[BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Novalues

Berichten: 1221
Geregistreerd: 12-09-07
Woonplaats: Leiden

[BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-08-17 16:14 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl
Bokt community


Een vliegende start bleek toch een iets té vliegende start te zijn. In slechts 100km/9,5 uur rijden werden maar liefst 11(!) time penalties uitgedeeld. Dat is bij uitstek een record op één dag, helaas. Om te beginnen zijn er een tweetal tijdstraffen van drie uur uitgedeeld aan Ceri en Jennifer voor rijden buiten rijtijd. Vermoedelijk waren ze van plan om buiten te slapen, maar besloten ze toch door te rijden, waardoor ze pas na half negen U3 binnenreden. Rijden buiten rijtijd wordt zwaar bestraft omdat zodra het donker wordt de veiligheid voor zowel de ruiters, de paarden als de crew in het geding is. Ondanks dat tijdstraffen absoluut geen pretje zijn, is het wellicht een goed idee geweest achteraf gezien, aangezien bij de start van dag 2 een zware storm overtrok, waardoor ruiters zelfs zijn geadviseerd (of verplicht?) niet verder te rijden en te wachten tot de storm voorbij was. Omdat de storm vrij lokaal was, hadden de ruiters op U1 en U2 de kans om wat dichterbij te komen. Maar halverwege de tweede dag had dit weinig consequenties. De eersten die U5 binnenkwamen waren Marie, Ed, Rebecca, Barry en Leslie. Hieruit blijkt ook maar weer dat alle tijd om te rijden benutten niet altijd zorgt voor voorsprong: met nog een half uur op de klok besloot Leslie gisteravond door te rijden en te overnachten bij locals halverwege. Ook zij werd geteisterd door de storm waardoor ze mogelijk vertraging opliep met het grazen en later zadelen van haar paard. Op de steppe sta je er toch alleen voor en deze paarden zijn niet altijd zonder handschoentjes aan te pakken.

Afbeelding

Naast de tijdstraffen voor rijden buiten rijtijd zijn er op de eerste dag ook een schrikbarend hoog aantal vetpenalties van twee uur uitgedeeld, ook hiervoor maar liefst 11. Vetpenalties worden uitgedeeld wanneer de hartslag van het paard niet snel genoeg zakt, paarden kreupel zijn of de hydratie of darmgeluiden slecht zijn. Het is lastig te gissen waarom dit het resultaat was van de eerste dag, maar enkele speculaties zijn dat de zeer slechte winter (die echt als ramp wordt omgeschreven) een grote aanslag is geweest op zowel de paarden als het vee, waardoor de dieren minder fit zijn. Daarnaast lijkt het veld dit jaar behoorlijk competitief: veel ruiters zijn daar om het beste uit de kan te halen qua prestatie, waardoor de dieren misschien te veel worden gepusht of er risicovolle routekeuzes worden gemaakt waardoor de ruiters soms in lastiger terrein komen dan dat de bedoeling was. Veel oud-derby ruiters betreuren dit hoge aantal tijdstraffen, maar zijn ook realistisch: na de eerste dag heeft iedereen wat meer gevoel ontwikkeld hoe je deze paarden moeten rijden, waardoor hopelijk de vetpenalties (met name in deze maten) uitblijven. Dit bleek later ook: de Australische veterinair Cozy complimenteerde frontrunners Leslie en Rebecca met hun zorgvuldige rijden en horsemanship.

Afbeelding

Helaas is er nog meer triest nieuws: de eerste ruiter heeft met nog geen 35km in het zadel de race moeten verlaten. Vlak voor Urtuu 1 kwam de oudste deelneemster, Julia van 65 uit de VS, ten val waarbij ze vermoedelijk haar ribben gebroken heeft. Ter controle is zij dus vervoerd naar UB. Dit is natuurlijk de grootste nachtmerrie voor veel ruiters: op de eerste dag dusdanig ten val komen waardoor je race direct ten einde is. Rachel, die vermoedelijk bij haar was tijdens haar val gezien het feit dat zij gister ook maar weinig kilometers in het zadel heeft gemaakt, ging vandaag razendsnel, en zit ineens weer in de middengroep.

Jennifer had vanmorgen problemen met haar paard: het hoofdstel was afgeglipt en de pony ging ervandoor. Nadat zij zelf geprobeerd had het paard te vangen, moesten daar uiteindelijk de crew en de herder zelf aan te pas komen. Dit levert haar waarschijnlijk een 3 of 4 uur 'assistance' penalty op, maar bespaart haar verdere vertragingen en de kans op verlies van al haar kit. Dat laatste is overigens wel het geval bij Mark: hij verloor linksom of rechtsom zijn slaapzak. Hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft, is wel de vraag.

De storm en het slechte weer hielden niet op vandaag. Alle foto's die online verschenen, waren met een donkere grauwe lucht aan de horizon en verkleumde ruiters. Sommige ruiters besloten daarom 'deels' (traditionele Mongoolse jassen) te lenen van de lokale herders. Andere trokken hun poncho aan. Of dat daadwerkelijk zo'n goed idee is, heb ik mijn vraagtekens bij: deze paarden zijn niet gewend aan het knisperende geluid van regenjassen, laat staan het wapperen van poncho's. Een ritje kan hierdoor zomaar veel sneller afgelopen zijn dan gewenst.

Na een dag rijden is het veld erg verspreid. Twee ruiters, Marie en Ed, hebben het maar liefst tot Urtuu 8 weten te maken en hebben daarmee 280km in het zadel doorgebracht. Dit betekent dat zij vandaag 4 paarden hebben gereden, gelijk aan de maximale dagafstand van een traditionele endurance wedstrijd. En dat dan dus 8 dagen lang. Of het het weer, de vele penalties of alle vermiste paarden van de afgelopen twee dagen is geweest, weet ik niet, maar opvallend is dat er niemand tussen Urtuu 7 en 8 verblijft. De achtervolgende groep, bestaande uit Leslie, Jekkie, Rebecca, Barry en Greg zijn allen blijven steken op U7, met ongeveer 240km in het zadel, wat absoluut een goede prestatie is. Jodie, een andere Rebecca en Dingo (oftewel 'winnaar' Will uit 2016) besloten wel door te rijden vanavond en te overnachten halverwege U6 en U7. Ondanks de ervaring van Will zit hij dus absoluut niet helemaal vooraan de eerste twee dagen, maar met nog 700km te gaan, is de wedstrijd zeker niet beslist.

Dan zijn er nog een aantal opvallende ruiters te noemen die juist achterblijven. Warren staat volgens de tracker nog ergens tussen U2 en U3 maar dit kan onmogelijk het geval zijn. Waarschijnlijk werkt zijn tracker gewoon niet. Dit is overigens buiten het feit dat het niet leuk is voor de mensen thuis om te volgen, ook een klein risico. Op het moment dat je tracker niet (goed) werkt, kan de crew je ook niet opsporen in geval van een ongeluk. Daarnaast kan het zijn dat ook de noodknoppen niet werken. Ook de tracker van Rick blijft erg achter. Hij staat deze avond pas op U3. Morgen zullen we weten of hij echt traag of gestopt is of dat ook zijn tracker niet werkt. Verder bevindt de rest van de groep zich op U4, 5, 6, 7 en twee man dus op 8. Met slechts twee racedagen is dat een behoorlijk verspreid veld. Grote kans dus dat ze al snel de achterste ruiters klassificeren tot 'adventure category' en hen vooruit plaatsen om zo de 'wedstrijd ruiters' niet op te houden en het veld bij elkaar te houden.

Afbeelding

Morgen zal wederom een snelle dag worden voor de eerste ruiters. Als je ver inzoomt kun je met een beetje kennis van kaarten precies zien hoe de ruiters naar alle waarschijnlijkheid gaan rijden: de meest logische weg over de bergpassen, natte ondergrond en over of door rivieren is goed te zien als je de tracker op 'terrein' zet. Morgen zal ook de dag zijn dat de eerste ruiters hun penalty zullen uitzitten op U11. Door twee Urtuus aan te wijzen waar ruiters moeten wachten, hoopt de organisatie het veld compacter te houden. Morgen na U11 zullen we dus pas écht zien we voorop ligt. Grote kans dat daardoor het hele veld dus weer zal verschuiven.

Morgenochtend om zeven uur lokale tijd (01.00 uur onze tijd) zullen de stipjes weer gaan bewegen tot half negen 's avonds lokale tijd (14.30 uur onze tijd). Inhoudelijk reageren op deze blog mag in dit topic. Om de Mongol Derby te volgen en er over mee te kletsen, kun je terecht in het eerste blogtopic.

Offical leaderboard
Offical penalty board
Offical Mongol Derby news day 2


Nessa

Berichten: 8615
Geregistreerd: 20-05-08
Woonplaats: Tilburg

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 21:00

Fijne blog weer. Ik was de stipjes al in de gaten aan het houden!

adventure category; betekend dat dan de achterste ruiters per auto verder op de route worden gezet?

Animals can't talk. If they say they can, they are lying!

FCSA

Berichten: 6330
Geregistreerd: 30-10-01

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 21:19

Leuk Chris! Ik volg met heimwee mee :)

Roosch

Berichten: 33983
Geregistreerd: 04-07-03
Woonplaats: Anywhere

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 21:24

Wat heerlijk om jouw blogs te lezen! Alsof ik zelf heb kunnen meekijken de hele dag. :))

pien_2010

Berichten: 32846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 21:27

Fijn en leuk geschreven Chris. Dank je wel wederom!

AfricanLady

Berichten: 7642
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Harlingen

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 21:58

Ongelooflijk dat er zoveel penaltys zijn uitgedeeld.
Meer dan vorige jaren

lies_sparkle

Berichten: 5839
Geregistreerd: 19-06-11

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 22:15

Leuk om te volgen!

Myrsky

Berichten: 3991
Geregistreerd: 16-04-13
Woonplaats: Arendelle

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-08-17 22:32

Hoe raak je nou je slaapzak kwijt? _O-
Het is weer heerlijk om te lezen :D

Raise a glass to freedom,
Something they can never take away,
No matter what they tell you.

joey2010

Berichten: 4320
Geregistreerd: 08-09-11
Woonplaats: limburg

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-17 07:45

Veel penaltys zijn er uitgedeeld zeg.

Compliment dat je ons op zo'n leuke schrijfwijze wilt laten meegenieten.
Ik kan me er in elk geval een goed beeld bij vormen.

Gem

Berichten: 17414
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-17 09:17

Je kan zo bij de NOS, Chris. Zit op het puntje van mijn stoel (bank) je verhaal te volgen _/-\o_ .

:)F Erkend Control Freak :)F !!

"Arguing with a Narcissist is like getting arrested. Everything you say can and will be used against you"

Novalues

Berichten: 1221
Geregistreerd: 12-09-07
Woonplaats: Leiden

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Slecht weer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-17 09:38

Dankjewel voor de complimenten. Houd me ook gemotiveerd om door te schrijven (en een carrièreswitch te overwegen ;)) Vanavond wordt het een latertje vrees ik trouwens! Excuses alvast!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker