Dancier en Don Crusador van Stoeterij Celle overleden

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10663
Geregistreerd: 20-04-16

Dancier en Don Crusador van Stoeterij Celle overleden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-07-17 17:59 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / St-Georg.de
In Memoriam
Ingezonden door bokker Ketaki

De dood van de beide Hannoveraanse kampioenshengsten Dancier en Don Crusador is een groot verlies voor de Nedersaksische stoeterij Celle. Dancier was sinds jaar en dag een begrip binnen de dressuurpaardenfokkerij in Hannover en Don Crusador had in Don Index een zoon die veel wordt ingezet voor de fok.

De zwarte hengst Dancier (v. De Niro x Lancier) uit de fokkerij van Ekke Thaden, vertoonde vorige week zondagavond tijdens de voerronde plotseling symptomen van koliek en is toen meteen naar de diergeneeskundige faculteit van Hannover gebracht. "Zo doen we dat standaard, zodat de hengsten in het geval dat ze geopereerd moeten worden, reeds ter plaatse zijn," legde Dr. Axel Brockman, de stalmeester van stoeterij Celle, uit. Na een injectie leek de zwarte hengst te stabiliseren, maar daarna verslechterde hij plotseling ernstig. Bij de operatie kwam naar voren dat Dancier een breuk in het middenrif had en de dunne darm was hierdoor ernstig beschadigd geraakt. Helaas bleek de hengst niet meer te redden. Een groot verlies voor de Hannoveraanse fokkerij, waarop Dancier duidelijk zijn stempel heeft gedrukt. Dancier mocht slechts 17 jaar oud worden.

Dancier: voorbeeldige carrière
Danciers carrière begon al vroeg: Toen hij slechts enkele maanden oud was wisselde hij als duurste veulen van eigenaar op de veiling. Twee jaar later werd hij tot winnaar uitgeroepen op de hengstenmarkt in Verden. De zwarte hengst werd voor 330.000 euro opgekocht door de stoeterij in Celle. Als driejarige won Dancier de verrichtingsproef en als vierjarige werd hij derde bij de nationale kampioenschappen. Onder het zadel van Wolfhard Witte behaalde Dancier overwinningen tot en met de Prix St. Georges. Alleen al in Hannover heeft de hengst meer dan 1000 nakomelingen waarvan inmiddels meerdere op ZZ-niveau of hoger worden uitgebracht. Zijn zoon Lordswood Dancing Diamond was in 2016 nationaal kampioen van de vijfjarige paarden en zal dit jaar de Duitse vlag vertegenwoordigen op het WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo.

Don Crusador uit lijden verlost
Amper twee weken geleden moest een andere vertegenwoordiger uit de Donnerhall-lijn het fokkerijtoneel verlaten. Net als Dancier, wederom een kampioenshengst: Don Crusador.
"Vanmorgen moesten wij onze Don Cruscador over de regenboogbrug laten gaan. In overleg met meerdere specialisten heeft onze dierenarts Don Cruscador uit zijn lijden verlost", zo staat het op de website van stoeterij Celle vermeld. De zwarte hengst is afkomstig uit de fokkerij van Imke Eckert en was de kampioenshengst op de keuring in Verden in 2000. Nadat hij de 300-dagen-test met goed gevolg had afgerond was de Don Bosco-zoon succesvol tot in de ZZ-dressuur onder Wolfhard Witte.

Don Cruscador heeft negen goedgekeurde zonen en 47 dochters die het predikaat 'Staatsprämienstute' mochten ontvangen. De stoeterij Celle schrijft over hem dat Don Cruscador als leerpaard nauwelijks te vervangen is. "Door zijn bijna perfecte ontwikkeling en africhting gaf hij iedere leerling, wanneer de juiste hulpen werden gegeven, het gevoel van werkelijke verzameling en taktmatige seriewissels." In hem verliest Celle een "Dressuurvererver van uitzonderlijke klasse".

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


petraaken

Berichten: 43423
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: Dancier en Don Crusador van Stoeterij Celle overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-17 07:41

Zo dat is een heel zwaar verlies voor de stoeterij. 2 kampioenhengsten in korte tijd moeten verliezen.

Ketaki

Berichten: 12028
Geregistreerd: 15-02-05
Woonplaats: dreamland

Re: Dancier en Don Crusador van Stoeterij Celle overleden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-17 19:18

idd, ik schrok er ook heel erg van.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Asvinia, betadine, freedomshet, goesju, Jet, miicchhellee, moralian, Sizzle en 8 bezoekers