Hoofdverdachte paardenvleesschandaal opgepakt in België

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10856
Geregistreerd: 20-04-16

Hoofdverdachte paardenvleesschandaal opgepakt in België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-07-17 02:53 Tip de Nieuwsredactie

nos / hln
Overige


Jan F., de vleeshandelaar uit Breda die in april in België werd opgepakt, stond aan het hoofd van een grote internationale bende van vleesfraudeurs. Dat zegt Europol na jarenlang onderzoek.

De fraude begon in 2013, toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers waarin alleen rundvlees hoorde te zitten. Het paardenvlees was bovendien niet geschikt om te eten. Ook zaten er ontstekingsremmers in het vlees.

In verband met het schandaal zijn in Spanje 65 mensen opgepakt. Ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Roemenië, Zwitserland en Groot-Brittannië heeft de politie invallen gedaan. Er is beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en dure auto's.

F. wordt ervan verdacht dat hij vanuit de Spaanse regio Alicante leiding gaf aan de bende. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang.

Oude paarden
De Spaanse politie kwam de bende in 2016 op het spoor, nadat er verdachte zaken waren opgemerkt op de paardenvleesmarkt. Ze ontdekten dat paarden die in slechte conditie waren, te oud of die gewoonweg "niet geschikt voor consumptie" waren bevonden, geslacht werden in twee verschillende slachthuizen. Het paardenvlees, afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje, zou na verwerking naar België gestuurd zijn. België is een van de grootste exporteurs van paardenvlees in de Europese Unie. De identificatie van de dieren werd vervalst door microchips en documentatie te wijzigen.

De 67-jarige F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Hij verdiende daar naar schatting 2,6 miljoen euro mee. Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 inderdaad in verband gebracht met het toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal.

Bij doorzoekingen in Spanje werden verschillende stalen genomen. Volgens Europol blijkt uit de stalen dat het paardenvlees vooral geëxporteerd werd, omdat de stalen in Spanje overeenkwamen met die in andere landen. Het FAVV laat inmiddels weten dat het paardenvlees op de Belgische markt "volledig veilig" is. Het voerde controles en analyses uit op paardenvlees afkomstig uit Spanje.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Anoniem

Re: Hoofdverdachte paardenvleesschandaal opgepakt in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-17 09:47

Ik vind draap dan weer wel een erg goed gekozen bedrijfsnaam :')

_San87_

Berichten: 34005
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-17 11:07

Shanna schreef:
Ik vind draap dan weer wel een erg goed gekozen bedrijfsnaam :')


Ik dacht t zelfde. Flinke middelvinger.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dee_Es, Googlebot, Hoevenkop, Janneke2, Josien_, Maaarleeen, Maliboe en 16 bezoekers