Ophef over databank van PaardenPunt Vlaanderen

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10856
Geregistreerd: 20-04-16

Ophef over databank van PaardenPunt Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-12-17 17:51 Tip de Nieuwsredactie

VRT
Overige


Eigenaars van paarden, die door omstandigheden hun dier niet meer kunnen verzorgen en een overnemer zoeken, kunnen vanaf nu terecht op een nieuwe online databank, "Paard zoekt thuis". De databank is een initiatief van PaardenPunt Vlaanderen en krijgt steun van de Vlaamse overheid. Het project is bedoeld om de verwaarlozing van paarden tegen te gaan. Maar niet iedereen is het daar mee eens.

Het initiatief van PaardenPunt Vlaanderen klinkt eervol. Paardeneigenaars helpen omdat ze de zorg voor hun paard niet meer aan kunnen. "Het lukt niet altijd die paarden te verkopen en sommige mensen willen dat ook niet", zegt Jan De Boitselier van PaardenPunt Vlaanderen daarover.

"Die eigenaars zouden ook kunnen aanbellen bij een paardenasiel, maar die hebben niet altijd de mogelijkheid om deze paarden op te vangen. Dat komt omdat ze vooral curatief werken en paarden opvangen die al verwaarloosd en in beslag genomen zijn. Wij willen met onze databank vooral preventief werken en zorgen voor een overname vòòr er sprake is van verwaarlozing."

"Dit is een crimineel idee"
Maar het initiatief kan op bijzonder weinig bijval rekenen vanuit de hoek van de dierenrechtenorganisaties. Met name GAIA staat op de achterste poten. "Want dit is een crimineel idee, dat zo snel mogelijk stopgezet moet worden", reageert Michel Vandenbosch van GAIA.

Volgens Vandenbosch werkt de databank namelijk averechts. "Omdat dit over een platform gaat waarop paarden gratis worden aangeboden, zullen vooral mensen die niets van paarden kennen zich aanbieden", voorspelt hij. "Een paard verzorgen kost veel geld, het zomaar gratis aanbieden trekt de verkeerde mensen aan, die het dier ook zullen verwaarlozen."

Zich vergalopperen doet Vandenbosch naar eigen zeggen niet. "Er worden gewoon veel te veel paarden gefokt in Vlaanderen, daar moet men iets aan doen. Dit idee is gewoon een excuus om gewoon verder te blijven fokken op de kap van de paardenasielen. Want uiteindelijk zullen ook de dieren van die databank bij hen terechtkomen."

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Gini
Berichten: 17144
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-17 18:11

Ik moet zeggen dat ik het concept ook niet helemaal begrijp. Paarden gratis dumpen en paarden gratis ophalen. Dat maakt impulsieve beslissingen toch wel heel gemakkelijk.

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Re: Ophef over databank van PaardenPunt Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-17 02:04

en er zijn genoeg mensen die daar voor niets een paard vandaan halen en verkopen/naar de slacht brengen. Dat risico loop je met gratis paarden...

foxy80

Berichten: 6862
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: het vrije waasland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-17 20:34

Dat bestaat toch al in meerdere versies? Boktmarkt, marktplaats, tweedehands.be... beetje warm water uitvinden zo

Richt je gezicht naar de zon, dan blijven de schaduwen achter je...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Abiola, BlogBeat, Daphneeeej, Mosh, paardje2013, Pluksjaanvu, Ubermetrics en 13 bezoekers