Losrijden bij springwedstrijden: Do's and Don'ts

Moderators: Essie73, Firelight, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10881
Geregistreerd: 20-04-16

Losrijden bij springwedstrijden: Do's and Don'ts

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-17 13:58 Tip de Nieuwsredactie

KNHS
Springen, KNHS

Afbeelding
Foto door Mabon

Goed losrijden voor een springwedstrijd is heel belangrijk. Dat is niet altijd makkelijk, vooral als er op drukke wedstrijden veel ruiters in de baan zijn. In onderstaande video vertelt de KNHS de belangrijkste do's and don'ts bij het losspringen.

Of je net begint met springwedstrijden of al meer ervaren bent - het kan geen kwaad om even aandacht te besteden aan de etiquette van het losrijden. Hoe begin je met losspringen? Hoe bouw je een kruisje of een oxer, van welke kant rij je de hindernissen aan en mag iemand anders je paard losrijden? Waar zijn veiligheidslepels voor en mag je na 1 april 2017 nog een grondlijn áchter de hindernis leggen? Deze vragen worden beantwoord in de video. Wat niet in de video staat, maar wel in de reglementen is opgenomen is dat je op het voorterrein maximaal 10 cm hoger mag springen dan de hoogte van het te springen parcours.

Onderstaande regels zijn de zogenaamde ongeschreven regels:
Op welke hand rij je los?
De hindernissen zijn zo opgesteld dat het logisch is dat er maar in 1 richting losgereden wordt. Vaak is dit linksom. Als de losrijruimte groot genoeg is of als het niet zo druk is, dan kun je best even op de andere hand rijden. Let dan wel op dat je andere combinaties niet in de weg rijdt.

Stappen op de buiten- of binnenhoefslag?
Voor wat betreft het stappen op de buiten- of binnenhoefslag is niets geregeld. Als je stapt is het belangrijk dat je ruimte geeft aan deelnemers die willen inspringen. Met meerderen naast elkaar stappen is echt vervelend voor anderen en dus “not done”.

Stilstaan, waar doe je dat?
Stilstaan doe je bij voorkeur in een hoek of in het midden van het losrijterrein. Midden op de lange zijde is natuurlijk niet echt handig.


Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


fohadie
Berichten: 3549
Geregistreerd: 03-05-11
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 15:08

Leuk filmpje! Alleen jammer dat er bij sommige dingen gezegd wordt dat het zo moet, maar niet WAAROM het zo is. En wat 1 april er nu mee te maken heeft? Komt helemaal niet terug in het filmpje, of is dat nu juist de grap?! Beetje makkelijk..

Kaitlyn

Berichten: 8468
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Veluwe

Re: Losrijden bij springwedstrijden: Do's and Don'ts

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 15:17

Toch wordt het wel gewaardeerd als je stapt op de hoefslag en draaft of galoppeerd op de binnenhoefslag. Mocht je dan naar een hindernis toe willen dan rijden de stappende ruiters niet in de weg. :)

Gibbie’s 2020; de dood in de ogen gekeken

VOLG: Revalidatie na koliekoperatie
Voor onze paardenavonturen https://www.instagram.com/1991leane/
Gibalia <3
Velvet
Lorna

I like to open the microwave when 1 second is left. Feels like I'm a Bomb Defuser. :')

Wijsje
Berichten: 464
Geregistreerd: 06-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 15:26

Jammer dat er bij de meeste springwedstrijden niemand van de organisatie een oogje in het zeil houdt. Inspringhindernissen op M-hoogte terwijl de B nog niet eens is afgelopen. Waag je het de hindernis lager te zetten dan kun je een grote mond krijgen van de bijbehorende instructeur of ouder. Ruiters die gezellig met 3 man naast elkaar rondstappen vlak achter de hindernis, terwijl er duidelijk "kruis", stijl" of "oxer" is geroepen. Zo vaak gezien dat het maar net goed ging.
Naar mijn mening is het losspringen alleen bedoeld om de spieren warm te draaien, niet voor een uitgebreide laatste springles op tophoogte!

gomir

Berichten: 24865
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Re: Losrijden bij springwedstrijden: Do's and Don'ts

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-17 21:20

Er hoort altijd een jurylid toezicht te houden op het voorterrein, deze controleert ook direct of het harnachement is toegestaan.

1 april is de vaste datum waarop bij de KNHS de meeste wijzigingen ingaan, is al jaren zo.

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lucifertje, BLEXBot, Duality, fransje23, jesss_amigo, Laux, Linde_C, Lizziewizzie, marygoround, Rinkex, romy_janse, Seni, SunnyHorse, Wirobelgje en 24 bezoekers