Przewalskipaarden dankzij Nederlanders in Mongolië

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10842
Geregistreerd: 20-04-16

Przewalskipaarden dankzij Nederlanders in Mongolië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-17 12:35 Tip de Nieuwsredactie

*Flevo-landschap
Overige

Afbeelding
Przewalskipaarden in Mongolië. Foto door Garrett Ziegler.

Documentairemakers uit Mongolië waren zondag te gast in Natuurpark Lelystad van Het Flevo-landschap, de plek van waaruit 50 Przewalskipaarden weer zijn uitgezet over de steppes van Mongolië. Inge Bouman, een van de initiatiefnemers van het herintroductieprogramma, nam de Mongoliërs met haar verhalen mee op sleeptouw.

Natuurpark Lelystad belangrijke rol in herintroductie oerpaard
Natuurpark Lelystad wordt wel eens bestempeld als het grootste geheim van Flevoland. Voor vele Nederlanders is het natuurgebied onbekend, maar wie er eenmaal geweest is zal beamen dat het er prachtig is. Het natuurgebied van stichting Het Flevo-landschap mag dan misschien onbekend zijn in ons eigen land, in Mongolië is het park beroemd. Lelystad was namelijk een belangrijke spil in het herintroductie- en fokprogramma van het Przewalskipaard. Vanuit Lelystad werden in 1992 de eerste Przewalskipaarden, nadat de laatste daar in 1968 werd gezien, weer uitgezet over de steppes van Mongolië.

Inmiddels lopen er nu weer enkele honderden Przewalskipaarden rond in Mongolië. Het heilige dier is weer in zijn thuisland dankzij de inspanning van Annette Groeneveld, Jan Bouman en Inge Bouman. Het drietal startte in de jaren zeventig een fok- en herintroductieprogramma. Kort gezegd hield dat in dat ze op zoek gingen naar de nog raszuivere Przewalskipaarden die werden gehouden in dierentuinen en wildparken. Paarden van over de hele wereld werden “verzameld” in Natuurpark Lelystad. Daar moesten de dieren verwilderen door onder andere zelf te grazen in een semi natuurlijk gebied en er werden kuddes geformeerd. De eerste groep verhuisde in 1992 naar Mongolië. Er zijn daarna nog een viertal transporten vanuit Lelystad geweest. De laatste in 2000.

Het Przewalskipaard (Takhi)
Het Przewalskipaard is een kleiner, maar robuust paardensoort. Het is het enige oerpaard dat nog bestaat. Het przewalskipaard wordt in Mongolië Takhi genoemd, wat heilig betekent. Zijn naam dankt het paard aan zijn ontdekker, kolonel N.M. Przewalski. De stamboom van alle nu levende przewalskipaarden is gebaseerd op een beginaantal van 13 dieren.

Herintroductie van meerdere diersoorten vanuit Het Flevo-landschap
Er leeft ook nog een kudde van 10 paarden in Natuurpark Lelystad. Ze leven in een gebied van 40 hectare, samen met wisenten. In het Natuurpark wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden, naast de herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië, door de herintroductie van wisenten in Spanje, Rusland en Letland. Ook de introductie van de bever in de Biesbosch slaagde (mede) dankzij de inspanning van Het Flevo-landschap in Natuurpark Lelystad. De bevers in het Natuurpark plantten zich voorspoedig voort en waren een welkome aanvulling voor de moeizaam startende populatie in de Biesbosch.

Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad is een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap. Er leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisenten, Przewalskipaarden, otters, bevers en Pater Davidsherten. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wilde zwijnen, edelherten, elanden en ooievaars zwerven er rond. Natuurlijk ontbreekt de ‘echt wilde’ fauna niet. Overal in het park zijn reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen waar te nemen. De vogelbevolking in dit afwisselende landschap, met vooral loofhout, is bijzonder rijk.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


sanso

Berichten: 5476
Geregistreerd: 20-12-10
Woonplaats: Timboektoe

Re: Przewalskipaarden dankzij Nederlanders in Mongolië

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-17 12:43

Erg leuk natuurpark, ooit een keer per toeval geweest maar zeker de moeite waard!

NathalietjeB

Berichten: 17249
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: ergens

Re: Przewalskipaarden dankzij Nederlanders in Mongolië

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-17 10:21

Ben dr ook al x geweest erg leuk park..zeker de moeite waard


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dala8, heleen06, Janneke2, Kashmino, Knikmops57, Loretta, Lotte_Pepper, Maaaarije, MKuijt, Ubermetrics, Zick_Zack, ziechriet en 20 bezoekers