Voorlichtingscampagne 'Veilig paardrijden' gestart *video*

Moderators: Polly, Dani, khirshanta, Leo, Shanna, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5212
Geregistreerd: 20-04-16

Voorlichtingscampagne 'Veilig paardrijden' gestart *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-03-17 10:25 Tip de Nieuwsredactie

KNHS
Overige

Afbeelding
Veiligheidsbeugel, foto door ydwine

Deze maand start de nieuwe voorlichtingscampagne van Stichting Veilige Paardensport (SVP): Veilig paardrijden, niet vanzelfsprekend. Het doel van deze campagne is het creëren van meer bewustzijn over veilig paardrijden en Stichting Veilige Paardensport.

Met de campagne wil SVP laten zien dat er op hippische accommodaties met een veiligheidscertificaat wordt nagedacht over en gewerkt aan veiligheid. Daarnaast ondersteunt de stichting accommodatiehouders bij het uitdragen van de boodschap dat veiligheid op en om het paard niet vanzelfsprekend is en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Paardrijden is een prachtige sport, maar het is wel belangrijk dat er op een bewuste en veilige manier wordt omgegaan met de risico’s, net zoals dat bij andere sporten gebeurt.

Door middel van divers materiaal worden paardenliefhebbers gewezen op belangrijke veiligheidsrisico’s, zoals het dragen van een cap en degelijk schoeisel, maar ook het belang van veilige hindernissen bij het springen, regelmatige controle van het tuig en het op een verantwoorde manier leiden van een paard.MarcR
Berichten: 1418
Geregistreerd: 10-01-08

Re: Voorlichtingscampagne 'Veilig paardrijden' gestart *video*

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 11:25

Deze campagne is prima en waarschijnlijk nodig op een aantal plaatsen maar ze gaat wel voorbij aan de opvoeding van ruiters en paarden.
Door jaren ervaring binnen de paarden wereld ben ik er van overtuigd dat dit de belangrijkste factor is om tot veiliger paardrijden te komen.
Ruiters moeten leren hoe paarden leven, denken en communiceren en deze kennis en kunde gebruiken om hun paarden op te voeden zodat heel veel potentiëel gevaarlijke situaties kunnen voorkomen worden.

xyzutu2

Berichten: 8260
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: Voorlichtingscampagne 'Veilig paardrijden' gestart *video*

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 16:52

Op zich een leuk filmpje, maar wat dan mist zijn dingen die de veiligheid écht verhogen, zoals veiligheidsbeugels (maar ook bodyprotectors). Leuk als een erf goed opgeruimd is en je niet het risico loopt om over een hindernisbalk te struikelen, maar vervolgens worden alle paarden in het filmpje met gewone beugels gereden, terwijl vallen van het paard het gevaarlijkste is aan paardrijden en een veiligheidsbeugel op zo'n moment net als een cap echt levens redt.

_black_rose_

Berichten: 661
Geregistreerd: 16-06-11
Woonplaats: zuid-limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 21:56

Het is vooral een promotiefilmpje voor de stichting zelf. Ik vind de diverse onderdelen die te maken hebben met veiligheid onvoldoende belicht. Er wordt wel kort iets aangestipt maar hoe ik als ruiter op mijn veiligheid op de manege kan letten en welke concrete stappen ik als paarden-eigenaar kan nemen om mijn veiligheid te vergroten komen weinig/ niet aan bod. Dat vind ik jammer.

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik kritiek heb op de stichting of het keurmerk, want dat is wel een goede zaak.

xyzutu2

Berichten: 8260
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Re: Voorlichtingscampagne 'Veilig paardrijden' gestart *video*

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-17 21:59

Het kan best zijn dat de stichting zelf inderdaad wel gewoon praktisch ingaat op hoe je de ruiterveiligheid kunt verhogen, maar jammer dat dat niet in het filmpje zit. Nu kun je het filmpje niet gebruiken om zelf te checken hoe veilig je zelf of stal of manege eigenlijk zelf bezig is. Maar goed, ik ben persoonlijk ook erg fan van echt veilige veiligheidsbeugels, vandaar dat ik ze ook graag terug had gezien in het filmpje.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers