BWP zet stap naar volledige ouderschapscontrole

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 3385
Geregistreerd: 20-04-16

BWP zet stap naar volledige ouderschapscontrole

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-17 12:27 Tip de Nieuwsredactie

belgian-warmblood.com
Fokkerij

Het thema van de volledige ouderschapscontrole van de veulens maakte de laatste jaren regelmatig deel uit van de agenda van de raad van bestuur van het BWP (Belgisch Warmbloedpaard). Ook vorig jaar, tijdens de voorbereidingen van het nieuwe veulenseizoen. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt op de vergadering van 16 mei 2017: er komt een overgangsjaar, maar vanaf 2018 zal dan de juistheid van de ouders van elk Belgisch Warmbloedpaard veulen gecontroleerd worden via DNA onderzoek.

Het aantal veulens dat onderworpen werd aan het ouderschapsonderzoek is de laatste jaren al sterk gestegen. Met meer dan 30% onderzochte veulens werd al meer dan voldaan aan de wettelijke verplichting, maar de tijden veranderen. De controlesystemen van vroeger zijn vervaagd, ook de verdeling van het sperma van binnenlandse dekhengsten is al lang geen exclusiviteit meer van een hengstenhouder en een onomstotelijk bewijs van juistheid van afstamming heeft alleen maar aan belang gewonnen.

"Over het principe hebben we niet lang moeten discussiëren. Alleen het vinden van de goede regeling in de praktijk vroeg wat meer tijd", brengt Jozef Bauters aan na zijn eerste bestuursvergadering als voorzitter.

2017 wordt dus een overgangsjaar. Aan de fokkers van de veulens die buiten het verplichte onderzoek vallen, wordt aangeboden om de controle op vrijwillige basis te doen. Daarbij neemt het stamboek een deel van de kosten op zich. Vanaf 2018 komt dan het algehele systeem in voege. Daarmee voegt BWP zich bij de eerste stamboeken die dit toepassen. Gezien de groei en het belang van de sportpaardensector is dit een logische stap. Steeds vaker wordt een bewijs van de juistheid van de afstamming gevraagd, zoals bij de verkoop op een veiling of bij het aanbieden op keuringen. Daar is dan al meteen aan voldaan zonder gedoe en bijkomende regelingen.

Voor de andere rassen die werken onder de vereniging van BWP verandert er niets. Bij de Belgische Rijpony, het Tuigpaard België en de Dartmoor België, blijft het bij steekproeven. De Connemarapony België gaat verder met de controle van het vaderschap bij elk veulen. Gezien de omvang van de werking, de fysieke controles en de waarde van het gebeuren, zou een algeheel onderzoek een vorm van overkill zijn. Het systeem voor de controle op vrijwillige basis zal wel aangeboden worden aan de fokkers van deze rassen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Penny, Damelza, Dee_Es, Derby, FrNo, gohya, Googlebot, idapaulien, Iselda, kaatjemuts, Kiekeboefje, LadyDaily, Lucia88, olijf, rider, sanso, Speirs, Wonderstruck en 31 bezoekers