friese ras). Duurde de hele dag. Vond ik zo bizar. Ze zijn er overal gek op.

kimmie261

Berichten: 18767
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 19:45

:+: friesjes... geweldig ras...

Bamii

Berichten: 1348
Geregistreerd: 20-10-13

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 20:14

Als ze één keer een in je hart zitten, gaan ze er nooit meer uit. Moest er vroeger ook niets van weten, het bonte springpaard wat ik altijd al zo graag wou werd een Friese merrie en nooit meer anders!

Kabayo

Berichten: 12320
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 20:33


If pretty is all you have, ugly is all you are...
[KS-MK] Vlekjes en geen vlekjes in de maak

Zuchini

Berichten: 929
Geregistreerd: 06-05-17
Woonplaats: Punta cana, dominican republic

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 22:03

Hier komen mensen speciaal naar ons toe om foto's te maken met mijn Fries, iedereen is er helemaal weg van.

dieseltje
Berichten: 1284
Geregistreerd: 20-09-04
Woonplaats: Horst

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 22:04


Dag lieve Dreamer, mijn gouden mannetje [o]

Janine1990

Berichten: 42562
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 22:07

Zuchini schreef:
Hier komen mensen speciaal naar ons toe om foto's te maken met mijn Fries, iedereen is er helemaal weg van.


Hoe cool is dat joh!!! :oo

Barb

Berichten: 11990
Geregistreerd: 24-07-01

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 22:12

Het enige ras wat je kippevel geeft!

Jaike G. SPORT Z1+6 / Jouke 't Hoff (drachtig van Waander 512) / Ybert Ylien

Kijk eens op http://www.equinelymfedrainage.nl

KahluaB

Berichten: 4853
Geregistreerd: 09-11-06
Woonplaats: Zieuwent

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-18 23:34

Barb schreef:
Het enige ras wat je kippevel geeft!

Nee hoor.. ;)

Kahlua:Ster D-OC M2~Feel Good x Elite D-OC Jetset D
Opium: Elite D-OC Z dr~Jetset D x Ster Sport Dr Record

Ramazzotti~Ferguson x Feel Good
:verkocht aan een Inter II ruiter.

Friesfanaat

Berichten: 1083
Geregistreerd: 16-12-08
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-18 23:38

Janine1990 schreef:
Blijft een onwijs bijzonder ras, zegt degene die vroeger niets van die karrepaarden moest weten...
Ga voor de grap naar de Friese Hengstenkeuring en de KWPN hengstenkeuring... Die laatste mist onwijs veel sfeer. Daar gaat echt niemand op de banken staan te springen voor een hengst.
De Friese Hengstenkeuring wordt zaterdag op tv uitgezonden, half Friesland blijft er voor thuis, ook al hebben ze niets met paarden. Zoek een willekeurige Fries op die niets met paarden heeft en hij weet wie Jasper 366 is... Het is niet te beschrijven wat dit ras met mensen doet.


Dit inderdaad, vandaag weer aanwezig geweest en de sfeer alleen al bezorgt je kippenvel. Ronduit genieten!

~ No Fear, Life's Better Than You Obviously Thought ♡ ~

Momenteel paardloos, maar dromen gaan uitkomen binnenkort <3

Vennehoeve´s Zara B L1 + 1

Walsdame PJ Fan 't Hoogeland B+12 L1+20 L2+18 M1+17 M2+12 Z1+3 <3
Qadance Fan 't Hoogeland B+6 L1+2 <3
Reina Zadelhoff Fan ´t Hoogeland B+2 L1+0 <3

PrizTwir
Berichten: 2379
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 00:10

De sfeer op de keuring is fantastisch. Mijn schoonzus stuurde een filmpje, alleen daar al van kreeg ik kippenvel en een brok in m'n keel. (Jasper)

Volgend jaar wil ik graag weer heen. Vorig jaar en dit jaar gemist ivm werk.

Janine1990

Berichten: 42562
Geregistreerd: 13-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 00:17

PrizTwir schreef:
De sfeer op de keuring is fantastisch. Mijn schoonzus stuurde een filmpje, alleen daar al van kreeg ik kippenvel en een brok in m'n keel. (Jasper)

Volgend jaar wil ik graag weer heen. Vorig jaar en dit jaar gemist ivm werk.


Nou, ik had het niet alleen bij Jasper... Publiek dat spontaan gaat staan...
Nooit echt fan geweest van Jasper... Tot vandaag... Wauw...

Zoolgangster

Berichten: 8665
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: 587 km van Londen

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 01:31

Nog leuker: niet alleen de zwarte parels maar ook de vossen worden in het buitenland bijzonder gewaardeerd en terecht op waarde geschat.

Meya_

Berichten: 1382
Geregistreerd: 16-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-18 08:47

Hier via verzorgpaarden op het Friese paard terecht gekomen. 2 gereden tot en met z1 en M1. Toch wou ik graag (later als ik groot was) een kwpn als eigen paard. Dik jaar later staat er toch ook een Fries veulentje in de box. Nooit meer anders :D Heerlijk ras, mooie uitstraling en vaak een nuchter karakter.

Veerle fan Charleyhoeve -- Ster A

pnltl148

Berichten: 65
Geregistreerd: 17-08-15
Woonplaats: Maartensdijk

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 00:32

De prachtige zwarte parels <3

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 01:02

Zoolgangster schreef:
Nog leuker: niet alleen de zwarte parels maar ook de vossen worden in het buitenland bijzonder gewaardeerd en terecht op waarde geschat.


Ik heb serieus nog nooit een vos fries gezien. Heb je een voorbeeldfoto?

Libera

Berichten: 3573
Geregistreerd: 21-07-05
Woonplaats: California

Re: Friese paard stapt rond in alle uithoeken van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-18 01:15


Volg ons project in Washington!
Van overwoekerde bende naar paarden paradijsje :D


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Tamara, BlogBeat, zasread en 6 bezoekers