De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10740
Geregistreerd: 20-04-16

De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-17 11:42 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl / spaanserijschool.nl / Wikipedia
Evenement

Afbeelding
Foto door dinopino

Wie kent ze niet, die prachtige witte lippizaners die aan de hand en onder het zadel de prachtige oefeningen van de klassieke dressuur tonen? Volgende week komen deze witte paarden en hun berijders van de Spaanse Rijschool naar Nederland. Op 27, 28 en 29 oktober zullen zij hun kunsten vertonen in Ahoy.

De Spaanse Rijschool
De Spaanse rijschool is zelf gevestigd in Wenen. Het is een van de oudste scholen voor het opleiden van paarden. Het instituut wordt voor het eerst in 1565 genoemd en is hiermee de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. De "Winterreitschule", de barokke rijzaal die onderdeel uitmaakt van de Hofburg, stamt uit 1735. Oorspronkelijk was de Spanische Hofreitschule eigendom van de keizerlijke familie, en diende om de adellijke jeugd te leren paardrijden, om paarden te trainen als rij- en paradepaard voor de hoge hofadel, en voor representatiedoeleinden. Tegenwoordig is het een toeristische attractie geworden. De Spaanse Rijschool is vanwege de eeuwenlange, vaak mondelinge overlevering van de oude trainingsmethodes uit de 17e en 18e eeuw, de "schatbewaarder" van de Klassieke Rijkunst.

Hoewel de naam doet vermoeden dat de school in Spanje te vinden is, ligt hij midden in het oude centrum van de Oostenrijkse hoofdstad. De naam Spaanse Rijschool verwijst naar twee dingen. Ten eerste de herkomst van de paarden: men reed van oudsher voornamelijk paarden met een Spaanse achtergrond, veelal uit eigen fokkerij: de Lipizzaners. Daarnaast bevonden zich in de 16e en 17e eeuw veel Spaanse hovelingen aan het Habsburgse hof in Wenen, waaronder verschillende Spaanse rijmeesters die in de keizerlijke ("Spaanse") rijschool werkten.

Lippizaner
Naar traditie rijdt men slechts hengsten: de merries die de volgende generatie moeten leveren staan tegenwoordig in de Oostenrijkse stoeterij Piber, in Stiermarken. Als jonge hengsten van 4 jaar worden aangewezen voor gebruik in de Hofreitschule, hier staat hen een lange opleidingstijd te wachten. Pas 8 jaar later, als ze 12 zijn, bereiken ze het hoogste niveau, waarna een jarenlange verfijning en verbetering plaatsvindt. Door de voorzichtige opbouw kan een paard lang mee: hengsten van 25 in de rijschool zijn geen uitzondering. Alleen de hengsten met de beste prestaties en afstamming mogen op oudere leeftijd terug naar de stoeterij in Piber om als dekhengst te dienen.

De Lipizzaners, in ouder Duits ook wel "Lippizaner" genoemd, zijn meestal schimmel, maar ook bruinen, donkerbruinen, zwarten en een enkele vos en valk komen voor. Voor de hedendaagse traditie in de Spaanse Rijschool worden vrijwel enkel de schimmels gebruikt. Traditioneel wordt wel altijd een bruine hengst aangehouden. Het ras kent zijn oorsprong in de voormalige Habsburgse hofstoeterij te Lippiza (Lipica, Lipizza), gesticht in 1580 en thans in Slovenië gelegen. Deze stoeterij was van origine de leverancier van rij-, koets-, strijd- en paradepaarden voor het aartshertogelijk hof in Graz, later voor het keizerlijke hof in Wenen. De origine van de fokkerij voert terug op paarden van Spaanse afkomst, direct of indirect.

Klassieke dressuur
Jarenlang oefenen de Lipizzaners de verschillende gymnastische oefeningen, gericht op het sterker en elastischer maken van het paardenlichaam. Met als doel het correct kunnen dragen van de ruiter door het onderbrengen van de achterhand en het ontspannen opwelven van de rug. De oefeningen zijn in principe niet anders zijn dan bij een modern dressuurpaard. De klassieke trainingsmethodiek en doelstelling wijkt echter iets af van de eisen van de hedendaagse dressuursport. De verzameling van het paard (de krachtenbundeling) en elegantie krijgt in de Spaanse rijschool meer nadruk dan de uitgestrekte gangen.

De volledige training van een paard tot op het hoogste niveau wordt in Wenen in drie fases onderverdeeld:
  • De remonte-training ("das Geradeausreiten") - het jonge groene paard (remonte) wordt zadelmak gemaakt en voorzichtig aan het dragen van het ruitergewicht gewend. Hierbij wordt geen enkele buiging of stelling van het paardenlichaam verlangd. Deze fase duurt meestal een half jaar.
  • De Campagne-school (die "Campagne-Schule") - het paard wordt langzaam maar gestaag gegymnastiseerd en sterker gemaakt, richting de verzameling. Het eindniveau is vergelijkbaar met het Nederlandse Z-niveau.
  • De Hoge School (die "Hohe Schule") - het paard wordt in de allerzwaarste oefeningen van de klassieke Hoge School-dressuur getraind.

Beroemd in Wenen is ook het zogenaamde "Werk aan de Hand" (Arbeit an der Hand) en het "Werk aan de Lange Teugel" (Arbeit am langen Zügel). Bij het eerste wordt het paard zonder ruiter op zijn rug, begeleid door een ruiter te voet, getraind in gymnastiserende zijgangen en voor de zwaarste verzamelde oefeningen. Wanneer het paard zo onbelast voldoende is getraind, kan hij dit met een ruitergewicht beter en sneller uitvoeren. Bij het "Werk aan de Lange Teugel" (Arbeit am langen Zügel) laat een volledig volleerd rijpaard alle zware dressuuroefeningen in stap, draf, galop, piaffe en passage zien, waarbij de ruiter niet óp zijn paard zit, maar er vlak achter loopt.

Optreden in Nederland
Zoals eerder vermeld treedt de Spaanse Rijschool op 27, 28 en 29 oktober op in Ahoy Rotterdam. Naast de Spaanse Rijschool vinden we een aantal Nederlandse combinaties in het voorprogramma.

Friezencarrousel Phaidra
Begon Phaidra ruim twaalf jaar geleden met een 4-tal, inmiddels telt het gezelschap maar liefst 16 paarden. Met deze carrouselgroep treedt Phaidra op bij vele grootschalige paardenevenementen in het land met de amazones steeds in een andere kledingstijl. Zodra de eerste opzwepende muzikale klanken van de kür worden ingezet, spitsen de indrukwekkende Friezen hun oren en galopperen zij de piste in.

Monique Moonen, kopruiter van de groep: "Voor ons is het steeds weer een uitdaging om te streven naar volledige synchronie. Met acht koppels op zestien paarden blijft dit natuurlijk heel moeilijk, maar dat maakt het iedere keer weer extra boeiend voor ons en voor het publiek. Onze naam 'Phaidra’ staat voor 'de schoonste, de mooiste’ en dat maken we waar met onze kür. Voor ons is het een bijzondere eer om in het voorprogramma van de Spaanse Rijschool in Ahoy te mogen optreden, we kijken er dan ook erg naar uit!"

Friesian Top Dressage Team o.l.v. Esther Liano
In de piste van de Ahoy Arena verschijnt het Friesian Top Dressage Team met 8 combinaties. Er wordt een adembenemende kür op muziek gereden. Daarnaast wordt het publiek verrast met een mystieke Zorro act onder leiding van Esther Liano. Op de klanken van de bekende muziek uit de film Zorro zullen twee Friese Hengsten in een Pas de Deux de harten van de toeschouwers weten te stelen met een oogstrelend schouwspel. Esther: "We vinden het geweldig weer in Ahoy te mogen optreden. Wij weten dat het publiek ware liefhebbers zijn van dressuur op het hoogste niveau en graag laten wij zien dat ook de Friese paarden in de top van de dressuursport thuishoren. Wij kijken er naar uit!”.

Bastiaan de Recht
Van oorlogspaard tot balletdanser op vier benen! Wat houdt de Klassieke Rijkunst nu precies in? En waarom lijken de oefeningen van de barokke Lipizzaners zo op onze hedendaagse dressuursport? Bastiaan de Recht legt het tijdens zijn fenomenale optreden in het voorprogramma van de Spaanse Rijschool in Ahoy haarfijn uit. De Recht: "Kunst is pas kunst als er harmonie, gevoel en optimale samenwerking is. Hiervoor moet je je als ruiter in het paard verplaatsen, weten wat zijn persoonlijke eigenschappen zijn en deze verder ontwikkelen zodat het paard iets extra's uitstraalt".

De 39-jarige Maestro sluit zijn optreden af met een schitterende 'Entre dos Artes’, een dans met zijn paard op de live klanken van de flamenco-gitaar. De bewegingen van het paard worden versterkt door de emotie in de muziek. De universele taal van de kunst: emotie, beleving en creativiteit. Samengesmolten tot één dans.

Bastiaan wordt in Ahoy bij dit alles bijgestaan door Atjan Hop, specialist in Klassieke Rijkunst en barokke paardenrassen en flamenco-gitaristen Eric Vaarzon Morel en Jeff Heijne.

Wil je meer weten of kaarten kopen voor deze prachtige show? Dit kan via https://www.spaanserijschool.nl/

Gerelateerd bericht:
[VN] De Spaanse Rijschool komt naar Amsterdam

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Jennanne

Berichten: 460
Geregistreerd: 29-08-16

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 13:27

ha, woon ik net in Wenen, komen ze naar Nederland :P

Toen ik 11 was ging ik met mijn ouders op vakantie naar Wenen ik moest per se naar de paarden toe. Dus mijn moeder was zo lief om met mij een rondleiding te doen. Prachtig vond ik het toen!

Nu vind ik het eigenlijk niet zo..De manier waarop die dieren worden gehouden, zo midden in de stad, vind ik niks. En dat al die toeristen de hele tijd de stal binnenkomen en ze aangapen lijkt me ook niet heel leuk voor die beesten.

Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening :)

MareVeer
Berichten: 181
Geregistreerd: 06-08-13

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 18:25

Ik ga erheen!
Op de zondag.. Wie nog meer?

miss_lizje

Berichten: 6151
Geregistreerd: 27-05-07
Woonplaats: Barendrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 18:31

ik ga op zaterdag. Cadeau gekregen voor mijn slagen.

[/list][/size]

moonsparkle
Berichten: 18202
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 20:08

Jammer dat ik het niet eerder wist

Wist je dat veel planten eetbaar zijn en dat sommige ook heel gezond zijn? Je leert er meer over tijdens een wildplukwandeling

darkangel23
Berichten: 100
Geregistreerd: 27-02-15

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 20:13

Ik ga op zondag met mijn zus. Heb er heel veel zin in.

zorro

Berichten: 8577
Geregistreerd: 19-02-05

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 20:36

Ik ga op vrijdag met een vriendin, super veel zin in!!

nimbletje
Berichten: 673
Geregistreerd: 25-01-08

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 20:37

Ik ga op zondag met mijn dochter van 8. Is een kadootje voor haar verjaardag!

Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt

roekes

Berichten: 653
Geregistreerd: 05-04-14
Woonplaats: Drenthe

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 20:40

Ik verzorg en train dagelijks 7 lipizzaners daar hoef ik dus niet voor naar rotterdam.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.

Getup

Berichten: 7646
Geregistreerd: 27-01-07

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 20:45

Deze kunnen misschien andere kunstjes :D , vermoed ik zo.

Ik twijfel al jaren. Ben te bang, dat het teveel plichtmatig kunstjes doen is. Terwijl dat waarschijnlijk/ hopelijk niet klopt. Ben benieuwd !

nelske164

Berichten: 188
Geregistreerd: 05-10-09
Woonplaats: Boxtel

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 21:06

Ik ben op vrijdag en zondag een van de ruiters van Phaidra! Echt zo gaaf om daar te mogen rijden, een droom die uitkomt!

Verzorgpony Bundy: M2+5, nu lekker met pensioen.
Verzorgpaard Amar: L1+1
Verzorgpaard Murano: L2 en Friezencarrousel Phaidra
http://www.instagram.com/jeanel_equestrian

pillow
Berichten: 5173
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 22:37

een paar jaar geleden ben ik ook geweest en vond het erg tegenvallen. Erg afgedwongen allemaal, geen happy atletes. De hele show was niet geweldig op 1 dressuur proef na.

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

Kayleigh__

Berichten: 1013
Geregistreerd: 19-02-09
Woonplaats: Soesterberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 23:26

pillow schreef:
een paar jaar geleden ben ik ook geweest en vond het erg tegenvallen. Erg afgedwongen allemaal, geen happy atletes. De hele show was niet geweldig op 1 dressuur proef na.

Eens. Ook een paar jaar geleden (in de Ziggodome) geweest en schrok ervan. Flink aan het trekken in de mond en allemaal afgedwongen oefeningen/kunstjes. Enorme afknapper. :(

_Zoe

Berichten: 1539
Geregistreerd: 12-03-14
Woonplaats: Rotterdam

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-17 23:35

Ik ga vrijdag met m'n moeder, ben erg benieuwd. Berichten hierboven maken me wel beetje bang haha.

https://www.instagram.com/zomora.horses/
They don't judge, gossip or lie. Horses, our true friends. He might only be here for a part of your life, but for him you are his whole life :+:

Ricie

Berichten: 3488
Geregistreerd: 04-06-14
Woonplaats: Veenendaal

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 02:00

Nu zag ik hem gister voorbij komen op vakantieveilingen. Maar kan hem nu helaas niet meer vinden.

Soms stream ik games, soms niet....en soms....vliegt daar dan zomaar wat strooigoed rond. Twitch: https://twitch.tv/ricietjuh

FelineNanet

Berichten: 1622
Geregistreerd: 03-09-11

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 12:28

Ik zou gaan op vrijdag tot de uni bedacht een tentamen te houden tot half 8. Erg jammer...

Nikita <3

idion
Berichten: 35
Geregistreerd: 31-03-09
Woonplaats: Wormer

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 14:03

Ik ga zondag. Kado voor me nichtje. En stiekem wou ik het zelf ook nog een keer zien.
Volgens mijn 20 jaar terug in Ahoy geweest. Toen vond ik dat mee vallen en werd er toen veel aan de lange lijnen gewerkt
Hoop ook dat het meevalt met dat getrek.
We gaan het meemaken.

Ingrid_92

Berichten: 2607
Geregistreerd: 20-05-12
Woonplaats: Stellendam

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 18:25

Ik ben in 2008 of 2009 geweest, weet niet meer precies. Maar toen vond ik het ook héél erg tegenvallen. Veel open monden, gesjor aan het bit en kinnen op de borst, afgedwongen kunstjes doen. Niet voor herhaling vatbaar iig.

pillow
Berichten: 5173
Geregistreerd: 23-09-11
Woonplaats: naast het drents friese wold

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 20:07

Kayleigh__ schreef:
pillow schreef:
een paar jaar geleden ben ik ook geweest en vond het erg tegenvallen. Erg afgedwongen allemaal, geen happy atletes. De hele show was niet geweldig op 1 dressuur proef na.

Eens. Ook een paar jaar geleden (in de Ziggodome) geweest en schrok ervan. Flink aan het trekken in de mond en allemaal afgedwongen oefeningen/kunstjes. Enorme afknapper. :(

Ja in Ziggodome met dat "geweldige" commentaar van Anky

Faja V. Modim M. Franzi V. Vento x Max

Benthhh
Berichten: 1888
Geregistreerd: 09-06-10
Woonplaats: Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 20:17

Jennanne schreef:
ha, woon ik net in Wenen, komen ze naar Nederland :P

Toen ik 11 was ging ik met mijn ouders op vakantie naar Wenen ik moest per se naar de paarden toe. Dus mijn moeder was zo lief om met mij een rondleiding te doen. Prachtig vond ik het toen!

Nu vind ik het eigenlijk niet zo..De manier waarop die dieren worden gehouden, zo midden in de stad, vind ik niks. En dat al die toeristen de hele tijd de stal binnenkomen en ze aangapen lijkt me ook niet heel leuk voor die beesten.

Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening :)


Wat ik begrepen heb toen ik met school daar en in Piber (stoeterij vd lippizaners) geweest ben, is dat ze rouleren. Paar weken/maanden daar in Wenen idd, daarna voor een flinke tijd naar Piber waar ze meer (vrije) ruimte hebben en zo maar door.
Dat rouleren ze dan ook met andere groepen.

Edit
Omg in Wenen wonen :j

Wave after wave

lideli

Berichten: 2007
Geregistreerd: 21-03-10

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 20:23

Jeeeej ik heb net kaartjes geboekt voor de vrijdagavond :j
Ik ga samen met mijn moeder :)

[ITP] Pony liefde
Diablo, River & Archie <3

Cowgirl

Berichten: 23143
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 21:01

Mijn mam kwam ook ineens dat ze via via kaarten kon krijgen en of ik mee wilde.

Dus wij gaan zondag...lekker ouderwets met mijn moeder naar een paardenevenement...dat is al heeeeeellll lang geleden . (Whitaker/Milton tijd)

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Jennanne

Berichten: 460
Geregistreerd: 29-08-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 21:09

Benthhh schreef:
Jennanne schreef:
ha, woon ik net in Wenen, komen ze naar Nederland :P

Toen ik 11 was ging ik met mijn ouders op vakantie naar Wenen ik moest per se naar de paarden toe. Dus mijn moeder was zo lief om met mij een rondleiding te doen. Prachtig vond ik het toen!

Nu vind ik het eigenlijk niet zo..De manier waarop die dieren worden gehouden, zo midden in de stad, vind ik niks. En dat al die toeristen de hele tijd de stal binnenkomen en ze aangapen lijkt me ook niet heel leuk voor die beesten.

Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening :)


Wat ik begrepen heb toen ik met school daar en in Piber (stoeterij vd lippizaners) geweest ben, is dat ze rouleren. Paar weken/maanden daar in Wenen idd, daarna voor een flinke tijd naar Piber waar ze meer (vrije) ruimte hebben en zo maar door.
Dat rouleren ze dan ook met andere groepen.

Edit
Omg in Wenen wonen :j


nu je het zegt....kan me inderdaad ook zoiets herinneren!

Haha ja, is wel tof :D

mala26

Berichten: 4730
Geregistreerd: 05-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 21:11

Ik ga op de zaterdag. Ben jaren geleden ook geweest. Vond het toen erg leuk. Dus ben benieuwd wat ik er nu van vind

Fog on her glasses, From the still steaming tea, A book in her hand, As she casually reads.
A catch in her breath, As the Climax grows near, She's deaf to the world : The book's all she can hear.
She's completely lost now, or perhaps she is found,
In this strange paper world
That's far from the ground.

Saaams

Berichten: 12384
Geregistreerd: 20-01-10

Re: De Spaanse Rijschool in Ahoy Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-17 21:17

Ik ga ook zaterdag met een groepje van stal.

Laerkens Beauty L1+2 dressuur

[o]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers