Don VHP Z verkozen tot Landbouwleven paard van het jaar

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13715
Geregistreerd: 20-04-16

Don VHP Z verkozen tot Landbouwleven paard van het jaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-17 14:10

Landbouwleven
Springen

Afbeelding
Harrie Smolders en Don Vhp Z. Foto door aniek1985

De kogel is door de kerk. Niet geheel onverwacht en al zeker niet onverdiend is Don VHP door de lezers van Landbouwleven verkozen tot Paard van het Jaar 2017.

De donkere vos was onder het zadel van de Nederlander Harrie Smolders alomtegenwoordig afgelopen jaar. In Shanghai sprong het duo al in de prijzen en afgelopen weekend op het CHI in Genève was dat niet anders. Om maar aan te tonen dat de hengst vooral ontzettend uitblinkt in regelmaat.

Don VHP Z zag dertien jaar geleden het levenslicht bij wijlen Guy De Schuymer uit het Vlaams-Brabantse Diest. Hij was het resultaat van de kruising van topvererver Diamant de Sémilly met de Voltaire-dochter Sara van het Parelshof. Deze Sara is onder andere ook de moeder van Carlos VHP Z (ook bekend als HH Carlos), een nakomeling van Chellano Z die met McLain Ward alles heeft gewonnen wat er te winnen viel en die een kleine maand geleden op pensioen is gegaan.

Don VHP komt dus uit een goed nest, maar waar zijn halfbroer Carlos een snelheidsduivel is, zijn het vooral Don’s vermogen en voorzichtigheid die hem uniek maken. De hengst blinkt uit in regelmaat, met onwaarschijnlijk veel nulrondes tot gevolg. “Het is echt een paard waar je op kan bouwen”, omschrijft zijn vaste ruiter Harrie Smolders het. Nochtans stond het niet altijd in de sterren geschreven dat Don het zou maken op het hoogste niveau. De carrière van de voshengst begint in 2006 wanneer hij door de Brit Cyril Light wordt gekocht rechtstreeks bij de fokker. Eens hij vier jaar is neemt Louise Simpson plaats in het zadel. Hoewel het duo vaak foutloze rondes realiseerde, blijft de hengst op dat moment nog onder de radar. Het was dus allesbehalve zeker of hij het zou maken in de grote sport. Don is een groot paard met als gevolg dat hij laat rijp was. Eens zijn tijd gekomen was, toen hij een jaar of zeven oud was, kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Met Shane Breen in het zadel won hij onder andere een proef voor zevenjarigen in Portugal en vandaaruit ging het dan naar Hickstead waar hij als achtjarige voor de eerste keer meeliep op vijfsterrenniveau. Dat laatste verliep niet zonder succes.

Na zijn overtuigend optreden in Hickstead was de vraag naar de grote koffievos dan ook niet meer te houden en werd het Amerikaanse Copernicus Stables de nieuwe eigenaar. Deze Amerikaanse stal werkt vaak samen met Axel Verlooy en zo kwam diens stalruiter Harrie Smolders in het zadel terecht. En de rest is geschiedenis. Met Smolders als ruiter boekte Don ook voor het gezegende jaar 2016 al een aantal opmerkelijke resultaten met onder andere winst in de Global Champions Tour van Rome in 2016, maar dit jaar sloeg werkelijk alles. Een kleine greep uit de vele hoogtepunten vertelt ons dat de bij het AES-goedgekeurde hengst goed was voor de winst in de Nations Cupfinale in Barcelona waar hij dubbel nul sprong. Verder was er de individuele zilveren medaille op het EK in Göteborg en waren er tweede plaatsen in de grote prijzen van Hamburg en Rome. In de Global Champions Tour van Parijs was er een derde plaats in de GP en de Rolex GP in Genève werd afgesloten op een fraaie vierde stek.

En alsof dat alles nog niet genoeg was, wint Don VHP als klap op de vuurpijl nu ook nog eens de titel Landbouwleven Paard van het Jaar 2017.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers