Graf van oorlogspaard benoemd tot Engels Historisch Erfgoed

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10750
Geregistreerd: 20-04-16

Graf van oorlogspaard benoemd tot Engels Historisch Erfgoed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-17 16:57 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / Telegraph
Overige, geschiedenis

Afbeelding
Foto door Historic England / Alun Bull

In Engeland is het allereerste graf voor een oorlogspaard benoemd tot Historisch Erfgoed. Het graf van Blackie heeft een zogenaamde 'Grade II' listing gekregen. Blackie diende samen met zijn ruiter in een groot gedeelte van de Eerste Wereldoorlog en maakte hierdoor de belangrijkste gevechten mee: Arras, het Somme Offensief en Ypres. Het graf wordt aan een lijst met monumenten, plekken en gebouwen toegevoegd welke door de Britse overheid beschermd worden.

In de Eerste Wereldoorlog werden veel paarden ingezet. Een schatting leert dat er ongeveer acht miljoen stierven door vijandelijke acties, honger of ziekte. Het verhaal van de Britse paarden in oorlogstijd werd bekend dankzij Michael Morpugo's boek War Horse welke ook in het theater en op film vertoond is.

Blackie werd, naar wat men denkt, geboren in 1905 en diende in de '275th Brigade Royal Air Field Artillery 'A' Battery - 55th West Lancashire Division". Zijn ruiter was Luitenant Leonard Comer Wall, een oorlogspoeet uit Kirby. Wall gaf in zijn testament aan dat, mocht hij de oorlog niet overleven, Blackie met zijn medailles en versieringen begraven zou moeten worden.

Wall stierf in Ypres in juni 1917 op twintigjarige leeftijd. Op het moment van zijn dood zat hij op Blackie. Ondanks zijn verwondingen overleefde Blackie het ongeluk en diende andere soldaten gedurende de rest van de oorlog.

De moeder van Wall haalde na de oorlog Blackie terug naar Engeland waarmee hij een van de weinige paarden was die terugkeerde na de oorlog. Hij werd uitgeleend aan de 'Territorial Riding School' te Liverpool tot 1930 toen hij met pensioen ging. Hij stierf in december 1942 op 37-jarige leeftijd. "Blackies dood heeft door geheel Engeland het nieuws gehaald" geeft Historic England aan. "Van de Liverpool Daily Post tot de Gloucester Citizen, de Portsmouth Evening News en de Dundee Evening Telegraph."

Het graf is het eerste van 2500 Herdenkingsplekken van de Eerste Wereldoorlog wat deze status heeft gekregen. Hiernaast komt ook 'War Horse Memorial' volgend jaar met zijn eigen monument. "Het is honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar eigenlijk is erkenning voor de paarden al te laat. Het graf van Blackie is een mooie eerste stap." aldus Alan Carr, directeur van War Horse Memorial. Historic England geeft aan dat, ondanks dat ze er wel zijn, ze niet nog meer Paardengraven de status van Erfgoed gaan geven.

Blackie's graf is te vinden in Halewood op het terrein van de RSPCA, nabij Liverpool.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Elisa2

Berichten: 26413
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Graf van oorlogspaard benoemd tot Engels Historisch Erfgoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 18:17

Mooi gebaar inderdaad voor de erkenning van het vele paardenleed wat plaats gevonden heeft in de oorlogen.

Mooi verhaal ook dat dit dier het wel overleefd heeft en uiteindelijk nog zo'n respectabele leeftijd behaald heeft.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

webster543

Berichten: 2874
Geregistreerd: 06-08-07
Woonplaats: België

Re: Graf van oorlogspaard benoemd tot Engels Historisch Erfgoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 20:39

Prachtig!

Zoals op het monument in Londen staat geschreven
“They had no choice “

Ze zijn er op zich niet veel mee, maar de erkenning op zich doet deugd!

Insta : @aristo_dressage
“Pat the horse, slap yourself and do it again” Carl Hester


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: El75, Facebook, Larabeckers, Shettepret en 14 bezoekers