[BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Moderators: Warboel, MirandaT, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Joysieee

Berichten: 1099
Geregistreerd: 12-05-12
Woonplaats: Delfgauw

[BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-17 21:54 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Bokt community, Blog
Afbeelding


Bokker Joysieee is uitgenodigd door de Nieuwsredactie om te bloggen. Ze is 16 en blind. In haar blogposts vertelt ze over haar leven als blinde tussen de paarden.


Als ik aan mensen vertel dat ik nog steeds met de paarden bezig ben krijg ik eigenlijk altijd dezelfde vraag: hoe doe je dat? Tijd om dat te verduidelijken!

Als ik mijn rijkleding aan heb getrokken is het tijd om mijn spullen te pakken. Het eerste deel is simpel: mijn cap en laarzen. Die liggen eigenlijk altijd op dezelfde plek. Mijn cap in mijn kamer en mijn laarzen buiten. Ik heb geluk dat mijn zusjes nog geen leren rijlaarzen hebben. Dan was het uit elkaar houden een stuk moeilijker geweest. Vervolgens ga ik op zoek naar Baila haar spullen. Dat is al een stuk lastiger. Op dezelfde plaats liggen namelijk ook de spullen van onze andere paarden. Het goede hoofdstel vinden is het makkelijkst. Baila heeft namelijk een Micklem hoofdstel. Die voelt heel anders dan de hoofdstellen van de andere paarden. Het zadel is wat lastiger. Het zijn allemaal dressuurzadels. Meestal voel ik aan de achterkant van het zadel. Op het zadel van Baila zit aan de achterkant een ijzeren plaatje. Dat is wel eens moeilijker geweest; Baila heeft dit zadel pas sinds 3 weken. Daarvoor had ze precies hetzelfde zadel als het paard van mijn moeder. Toen kwam het regelmatig voor dat ik de verkeerde meenam en daar pas achterkwam als ik hem op de rug legde, oeps. Een dekje zoeken is dan weer makkelijk. Omdat ik nog een klein beetje kleur kan zien, is het niet lastig om de goede te vinden. Zo, dat was de voorbereiding. Op naar de wei!
 
’s Zomers staan onze paarden op de zomerwei. Meestal rijden we daar met de auto heen, maar het komt ook wel eens voor dat we met de tandem gaan. Dat ziet er volgens mij aardig raar uit. Dan ben ik samen met de verzorgster van mijn moeder's paard (en tevens beste vriendin) en moeten we dus spullen voor twee paarden meenemen. Twee zadels bovenop elkaar op het voorste stuur, dekjes in de fietstassen (waar ze trouwens echt niet in passen) en de hoofdstellen om mijn schouders. Wij hebben onze caps en laarzen dan al op en aan. Kun je je bedenken hoe gek dat er uit ziet? We worden vaak  lacherig aangekeken, volgens degene waarmee ik samen ga.
 
Goed, en dan zijn we bij de wei. Paard vangen. Hoe? Het ligt maar net aan Baila haar bui. Er zijn dagen dat ze gewoon naar me toe komt lopen, maar als ze er geen zin in heeft… Ik kan haar natuurlijk even laten vangen door degene waarmee ik bij de wei ben, maar ik ben een beetje eigenwijs. Dat wil ik zelf doen, want ik vind dat ik dat prima kan. "Naar  links", "en dan nu een beetje naar rechts", "nu nog een stukje rechtdoor en dan ben je er!" Gelukt, paard in de pocket.

Poetsen is denk ik het makkelijkst van alles. Borstels uit elkaar houden is goed te doen op gevoel, en voelen of je paard schoon is ook. Een leuk feitje is dat ik nu precies weet waar alle bobbeltjes, deukjes en kuiltjes zitten. Als er iets verandert merk ik dat heel snel.
Een passend zadel is natuurlijk heel belangrijk voor iedereen en voor elk paard. Het voordeel is, dat als een zadel helemaal goed ligt, ik eigenlijk geen hulp nodig heb met opzadelen. Als je het zadel over de rug schuift voel je op een gegeven moment een soort klik. Dan ligt ‘ie goed. En dat is dus heel goed te voelen. Trust me, echt niet alles is moeilijker als je blind bent. Voor de riempjes van het hoofdstel geldt eigenlijk hetzelfde, dat hoef je niet te zien om te weten dat het goed zit.
 
En dan nu… de meest gestelde vraag: hoe doe je dat met rijden?
Om te beginnen: ik rijd nooit zonder dat er iemand bij me is. Dat is simpelweg gevaarlijk en ik heb die begeleiding langs de kant soms gewoon nodig om te weten waar ik ben.
Ik laat Baila altijd eerst stappen zonder dat ik de teugels echt vast heb. Ik heb haar geleerd dat ze dan gewoon de hoefslag moet volgen. Toen ze dat nog niet kon zijn we aardig vaak het hek in gereden. Omdat ze zelf haar rondje loopt kan ik ondertussen oriënteren. Daarbij kan ik goed gebruik maken van het kleine beetje kleur dat ik nog zie. Zijn er opvallende gekleurde dingen bij een bepaalde zijde of letter? Dan kan ik me via die dingen door de bak bewegen zonder gedesoriënteerd te raken. Van sommige voorwerpen weet ik dat ze er zijn, dus dan heb ik minder tijd nodig om te weten hoe het zit. Als er echter iets verandert, is het een stuk moeilijker.

Als ik mijn teugels heb opgepakt begin ik met het sturen. Daar helpt de persoon aan de kant dan mee. Die vertelt mij wanneer ik moet afwenden, wanneer ik op de helft ben, et cetera. Als we dat een paar keer herhaald hebben kan ik het ook zonder hulp wel aardig inschatten door Baila haar passen te tellen. In draf doen we eigenlijk gewoon hetzelfde.
Ik ben dus echt puur afhankelijk van op gevoel rijden en moet mijn paard echt vertrouwen. Dat is soms best lastig bij Baila. Die heeft veel vertrouwen van haar ruiter nodig, en als ik weer eens niet helemaal weet waar we zijn word ik onzeker en raken we soms even het vertrouwen in elkaar kwijt.
Maar ik klaag niet. Het gaat al zo veel beter dan toen we in juni weer begonnen.
 
Afzadelen is ook niet zo’n issue. Riempjes los, zadelhoes om het zadel, alles er afhalen en dan nog even wat lekkers geven. Daar heb je weinig zicht voor nodig.
 
Laatst heb ik ook op het weiland gereden. Zonder zadel nog wel, lekker gevaarlijk.. dat is weer een ander verhaal. Daar is niks aan de randen, daar zijn niet eens randen. Toen begon ik ook met Baila zelf laten lopen. Ondertussen telde ik haar passen en zei mijn moeder hoeveel stappen ze nog naar voren kon voor we moesten draaien. Aan het eind kon ik me best goed oriënteren en heb ik zelfs een galopje gedaan. Mijn moeder hield haar hart vast.
 
Nouja, dan was dit het ‘how to handle a horse when you’re blind’-stappenplan. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Tot volgende maand! 


Benthhh

Berichten: 259
Geregistreerd: 09-06-10
Woonplaats: Maartensdijk

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 00:52

Wat bijzonder om te lezen en superstoer dat je dat ook gewoon doet!

Wave after wave

suikermeisje

Berichten: 7619
Geregistreerd: 19-05-08
Woonplaats: Tiel

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 06:07

Wauw wat bizar zeg! Echt heel knap van je.

Volg m'n 3-jarige medisch & het beleren: [PP] [VOLG]Het leven van Jappeloe (v. Carrera)

Dakar Utopia (v. Cartano)ZZL+10 in 3 wedstrijden. PR: 239
Exspensive Z1+10

Svadilfari1

Berichten: 104
Geregistreerd: 28-07-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 06:39

Wat ontzettend leuk om te lezen. Super dat je zo een inkijkje geeft hoe het in de praktijk gaat. En daarmee ook aan anderen laat zien dat een beperking je niet altijd volledig hoeft te belemmeren Je wordt inderdaad echter wel uitgedaagd om je weg ( soms op andere manieren) te vinden en soms oefenen. Jee hee ; zo galop door het weiland, dat zal wel een fijn gevoel zijn geweest.

Das Glück der Erde, liegt auf dem Rücken der Pferde!

Art_Ificious

Berichten: 5249
Geregistreerd: 30-06-13
Woonplaats: op 7km van mijn paardje

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 06:41

Heel bijzonder. Vroeg me laatst al af hoe dat nu in zijn werk gaat. Bedankt om deze blog te schrijven een hele verduidelijking :)

xKatinkii
Berichten: 21
Geregistreerd: 12-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 06:47

Wauw supervet dat je je grootste hobby gewoon kunt blijven beoefenen! Ik lees altijd met zoveel interesse naar je blogs, ik volg ook je online blog.

A woman without a man is like a fish without a bycicle!

Rinkex

Berichten: 476
Geregistreerd: 03-09-14

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 06:50

heel gaaf om te lezen! ik maak het nu ook van dichtbij mee, een van mijn stal genootjes is ook blind! is echt fantastisch om te zien, dat jullie je niet laten stoppen :j

~Joy~

petraaken
Moderator FA, MD, VS, BEH, DRS

Berichten: 40065
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 07:22

Inderdaad erg interessant om te lezen.

Wat ik me af vraag hoe doe je dat met evenwicht vinden? Heeft dat een tijd geduurd?

Bonita_Bon

Berichten: 3094
Geregistreerd: 12-09-07
Woonplaats: Haarlem

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 08:11

Heel interessant, dankjewel voor je openheid!

Monique1963

Berichten: 974
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Hérault

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 08:16

Wat hartstikke leuk om te lezen! Fijn dat je dit met ons deelt.

Ooit heb ik een demonstratie westernrijden gegeven op Bartimeus(hage) in Doorn. Ik heb daar toen op de manege een rondleiding gekregen van een blinde jongen en waanzinnig interessant wat hij allemaal "zag" door zijn andere zintuigen te gebruiken. Hij liep zo zelfverzekerd rond zonder stok en wist alle paarden uit elkaar te houden. En zei zelfs als de paarden in een groep liepen ze uit elkaar te kunnen houden. Ik heb enorm respect voor jullie doorzetters!

Callas is mijn alles

Storm

Berichten: 16866
Geregistreerd: 05-06-02
Woonplaats: Waalwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 08:18

Mooie blog! Ik ben zelf blind aan mijn rechteroog en zie voor de helft met mijn linkeroog. Dat is dus nog prima te doen bij jou vergeleken.
Fijn dat je ons wilde vertellen hoe jij alles doet met je paard. Maar als je paard nu schrikt en wegdraait, val je er dan sneller af of is je evenwicht er dan wel op tijd bij?

'What if I fall?'
'Oh but my darling, what if you fly?'

NathalietjeB

Berichten: 16726
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-17 22:51

Ik mis echt een filmpje hier van, (een soort van welcome in my world)
en eigenlijk is het echt zo mooi dat je zo kunt genieten van de paardensport
.
Jij luistert en voelt met je paard samen, eigenlijk zou elke ruiter dat moeten doen, het echte samenspel onder elkaar (voelen tellen luisteren).

Milkyway van woodystables

Shanna

Berichten: 11829
Geregistreerd: 13-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 11:38

Maar goed dat je niet zo'n grapjas hebt die wegrent als je met een halster aan komt zetten! :D
Zoals jij het doet beschrijven is het gewoon echt makkelijk voor jou, respect hoor!
Ben je altijd al blind/ zeer slechtziend geweest of is dat later gekomen? Hoeveel procent heb je nog wel zicht (omdat je wel kleuren kan onderscheiden)?

Bekijk mijn online portfolio op http://www.shannajongkind.nl of op mijn facebookpagina!

soesita

Berichten: 3237
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 12:06

Het blijft moeilijk om voor te stellen (we doen echt zo veel met onze ogen! :oo ) maar het geeft wel een beetje een idee.
Het moeilijkst zou ik denk ik de afhankelijkheid vinden. Voor mij is het grootste genot van paardrijden alleen met mijn paard te zijn en daar volledig in te kunnen opgaan. Dat zou ik denk ik nog het meeste missen.

Heb je wel eens gevaarlijke situaties gehad doordat je niet kan zien? Ik bedoel dan situaties waarin de lichaamstaal van de paarden je had kunnen waarschuwen?

Joysieee

Berichten: 1099
Geregistreerd: 12-05-12
Woonplaats: Delfgauw

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-09-17 17:18

Bedankt voor alle leuke reacties! :D
Inmiddels heb ik eigenlijk geen problemen meer met mijn evenwicht. Ik heb het nog niet meegemaakt dat Baila wegsprong, dus ik weet niet of ik er dan eerder af zou vallen. Ik weet nog wel, dat toen ik er voor het eerst blind op zat, ik soms niet wist of ze nou vooruit of achteruit liep. Toen ging het niet zo heel goed qua evenwicht, dat was eigenlijk best eng. Maar toen scheen de zon ook Dus dat speelt dan ook mee.

Nee, ik ben zeker niet al mijn hele leven blind. Pas sinds december 2016. Mijn ene oog ziet nog ongeveer 5%, de ander ziet niks. Maar door mijn onregelmatige hoornvliezen zie ik met mijn 5% oog overdag in zonlicht eigenlijk ook gewoon niks Ik rijd dus eigenlijk altijd als het al begint te schemeren. En soms kan een zonnebril ook nog wel een beetje helpen. Het is namelijk toch wel heel fijn om nog een klein beetje kleur te zien.

Ik heb eigenlijk nog geen gevaarlijke situaties meegemaakt. Ik weet dat ik niet tussen mijn twee paarden moet gaan staan, omdat ze dan om mij gaan vechten. Verder zijn het eigenlijk enorme goedzakken die niet zullen aanvallen oid. En als ze iets eng vinden voel je de spanning echt heel duidelijk, dus daar is eigenlijk ook geen lichaamstaal voor nodig. :)

[center]Happy & Baila Bien (v. Krack C) <3
http://www.blindpaardenmeisje.wordpress.com

Sieltjuh

Berichten: 11583
Geregistreerd: 30-05-02
Woonplaats: Oost-Souburg

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 19:26

Wauw Joys, respect met hoe je omgaat met de situatie. Ik heb net een stukje op je blog gelezen en je bent wel heel plotseling je zicht kwijtgeraakt. Ik vind het heel erg knap hoe positief je hier mee omgaat (tenminste, zo haal ik het uit je blog en je berichten hier).
Heel leuk dat je ons wat inzicht geeft op hoe je met je paarden omgaat en erg dapper dat je er gewoon opstapt :)

"All the things we've lost, will teach us see the pretty things in life" ღ - Krezip - Sweet Goodbyes
            I stepped on a cornflake, so I guess I'm a cereal killer...

Anoukloves_
Berichten: 558
Geregistreerd: 24-01-10

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 19:48

Zoveel respect! Zo knap en dapper! :wow: _/-\o_

TurboTinker

Berichten: 14694
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Meppel

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 19:57

Leuk om zo te lezen. Ik had ooit een stalgenootje die ook blind was en op hoog niveau reed. Die zag wel als ze de stal uitliep met de kruiwagen bijv. Maar de stal vanaf buitenaf inlopen resulteerde nog wel eens in een aanvaring met de muur.

Ik vind het knap. Vooral lekker genieten!

Hoe komt het dat je je zicht kwijt bent? En hoe doe je dat bijv. Met school?

-22.6

antje_vip

Berichten: 8612
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 20:08

Gaaf om te lezen!

Lang niet alle asieldieren zijn beschadigd voor het leven. Op zoek naar kat/hond/knaagdier/vogel? Kijk eerst even hier! https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/
Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D

Kalender7
Berichten: 640
Geregistreerd: 08-03-15
Woonplaats: Omgeving Amsterdam

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-17 22:26

Jeetje wat gaaf zeg dat je dit gewoon nog doet! Heel interessant is het om te lezen!

CandyArmando
Berichten: 91
Geregistreerd: 04-03-17

Re: [BLOG] Blind tussen de paarden. Hoe doe je dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-17 13:25

wat heb ik enorm veel respect voor jou! <3 maar wees toch voorzichtig!! :(:)

Sunny8

Berichten: 32
Geregistreerd: 12-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-17 09:13

Wat interessant om te lezen, echt superknap dat je dat allemaal doet!

Something seems unpossible until it's done


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie