Omzet Limburgse paardensector gegroeid tot 175 miljoen

Moderators: Shanna, Dani, Murthul, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5156
Geregistreerd: 20-04-16

Omzet Limburgse paardensector gegroeid tot 175 miljoen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-17 09:25 Tip de Nieuwsredactie

AgriHolland
Economisch

Afbeelding
Foto door Verity

De jaaromzet van de paardensector in Limburg is sinds 2009 met 28% gegroeid tot 175 miljoen euro. Limburg telt 1.221 organisaties die geheel of gedeeltelijk werkzaam zijn in de paardensector. De sector is goed voor 870 betaalde arbeidsplaatsen die door 1.100 personen worden ingevuld. Naar verwachting investeert de sector de komende 5 jaar in totaal 88 miljoen euro, gemiddeld 18 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut in Utrecht in opdracht van de provincie Limburg naar de economische omvang en potentie van de Limburgse paardensector.

Limburg beschikt over 1.600 kilometer aan ruiter- en menroutes en heeft bijna 14.000 wekelijkse paardensporters. Gelet op het aantal vestigingen voor paardensport en maneges staat Limburg na Drenthe en Friesland op de derde plaats. Het aantal fokkerijen is echter aan het afnemen. Het aantal paarden en pony’s in Limburg schommelt rond de 33.000. Ruiters roemen het voorzieningenniveau in Limburg en veel paardenexperts zijn afkomstig uit deze provincie. Limburg huisvest gerenommeerde paardenbedrijven en fokkers. Bovendien heeft Limburg met evenementen als Jumping Indoor Maastricht, de nationale en internationale menwedstrijden op Grandorse en de internationale springwedstrijden op Equestrian Centre de Peelbergen in Horst aan de Maas ook op het gebied van paardensportevenementen een stevige positie.

Ter versterking van de Limburgse paardensector adviseren de onderzoekers de provincie en Limburgse gemeenten om te streven naar een ‘paardeninclusief’ beleid door de paardensector in beeld te houden bij belangrijke economische, ruimtelijke en sociale vraagstukken. De internationale paardenhandel kan versterkt worden door de regelgeving voor grensoverschrijdende handelstransacties te versoepelen. Ook de aansluiting van het hippisch onderwijs op de arbeidsmarkt kan beter, net als het promoten van de paardensport, concluderen de onderzoekers.

Daarnaast stellen de onderzoekers voor om te werken naar een (groter) topsportevenement. Er is de wens om een hippisch evenement te organiseren dat een nog hogere status heeft dan Jumping Indoor Maastricht nu heeft. Twee mogelijke opties om dit te bereiken: het upgraden van JIM tot een vijfsterrenevenement of het realiseren van een ander evenement van grote internationale allure.

Klik hier voor het rapport van de Provincie Limburg.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers