[BLOG] Mongol Derby 2017: Als een speer!

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Novalues

Berichten: 1221
Geregistreerd: 12-09-07
Woonplaats: Leiden

[BLOG] Mongol Derby 2017: Als een speer!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-08-17 15:27 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl
Bokt community

Afbeelding

En 38 ruiters zijn van start! Na drie dagen training over de Mongoolse gebruiken, etiquette, veiligheid, de paarden en het wegen van de ruiters, vertrokken de deelnemers maandag naar de steppe. Daar hebben zij die avond hun eerste ritje gemaakt. Dinsdag was het tijd voor een tweede testrit en 's middags en 's avonds stonden er Mongoolse festiviteiten (Nadaam) op het menu waaronder een paardenren waarbij kinderen van 4 en 5 jaar, soms zelf zonder zadel, kilometerslang galopperen om het snelst. Na de traditionele festiviteiten mochten de ruiters een toost uitbrengen onder het genot van airag, gefermenteerde paardenmelk en was het tijd voor de onder de Mongol Derby ruiters befaamde (of bevreesde?) head-torch disco, waardoor niet iedereen even fris aan het ontbijt zat op de ochtend van de start. De Mongoolse vodka zal rijkelijk gevloeid hebben. Toch wist iedereen op tijd aan het ontbijt te zitten en na de zegening van een van de herders was het toch echt tijd om op avontuur te gaan!

De eerste stretch begon makkelijk. De ruiters moesten enkel de vallei volgen, maar in het laatste gedeelte kwam voor de toch nog onervaren ruiters een eerste navigatietest: net na halverwege moesten zij de noordwestelijke koers laten varen, en noordoost aanhouden. Dit betekent dat zij direct de Mongoolse bergen in werden gestuurd. Om het allemaal nog makkelijker te maken regende het pijpestelen in Mongolië. De eerste ruiters die vanmorgen de bergen trotseerden waren Rebecca Pumphrey, Roberta MacLeod, Warren Sutton en Jakkie Mellet, waarbij die laatste verder doorreed in de vallei dan de andere ruiters en Rebecca een kleine navigatiefout leek te maken door direct hoog de bergen op te gaan, in plaats van door op het ogenschijnlijk makkelijkere terrein lagerop te blijven. Dit pakte echter anders uit dan verwacht: de eerste, die met een ruimte voorsprong de bergen verliet was namelijk Rebecca, gevolgd door Brooke. Blijkbaar was het hogere terrein zo slecht nog niet en was het zelfs de zogenaamde racing track: de ideale lijn die de ruiters op hun GPS volgen om bij de volgende Urtuu aan te komen. Naast het volgen van de ideale lijn, zijn ruiters ook vrij om hun eigen weg te kiezen. Soms pakt dit gunstig voor hen uit, en op andere momenten nemen zij daardoor een onnodige detour door bergachtig of moerassig terrein. Ondanks dat Rebecca als eerste de bergen verliet, was zij niet de eerste op Urtuu 1: Roberta, Leslie en Ed haalden haar (bijna) in de laatste kilometers in. Zou Rebecca haar paard moe zijn geweest?

Afbeelding
Tijdens de Mongol Derby wordt het zwaar bestraft om paarden ver in het rood te rijden. Op iedere Urtuu zijn dierenartsen aanwezig die het paard controleren op fitheid, waarbij de regel uit de (internationale) endurance geldt: 'fit to continue'. Dit houdt in dat paarden bij aankomst dusdanig fit moeten zijn, dat ze nog een stuk door zouden hebben kunnen rijden. Paarden worden getest op hydratatie, darmgeluiden, kreupelheid en hartslag. Voldoen deze niet aan de gestelde eisen dan wordt de ruiter bestraft met een tijdstraf. De Mongol Derby heeft het paardenwelzijn hoog in het vaandel, en hier wordt dan ook streng op toegezien.

De tweede en derde etappe verliepen razendsnel. Het eerste obstakel dat de ruiters moesten overwinnen was de rivier die op sommige stukken aardig breed is. Niet voor niets ging de ideale route via een vaste brug. Toch waagden enkele ruiters, waaronder James, Rebecca en Marie, de gok om de rivier op een ander stuk over te steken. Die pakte goed voor hen uit, want halverwege de etappe lagen zij duidelijk voorop, maar het had ook anders kunnen lopen. Door de zware regenval had de rivier zich kunnen ontpoppen tot een woeste, snelstromende rivier waarbij het lastig in te schatten is wat de diepte is, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Leslie ging vandaag als een speer en kwam met overtuiging als eerste aan op Urtuu 3 rond de klok van zeven uur en met zo'n 100km in het zadel. Met nog slechts 1 uur op de klok besloot zij door te rijden en de eerste nacht alleen op de steppe door te brengen. In 9,5 uur heeft zij maar liefst 112km af weten te leggen vandaag!
Op moment van schrijven is het niet helemaal helder hoeveel en welke andere ruiters nog meer doorbrengen op de steppe. Er lijkt namelijk een groep zich erg dicht bij U2 en bij U3 te bevinden en het lijkt alsof zij niet na het verstrijken van de tijd (om half negen 's avonds) zijn doorgereden. Zeker is in ieder geval dat niet iedereen het tot op het volgende horsestation heeft weten te maken binnen de tijd.
Opvallend is dat er twee ruiters erg achterblijven, te weten Rachel (tussen U1 en U2) en Julia (op U1). Hopelijk is er niets ernstigs met hen aan de hand.

Morgenochtend om zeven uur lokale tijd (01.00 uur onze tijd) zullen de stipjes weer gaan bewegen tot half negen 's avonds lokale tijd (14.30 uur onze tijd). Inhoudelijk reageren op deze blog mag in dit topic. Om de Mongol Derby te volgen en er over mee te kletsen, kun je terecht in het eerste blogtopic.

Voor diegene die naast letterafkortingen ook nog een gezicht willen bij de namen: Meet the riders!


AfricanLady

Berichten: 7642
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Harlingen

Re: [Blog] Mongol Derby 2017: Als een speer!

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 16:29

Jaaaa de eerste dag zit er alweer op.
Toppertjes ben benieuwd naar morgen

Minimus

Berichten: 1734
Geregistreerd: 10-08-10

Re: [Blog] Mongol Derby 2017: Als een speer!

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 16:35

Elk jaar weer interessant om te volgen. Hier staat de tracker dan ook de hele dag aan :D

Du blir løyst frå banda som bind deg
Du er løyst frå banda som batt deg

Unseen

Berichten: 7297
Geregistreerd: 22-04-05
Woonplaats: Drenthe

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Als een speer!

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 17:25

Gaaf! Mooie blog van de eerste racedag!

Gem

Berichten: 17421
Geregistreerd: 12-05-07
Woonplaats: Brach

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 17:31

Super, heb er andere jaren ook van genoten!

:)F Erkend Control Freak :)F !!

"Arguing with a Narcissist is like getting arrested. Everything you say can and will be used against you"

Nessa

Berichten: 8615
Geregistreerd: 20-05-08
Woonplaats: Tilburg

Re: [BLOG] Mongol Derby 2017: Als een speer!

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 21:39

Wauw wat gaat Leslie hard! Gewaagd om toch het uurtje door te rijden en de 1e nacht op de steppe te slapen.

Animals can't talk. If they say they can, they are lying!

joey2010

Berichten: 4320
Geregistreerd: 08-09-11
Woonplaats: limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-17 21:43

Heel leuk deze blog.
Ik heb andere jaren ook deze derby gevolgd.
Het vergt veel van ruiter en de paardjes , maar er word wel streng op gecontroleerd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers