Wijzigingen menreglement per 1 april 2017

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 10741
Geregistreerd: 20-04-16

Wijzigingen menreglement per 1 april 2017

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-17 08:29 Tip de Nieuwsredactie

KNHS
Aangespannen rijden, KNHS

Per 1 april 2017 wordt het menreglement op een aantal punten aangepast. De belangrijkste wijzigingen worden in dit bericht toegelicht, het volledige reglement én een uitgebreide uitleg over alle wijzigingen is als PDF-bestand beschikbaar.

Al eerder kon je lezen dat het menforum de sport tegen het licht heeft gehouden met de vraag of deze toekomstbestendig is. Voor wie de berichtgeving over dit onderwerp gemist heeft:

- Verslag menforum 8 juni 2016 (10-6-16)
- Menforum gaat aan de slag met het hervormen van de mensport (30-9-16)
- Menforum: uitleg over hervorming mensport tijdens najaarsvergaderingen (27-10-16)
- Menforum werkt reglementswijzingen per 1 april 2017 verder uit (19-12-16)

Het volledige menreglement én een meer uitgebreide toelichting op de wijzigingen per 1 april 2017 is als PDF beschikbaar. Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen alvast toegelicht:

Geconcludeerd is dat instroom in de sport voor beginnende wedstrijdmenners lastig blijkt te zijn vanwege de complexiteit van vaardigheidsparcoursen én het feit dat in de marathon iedere deelnemer dezelfde hindernissen moet overwinnen. Daarnaast ontbreekt het aan een goede niveauopbouw per klasse vooral bij de samengestelde wedstrijden mennen (SWM). Vanuit het oogpunt van de sport wil je graag in iedere klasse (en zeker in je hoogste klasse) een goede competitie en die is nu ook beperkt. Dit zijn de ingrediënten geweest om de SWM-sport te hervormen, waarbij invulling wordt gegeven aan bovengenoemde wensen. We gaan van de klasse 1 t/m 4 terug naar drie klassen. Om duidelijk te markeren dat de inrichting van de sport wijzigt en om de benamingen van de klassen in lijn te brengen met de overige disciplines wordt de benaming per 1 april als volgt: klasse 1 wordt (L)icht, klasse 2 wordt (M)idden en klasse 3 en 4 vormen samen (Z)waar.

Vaardigheidsparcoursen tijdens vaardigheidswedstrijden en proef C SWM moeten qua bouw beter aansluiten bij iedere klasse dan nu het geval is. Om dit te bereiken zijn er enkele voorwaarden per klasse opgenomen, wat moet bijdragen aan een goede niveauopbouw in de sport. Zo mogen er in de parcoursen voor de klasse L maximaal 2 meervoudige hindernissen A,B,C worden opgenomen of 1 A,B,C,D. Voor de klasse M mogen er maximaal 2 meervoudige hindernissen opgenomen worden en voor de klasse Z en ZZ maximaal 3. Daarnaast krijgen de klasse L deelnemers allemaal +30cm, de klasse M+25cm en de klasse Z en ZZ +20cm (alle langspannen +30cm). Ook hier komt dus weer een betere niveauopbouw en wordt het voor de klasse L en M versoepeld ten opzichte van de huidige situatie.

Proef B (marathon) van een SWM wordt voor de klasse L vereenvoudigd. Zo mag een deelnemer klasse L maximaal 24 hindernisdoorgangen rijden. Dit kan verdeeld zijn over maximaal 6 hindernissen, maar ook over bijvoorbeeld 4 hindernissen. De klasse M mag maximaal 6 hindernissen rijden en de klasse Z maximaal 8. Hierdoor komt er ook hier een betere niveauopbouw per klasse en krijgen de klasse L deelnemers de kans om laagdrempelig in te stromen en te wennen aan het rijden van hindernissen.


Alle pony’s die uitgebracht worden in de discipline mennen moeten tenminste eenmaal gemeten zijn door een KNHS-ponymeter, waarvan de meting in het paardenpaspoort is opgenomen. Pony’s met een stokmaat tussen de 137cm en de 157cm moeten t/m het achtste levensjaar ieder jaar opnieuw gemeten worden vóór 1 april. Voor de enkelpony’s die worden uitgebracht in de SWM klasse Z geldt dat deze een minimale stokmaat van 120cm moeten hebben, voor meerspannen is de minimale stokmaat van 108cm. Er is een overgangsregeling voor de voormalig klasse 3 deelnemers met een ponyspan dat kleiner is. Zij kunnen tot 1 maart 2017 dispensatie aanvragen om in de klasse Z te mogen rijden

De voormalig klasse 1 deelnemers met een stand van minimaal 10 winstpunten mogen eenmalig versneld promoveren naar de klasse M. Dit kan tot 1 april 2017 aangevraagd worden

Het volledige reglement én een meer uitgebreide toelichting op de wijzigingen per 1 april 2017 is als PDF beschikbaar. 

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: alice0cullen, astridastrid, bamisalami, BlogBeat, horzlover, Maroesjka75, NibbitLotus, Plus_en_Min, Speirs, Tamara1991, Xayah en 16 bezoekers