CH Norg uitgegroeid tot uniek topevenement

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10663
Geregistreerd: 20-04-16

CH Norg uitgegroeid tot uniek topevenement

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-17 16:58 Tip de Nieuwsredactie

*kwpn
Aangespannen rijden

Afbeelding
Icellie tijdens de KWPN Hengstenkeuring. Foto door Amanda

Norg vierde feest: het was de 40ste editie van Stichting Norgermarkt Concours. Maar in Norg is het altijd feest, mooier dan CH Norg kan bijna niet. Een pracht accommodatie met rondom heel veel overdekte zitplaatsen, toprubrieken met elk jaar het Sprookje van Norg als fantastische slotshow, Norg is uniek. Linda Boelens haalde er, daar waar haar roots liggen, het dameskampioenschap binnen en Icellie verstevigde zijn positie in de competitie.

Hegemonie doorbroken

In de damesrubriek werd gestreden om het Nederlands Kampioenschap. Anneke Huckriede is hierin al sinds jaar en dag heersend maar die hegemonie werd nu doorbroken door Linda Boelens. Daar waar haar roots liggen eiste zij nu de titel op met ook een fokproduct uit deze streek namelijk El Nino B (Atleet x Tempelier) die geboren is in de stallen van de familie Gorter in Grootegast. In Regio Noord werd Linda onlangs al kampioen ereklasse en nu ging zij dus in deze rubriek op de nationale toer. En ook daar kon ze allen achter zich houden. El Nino maakt zonder gebruik te maken van een opzet heel veel front en het schitterende hoofdje maakt het plaatje af. De vos showt zeer spontaan en natuurlijk en toont een heel attent en blij orenspel. Voor heeft hij een hoge actie en achter treedt hij heel sterk onder. Met name in de herkansing toen El Nino wat moest toegeven in het voorbeengebruik maakte Anneke Huckriede met ECW Imondro (v.Cizandro) van Alfons Engbers het El Nino nog even moeilijk. De bruine Imondro maakte zich deftig in het front en showde zich met veel expressie, veer, dans en afdruk in zijn bewegingen maar in het achterbeengebruik bleef El Nino de sterkste. Met de altijd charmant en actievol optredende Endre (v.Morocco Field Marshall) van Uilke Haarsma behaalde Jacobien Postma de derde plaats.

Weer Icellie

De nationale competitie had met tien deelnemers een topbezetting. Het waren vier KWPN hengsten die er de dienst uitmaakten. Alle vier moeten dit jaar viermaal starten in deze competitie. Met drie overwinningen op rij gaat de KWPN hengst Icellie (v.Bocellie) van Rein Bosch nu aan de leiding. In handen van Harm Jan Veenstra groeide de hengst in de wedstrijd. Veenstra laat Icellie elke pas helemaal afmaken en dat zijn nogal passen. De harmonie tussen paard en rijder is groot. Met veel machtsvertoon over de benen en voldoende front haalde Icellie weer tien punten binnen met zijn vierde optreden in deze competitie. Plaats twee ging bij herkansing naar Indiana (v.Colonist) van de comb. Cazemier/Veenstra met Klaas Buist. Indiana bewaart altijd het beste voor het laatst en dat pakte goed uit. Overigens was de in Noord Amerikaanse staat Indiana wonende Wim Cazemier in Norg aanwezig en kon zodoende genieten van zijn hengst. Met zijn fraaie front en zijn gedragen show steeg Indiana een plaatsje ten koste van Image HBC (v.Ditisem) van de HBC-Stal uit Boyl met Harry van Middelaar. Naar Image was het ook heel plezierig kijken. Met veel schwung en heel veel front showde hij heel spontaan en de hengst keek heel frank en vrij de wereld in. Beiden hebben nu drie wedstrijden gelopen. Mark de Groot haalde met de altijd actievol optredende Idol (v.Manno) in zijn vierde wedstrijd plaats vier binnen.

Meer mogelijkheden

De hoge limietklasse is een rubriek met heel veel talent en dat kan aanleiding geven tot meerdere opties. Wanneer de voor een tuigpaard essentiële eigenschap front een grotere rol had gespeeld bij de plaatsing hadden de hengsten Fantijn (v.Patijn) van Gebr. van Manen met Robbie van Dijk en Dylano (v. Plain’s Liberator) van de combinatie M.C. De Groot/Black Horse B.V met Mark de Groot hoger kunnen eindigen. De jury koos voor de machtige en krachtige bewegingen van ‘powergirl’ Dendrini (v.Manno) van de familie Kooyman met op plaats twee de eveneens krachtig optredende Gardenia HBC (v. Victory) van de HBC-stal met Harry van Middelaar. Derde werd Fantijn die qua postuur niet direct dominerend is maar wel qua beweging. Hij showde geweldig. Plaats vier was voor Bommelsteyn’s Hubert (v. Cizandro) die zich ook met front en de nodige actie showde waarna de zich met veel front en veel expressie showende Dylano het moest doen met plaats vijf.

Toprubriek

De ereklasse was weer geweldig. Vijf paarden kregen een herkansing. Brandy zette zijn handelsmerk – zijn front- weer optimaal in en overzag alles. De Uromast-zoon van het Brandy Consortium leefde zich helemaal uit in Norg in handen van Harry van Middelaar. De vorm van Besterly Amadeus (v.Saffraan) blijft stijgen. Leendert Veerman liet de zeer speciale dansende en kunstige bewegingsvorm van de vos weer helemaal tot zijn recht komen waarvoor de tweede plaats gevolgd door de verfijnd showende Business (v.Vlasco) van Gerrit Egberink met Lambertus Huckriede die er ook uit haalde wat er in zat. Daarna de krachtig aantredende Berino (v.Stuurboord) met Mark de Groot. De KWPN hengst Cizandro (v.Waldemar) van Gebr. van Manen/Gebr. den Otter moest het in handen van Robbie van Dijk doen met plaats vijf. Cizandro showde fraai op een beheerste en gedragen manier.

Meerspannen

Uilke Haarsma had een nieuw span geformeerd met Imposant (v.Eebert) en Endre en dat leverde in de kleine rubriek tweespannen limietklasse de eerste plaats op. In de ereklasse waarin vier pracht spannen leek Uilke weer dicht bij de winst, nu met de Manno’s Zavanno en Celebration, een span dat rondom imponeert. Maar hij moest Leendert Veerman voor laten gaan met de Besterly’s Amadeus en Zilver (v.Ranno) waarbij de schimmel Zilver bij het kunstlicht ook een zilveren glans kreeg. Veerman had veel front en kijk op zijn dansende Engelse span dat deftig en lichtvoetig was. Maar Haarsma pakte wel de winst in de randemrubriek waar hij de in de bomen lopende Endre had toegevoegd aan zijn span. Het was een fantastische verrichting van dit drietal of eigenlijk viertal want de rijder moet ze toch allemaal maar recht voor elkaar zien te houden. Dat lukte ook Jan Jordans prima. Hij werd tweede voor Veerman waarbij Besterly Eribo (v.Manno) nog even moest wennen aan zijn positie als ‘middenpaard.’

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers