Zandkoliek: Test je paard met de mesttest

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10661
Geregistreerd: 20-04-16

Zandkoliek: Test je paard met de mesttest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-17 17:40 Tip de Nieuwsredactie

knhs
Medisch

Afbeelding
Foto: Jim Hollander/FEI

Wist jij dat je paard ongemerkt veel zand binnenkrijgt? Het meeste zand wordt gewoon weer afgevoerd maar soms is het zoveel dat de darmen het niet meer kunnen verwerken. Het zand kan wel ophopen tot 50 kilo. Voorkom zandkoliek en check je paard met de mesttest.

Wat is zandkoliek?
Een paard krijgt op verschillende manieren zand binnen. Paarden die grazen op korte weides trekken vaak het gras met wortel en al uit de grond waardoor ook het zand wordt opgenomen. In hooi of kuil vind je soms zand terug wanneer het gras zo kort mogelijk wordt gemaaid voor extra hooiopbrengst. Sommige paarden hebben de vervelende gewoonte zand op te likken. Er ontstaan problemen als het paard meer zand opneemt dan de darmen af kunnen voeren. Er blijft zand achter in de lager gelegen delen en bochten van de darmen en dat kan wel ophopen tot 50 kilo. De darmen kunnen niet meer goed functioneren en er zal zich meer zand ophopen. De gezondheid van het paard zal achteruitgaan. Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek. De dierenarts kan de koliek behandelen en soms de oorzaak van de koliek bepalen. De diagnose ‘zandkoliek’ kan met zekerheid worden gesteld op een röntgenfoto.

Behandeling van zandkoliek
Als je paard koliek ten gevolge van zand heeft is het zaak dat dit wordt afgevoerd. Dat lukt vaak niet in één keer maar hier gaat een periode van behandeling overheen. De dierenarts kan paraffine toedienen wat een laxerende werking heeft. Het voordeel van paraffine is dat het niet wordt opgenomen door het lichaam. Vervolgens geef je het paard een kuur van minimaal een week met fijn gemalen psylliumzaadjes (ook wel vlozaad genoemd). Als deze vezels in aanraking komen met vocht ontstaat een gelachtige substantie die het zand in de darmen afvoeren. Een enkele keer is een operatie nodig.

Tip en Tricks om zandkoliek te voorkomen

  • Zorg ervoor dat je zand- en stofvrij hooi voert. Is je hooi toch wat stoffig, dompel het dan onder in water voordat je het voert.
  • Voer je je paard buiten? Leg het voer dan niet op het zand maar verstrek het via een bestraat gedeelte van de paddock/wei. Is dat er niet? Geef dan het hooi in een bak of een grote teil.
  • Zet je paard niet te lang in een schrale weide of zanderige paddock. Uit verveling gaan paarden alle eetbare sprietjes opzoeken en op deze manier krijgen ze veel zand binnen.
  • Heeft jouw paard de vervelende gewoonte om zand op te likken? Controleer dan of je paard voldoende mineralen binnenkrijgt of zet hem buiten met een graasmasker/ bakje.
    Geef één week per maand een kuur met psyllium. Herhaal de kuur elke maand om zand in de darmen te voorkomen.
  • Vermoed je dat je paard teveel zand binnenkrijgt? Controleer dit dan met de mesttest. Doe wat mestballen in een plastic zak met water. Kneed de mest los en hang de zak op met 1 punt naar beneden. Laat dit een paar uur hangen en controleer dan hoeveel zand er in de punt van de zak zit. Als er geen zand in zit is dit nog geen teken dat het paard geen zand in zijn darmen heeft. Geef je paard een week psyllium en doe de mesttest dan nog een keer. Vaak komt er dan toch wat zand mee naar buiten.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Mamiita
Berichten: 60
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-17 10:11

Ik geloof dat lijnzaadvlokken werken hier ook tegen toch? Dat kun je altijd door het eten heen doen en ze vinden het nog lekker ook!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, megaspan en 3 bezoekers