Verrichtingsexamen NRPS en Welsh op één dag

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5349
Geregistreerd: 20-04-16

Verrichtingsexamen NRPS en Welsh op één dag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-18 07:18 Tip de Nieuwsredactie

Persbericht
Fokkerij, NRPS, Welsh

Afbeelding
Escobar NRPS rijpaard

De hengstenjaargang 2017 van het NRPS verblijft 12-13 januari in Ermelo voor het eindexamen van het verrichtingsonderzoek. Voor het eerst doen de Welsh ponyhengsten hun examen op dezelfde dag.

De samenwerking is vooralsnog alleen kostengestuurd. Al bestaat er wat de pony's betreft natuurlijk al sinds jaar en dag enige overlap tussen de stamboeken. De eigen identiteit en het fokbeleid van beide stamboeken blijven gewoon zoals ze zijn, maar gezamenlijk georganiseerde evenementen zullen zeker iets toevoegen qua uitstraling en belangstelling. Dat werkt afzetverhogend en dus in het voordeel van de fokkers. Zodoende zien ook beide stamboeken, na het vorig jaar in samenwerking met het New Forst stamboek georganiseerde Pony Symposium, deze nieuwe gezamenlijke actie als een opstap naar verdere samenwerking.

Het NRPS hanteert een verrichtingsonderzoek waarbij de eigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor de opleiding en presentatie onder het zadel van de jonge hengsten, met losse beoordelingsdagen in september, oktober en november, en een meerdaags examen in januari. Bij wijze van proef is deze keer nauw samengewerkt met het Welsh stamboek. Op alle drie beoordelingsdagen van het NRPS werden ook de Welsh hengsten door hun eigen ruiters voorgesteld aan de commissie van hun stamboek.

Voor de Welsh fokkers betekent het een overschakeling. Zij waren gewend de hengsten een maand na hun goedkeuring in februari aan te leveren op een centrale locatie, waar ze gedurende dertig dagen getest werden door mensen van het stamboek om vervolgens als goedgekeurde hengst hun eerste dekseizoen in te gaan. Nu mogen ze ook meteen dekken en wordt hun eerste veulenjaargang gewoon in het stamboek opgenomen, maar kunnen ze eventueel nog afgewezen worden naar aanleiding van de verrichtingen.

Louis Roeters, bestuurslid bij het Welsh stamboek en coördinator van de nieuwe opzet, is tevreden over het verloop van zijn project en merkt ook dat hengsteneigenaren die in het begin wat terughoudend waren, gedurende het onderzoek steeds meer waardering hebben gekregen voor de nieuwe opzet. "Vooral vanuit kostenperspectief was het nodig om het verrichtingsonderzoek anders in te richten. Het ligt nu bij de eigenaar om de hengst voor te bereiden en voor te stellen, en afhankelijk van de omstandigheden kan dit per dier goedkoper of misschien ook duurder uitpakken. Dit laatste met name als de eigenaar zelf geen ruiter tot zijn beschikking heeft. Voor de hengsten is het een voordeel dat ze pas in het najaar aan de slag hoeven, wanneer ze net wat rijper zijn."

Bij het NRPS krijgen de ponyhengsten zelfs anderhalf jaar respijt, zij hoeven pas aan het onderzoek te beginnen wanneer ze 4,5 jaar zijn. Dat is ook de reden dat er dit jaar opvallend weinig ponyhengsten bij het NRPS deelnemen; van de driejarigen die in 2016 werden goedgekeurd, zijn er nog maar twee over. De driejarige ponyhengsten van 2017 zullen najaar/winter 2018 hun test doorlopen.

Op komend eindexamen zullen ook tien NRPS-rijpaardhengsten getest worden.

De eerste dag van het tweedaagse examen, vrijdag 12 januari, is een soort inloopproef om aan de omgeving te wennen en de laatste tips van de commissie in ontvangst te nemen. De hengsten blijven overnachten op het centrum en worden beoordeeld op stalgedrag. Tijdens het feitelijke eindexamen op zaterdag 13 januari moeten ze pieken; dit is voor toeschouwers dé dag. Vanaf 10 uur lopen alle NRPS-hengsten hun rijproef en aansluitend de Welsh hengsten. Na de middagpauze beginnen de NRPS-rijpaardhengsten met hun springproef, daarna zijn de NRPS-rijponyhengsten aan de beurt, weer gevolgd door de Welsh-hengsten. Rond 16 uur vindt de huldiging plaats van de hengsten die geslaagd zijn. Daarbij komen de dieren van beide stamboeken één voor één in de baan samen met eigenaar, ruiter en (voor zover aanwezig) de fokker.

Op 9 en 10 februari begint de nieuwe cyclus, met de Centrale Hengstenkeuring van de Welsh; gevolgd door de hengstenkeuring van het NRPS op 16 febr en de hengstenshow op 11 maart.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Vagabondo en 20 bezoekers